USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

23 Kasım 2017 10:30

Kura dayanıklıyız

Başbakan Yardımcısı Şimşek, kurdaki oynaklığın Türkiye’yi geçmişe göre üçte bir daha az etkilediğini belirterek, bankalardan, özel sektöre kadar hiçbir kesimin kısa vadede sorun yaşamayacağını söyledi

Kura dayanıklıyız

Döviz kurlarında yaşanan aşırı oynaklık sonrası üretilen felaket senaryolarına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten de cevap geldi. Turkuvaz Medya Grubu öncülüğünde Para Dergisi tarafından, Borsa İstanbul ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Girişimcilik Zirvesi'nde konuşan Şimşek, Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını ve direncini rakamlarla anlattı. Bakan Şimşek, kurda 10 puanlık bir oynama olduğunda 2001'de borcun gayrisafi yurtiçin hasılaya oranında 4.2 puan etkisi olduğunu ancak bu etkinin 2016'da yüzde 1.2'ye düştüğünü söyledi. Aynı şekilde faizlerde 500 baz puanlık bir artışın 2001'de 1.6'lık bir etkisi olurken 2016'da aynı rakam yüzde 0.8 düzeyinde. Büyümedeki yüzde 2'lik değişim eskiden 1.6 puan etki yaparken 2016'da bu rakam 0.5'e kadar düşmüş durumda.

ENFLASYON TEK HANEYE İNECEK

Şimşek, "Türkiye'de piyasalarda batıyla ilişkiler bağlamında, o kaygılar üzerinden, bir miktar dalgalanma var ama bunlar geçicidir. Hükümet olarak, kurumlarımız, gerekeni yapıyorlar ne gerekiyorsa da yapacaklar" dedi. Enflasyonu tekrar tek haneye indirmek, cari açığı daha makul düzeylere çekmek anlamında gereken tedbirlerin ortaya koyulduğunu belirten Şimşek, "Evet, bugün Amerika'da görülen bir dava üzerinden piyasalarımızda bunun yarattığı belirsizlik üzerinden büyük bir oynaklık var. Ama bu gelip geçecek. Bu geçicidir. Biz, Batı ile çıkarlarımız doğrultusunda güçlü ilişkiler kurduk, kurmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

PİYASALARI ŞAŞIRTACAĞIZ

Türkiye'nin reform yaptıkça sınıf atladığını, buna da örnek olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 8'inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın liderliği döneminde yaşananları gösteren Bakan Şimşek, reformlara devam edeceklerini aktardı. Şimşek, "Önümüzdeki 12 ayda biz, sizleri, piyasaları şaşırtacağız. Reform yapmamak gelecekten çalmaktır" diye konuştu.

GENÇLERİMİZE BU FIRSATLARI VERMEMİZ LAZIM

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: "Sanayi bakanımız ile görüştük. 'Robot yapımı, kodlama ve diğer konular üzerinde girişimcilik ve inovasyon fikirlerini beraber yapalım.' dedik. Bu çok önemli. Gençlerimize bu fırsatları vermemiz lazım. Gençler yapacakları işleri kesinlikle ertelememeli, üşenmemeli, vazgeçmemeli. Girişimcilik ruhunda bunlar var."
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ: "2013 ve devamında bankacılık sınırlarına ulaştı ve artık alternatif normlarda, uluslararası sermaye piyasalarında kullanılan ürün çeşitliliğinin bankacılık tarafından da kullanılması gerektiğini anladık. Nedir bu ürün? Tabi ki sermaye piyasaları ve menkul kıymetleştirme. Bankalarımızın da girişimcilerimizin de sermaye piyasalarına gelmeleri menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası ürünlerinden aktif şekilde yararlanmaları gerekiyor."

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan: "Son dönemde finansmana erişimde, geleneksel yöntemlerin dışında alternatif finansman kaynaklarının da geliştiğini görüyoruz. İnovatif modeller geliştiriliyor. Gençlerin yaratıcı fikirlerine olanak tanıyan risk sermayesi ve 'melek yatırımcılar' en iyi örnekler."

GİRİŞİMCİ DOSTLARINI BİR ARAYA GETİRDİ

Girişimcilik Zirvesi'nde, IBM Watson Financial Services Başkanı Paolo Sironi, Deloitte Türkiye CEO'su Humpry Hatton gibi isimler yer aldı. FinTech'in de ele alındığı zirvede, BKM'nin desteklediği 'startup dostu' programı tanıtıldı. Ayrıca dokuz projeye ödül verildi.

42 BİN GİRİŞİMCİYE 914 MİLYON DESTEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü zirvede, Türkiye'nin girişimci ekonomisine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Özlü, "Türkiye girişimci ekonomisiyle bir sıçrama yapacak. Bakanlık olarak KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla bu konuda önemli projelere imza atıyoruz. Küçük veya büyük demeden üretmek isteyen, iş kurmak isteyen birçok kişiye can suyu oluyoruz" şeklinde konuştu. Son 7 yılda 81 ilde yaklaşık 23 bin eğitim programının açıldığını söyleyen Özlü, "Bu programlarda 785 bin katılımcıya girişimcilik eğitimi verdik. 2010'dan bugüne kadar kendi işini kuran 42 binden fazla girişimcimize 914 milyon lira destek sağladık. 19 binden fazla kadın girişimcimiz faydalandı. Yine 18-29 yaş arasındaki 12 bin genç girişimciye toplam 200 milyon lira destekte bulunduk" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR