USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

29 Temmuz 2019 14:06

Bağlıkaya: Turistin iyisi kötüsü olmaz

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 'Türkiye’ye zengin turist gelsin’ algısının turizme zarar verdiğini söyledi. Bağlıkaya "Bazı demeçler görüyoruz, Arap turist geldi, İranlı geldi, Afgan geldi, zengin gelmiyor Turistin iyisi kötüsü olmaz. Alanya’daki, Side’deki apartlar taş mı yiyecek. Turizm 5 yıldızlı otellerden ibaret değil" dedi

Bağlıkaya: Turistin iyisi kötüsü olmaz

Turizm sektörü son yılların en iyi sezonunu yaşıyor.  Her gün yeni bir rekor haberi aldığımız sektör, 2023 hedeflerine (75 milyon turist, 65 milyar dolar gelir) adım adım ilerliyor. 2016 yılından Rusya ile yaşanan uçak krizi ve devamında gelen terör olayları, turist sayısını o dönemde 25 milyona kadar düşürmüştü. Ancak sektör hızlı toparlanmayı başardı. Bunun devamından 2 yıl içinde 50 milyonlu rakamlar konuşulur hale geldi... Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ile sektörü, yaşanan gelişmeleri ve geleceği konuştuk. Türk turizm sektörünün geniş bir yelpazede hizmet verdiğini söyleyen Bağlıkaya, yalnızca 5 yıldızlı oteller ile turizmi birleştirmenin doğru olmadığını belirtti. ‘Nitelikli ve zengin turist gelsin’ algısının yanlış olduğunu belirten Bağlıkaya “Arap’ta, İranlı’da Afgan’da bizim misafirimiz” dedi. 

Turizm sektörünün genel değerlendirmesini yapar mısınız?

 Turizm sektörü beklediğimiz gibi başladı. Yurtdışındaki fuarlardan ve pazarlama çalışmalarından sezonun gelişi belli oluyor. Bu yılın bu denli renkli geçeceğini biliyorduk. Otel dolulukları da yüksek, turist girişi de çok yüksek. Genel anlamda turizm sektöründe rekor kırılacaktır. Pazar istediğimiz gibi başladı. Fiyatlar yükseldi diye yerli turistler çok kızdı, şu an yerlide de bir sıkıntı yok. Yerli turistimizin de tatile ilgisi sürüyor. Fiyat artışları da çok rahatsız edici değil. Ancak spesifik olarak gerileyen ve istediğimiz oranda yükseliş gösteremeyen pazarlarımız oldu. Pazar payında beklediğimizin altında gelen ülkeler var, turizmle ilgili değil. Tamamen siyasi nedenlerden dolayı Suudi Arabistan ve İran pazarında gerileme görülüyor. Almanya, Hollanda, Orta Avrupa; 2015’i yakalar diye düşünmüştük ancak bunun olmayacağını gördük. Almanya tamamen dönmedi. Yüzde 9.5 artışla gidiyor. Nihayetinde Arabistan ve İran pazarı dışından hiçbir pazarda gerilememiz yok. Rusya pazarı yüzde 20 civarında büyüdü. Hindistan pazarı yüzde 57 büyüdü. Harcama kapasitesi yüksek olan pazarlarda artış var. 

 Turist sayından ziyade kişi başı harcama oranının Avrupa’da çok yüksek, Türkiye’de ise düşük olduğu söyleniyor. Ne dersiniz?   

Kişi başı harcama konusu önemli. Yurtdışından bir algı var. İspanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerde kişi başı harcama oranının Türkiye’nin iki katı olduğu yönünde… Bu tam anlamıyla bir şehir efsanesi. Dünya turizm örgütü verilerinden örnek verirsek; İspanya’ya 82 milyon turist gitmiş, 73.8 milyar dolar gelir var, kişi başı turist harcaması 890 dolar. Türkiye’de ise bu rakam 744 dolar. Evet Avrupa’dan düşük orandayız ama bahsedildiği gibi büyük farklar da yok. 

Avrupa’yı ne zaman yakalarız? 

Bizim ülkemizde her iki senede bir olay oldu. Ülkede ihtilal girişimi bile oldu. Terör olayları yaşandı. Böyle bakıldığında bir her iki senede bir kesintiye uğrayıp, sıfırdan başladık. 2016 yılında (uçak krizi ve terör olaylarının yaşandığı yıl) 25 milyon turist geldi bu ülkeye, şimdi 2 yılda bunu 40 milyona çıkardık. Buradaki başarı grafiğini görmek gerekiyor. Bizi İspanya, İtalya ve Fransa ile kıyaslarken bunu göz ardı etmemek gerekir. Önce turist gelecek, otellerimizdeki doluluk oranları artacak devamında harcama zaten gelir. 

Peki, bazı demeçlerde okuyoruz, ‘Türkiye’ye para harcayan turist gelsin’ gibi açıklamalar yapılıyor. Siz bu duruma nasıl yaklaşıyorsunuz? 

Turist seçmek gibi bir durum olabilir mi, ben bunun mantığını anlamış değilim. İnsan ayırt etmek ne demek… Bazı dernek başkanlarının bu tür talihsiz açıklamalarını görüyoruz. Bu sektörümüze zarar veriyor. Turistin iyisi kötüsü olmaz. Arap turist geldi, İranlı geldi, Afgan geldi… Her turiste göre ürün var bizim ülkemizde. Alanya’daki, Side’deki apartlar taş mı yiyecek, onlara turisti kim getirecek. Türkiye’deki yatak sayısının yüzde 45’i 5 yıldızlı otellerden oluşuyor. Kalan yüzde 55’lik kesim 4 yıldız, 3 yıldız ve apart… Avrupa turisti ile Ortadoğu turistinin ayıramayız. 500 dolarda harcasa, 2 bin 500 dolarda harcasa onlar bizim misafirimiz. Eskiden evlerde ağırlarlardık turistleri biz. Şimdi biz nereye geldik, bu turist iyi, bu turist kötü. Parası olan gelsin, olmayan gelmesin. Bu kabul edilemez. 

İstanbul Havalimanı’nın açılışı turizme nasıl yansıdı? 

Yeni Havalimanı’nın açılması, buraya olan seferlerde yaşanan artış turizmde ciddi katkı sağladı. Atatürk Havalimanı’ndayken bir sıkışıklık söz konusuydu. Şimdi isteyen havayolu şirketi İstanbul Havalimanı’ndan uçuş izni alabiliyor. China Southern Airlines başladı sefere, bunlar büyük kapasiteli uçaklarla uçuyorlar tabi… 

Yakın zamanda ‘Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’ kuruldu, bu girişime nasıl bakıyorsunuz? 

Fikir olarak iyi olduğunu söylüyoruz Uzun zamandır böyle bir girişimde bulunulmasını istiyorduk. Türkiye’nin tanıtımının kaynak israfı olmadan, tek merkezden yönetilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Ancak yapısı ile ilgili ciddi itirazlarımız var. Örneğin, yapı içinde iletişimci yok, pazarlamacı yok… Türkiye’ye gelen turistin çok ciddi bir bölümü tur operatörleri vasıtasıyla geliyor. Yönetim kurulunda 9 tane konaklama temsilcisi var, 1 tane seyahat acenteleri arasından seçilecek birisi var. Burada yasa ile kurulmuş birlik var, Türkiye Cumhuriyeti Seyahat Acenteleri Birliği… Yapı içinde olmamamıza itirazım oldu. Ayrıca tanıtım amacıyla bir fon kuruldu, bu fonun işleyiş süreci ile ilgili de düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. 

Tanıtım fonu ile ilgili düşünceniz nedir? 

Türk turizminin yurtdışında tanıtımının yapılması amacıyla kurulan bu fonun oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu fonu oluşturacak olan kaynak, tur operatörleri ve seyahat acentelerinden sağlanacak. Biz kamu desteği de olsun isterdik… Bir başka konu ise cirodan pay alınması… İç tur yapan seyahat acenteleri var, yalnızca Türk tatilci ile çalışıyor, yani bunların cirolarından pay alınmayabilirdi. ‘Bu iş ile alakalı olan’ insanlardan pay alınması gerekiyor. Ben zaten tur operatörüyüm harcıyorum bir para… Benim oraya para vermemde hiçbir sakınca yok. Çünkü zaten benim harcadığım para bu. Diğer yurtdışından turist alan oteller verebilir, bunlar işin parçası… Nihayetinde yasa çıktı, biz bu yasaya uyacağız. 

Kaan Zenginli / Star

EN ÇOK OKUNANLAR