USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

27 Mayıs 2019 12:14

Türkiye'nin hac tablosu

İnanç turizmi için Hac ziyaretlerinin de ayrı bir önemi var. Hacca kaç kişi gidiyor, ne kadarı erkek ne kadarı kadınlardan oluşuyor, ziyaret sırasında ne kadar harcama yapılıyor?

Türkiye'nin hac tablosu

Türkiye birçok farklı kültürden ve dinden insanın tarih boyunca yaşadığı eşsiz bir coğrafya. Dolayısıyla farklı dinlerden insanlar için önem taşıyan inanç merkezlerine sahip. Hz. İbrahim’in makamından, Eyüp Sultan’a İslam dini açısından önem taşıyan birçok mekana ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte Türkiye, aynı zamanda Hıristiyanlık için de çok önemli bir inanç turizmi destinasyonu. Meryem Ana, St. Paul, St. Pierre, Sümela Manastırı gibi Hıristiyanlık için önem taşıyan birçok nokta yabancı ziyaretçiler tarafından ziyaret ediliyor. Türkler ise kendi toprakları dışında inanç seyahati için Hacca gitmeyi tercih ediyor.

MAKSİMUM 36 BİN TL HARCIYORLAR

İnanç turizmi için Hac ziyaretlerinin de ayrı bir önemi var. Hacca kaç kişi gidiyor, ne kadarı erkek ne kadarı kadınlardan oluşuyor, ziyaret sırasında ne kadar harcama yapılıyor? Yanıtları TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’dan alıyoruz: “Hacca gitmek isteyen Müslümanların sayısının ağırlama kapasitesinin çok üzerinde olmasından dolayı 1980’li yıllardan itibaren İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından Hac için kontenjan uygulaması başlatılmıştı. Günümüzde de süren söz konusu uygulama kapsamında ülkelere, nüfusunun binde 1’i oranında Hac kontenjanı tanınıyor. Bu çerçevede, Türkiye’ye tanınan Hac kontenjanı sayısı 2018 yılında 80 bin kişi idi. 2019 yılı için de bu sayı aynı şekilde devam ediyor. Hac başvuruları dikkate alındığında başvuranların yaklaşık yüzde 47’lik kısmını erkekler, yüzde 53’lük kısmını ise kadınlar oluşturuyor. Seyahat acentaları vasıtasıyla Hacca gidenlerin yaklaşık yüzde 95’i 23 bin TL ile 32 bin TL aralığında bulunan standart ücreti ödeyerek Hac vazifelerini yerine getiriyor. Kalan yaklaşık yüzde 5’lik bölüm ise otel konaklama ücretine göre değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 36 bin TL seviyesinden başlayan ve daha yukarılara çıkan ücretler ödüyor.”

EN ÇOK OKUNANLAR