USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

05 Kasım 2021 15:53
Umut Çelik

Işıklı Toplama ile hızlı ve hatasız üretim

Işıklı Toplama çözümü ile dağıtım ve üretim merkezlerindeki malzeme ve sipariş toplayan personelin daha hızlı ve hatasız işlem yapması sağlanıyor. Çözüm sayesinde işletmeler daha az personel ve daha düşük maliyetle operasyonlarını yönetebiliyor.

Işıklı Toplama ile hızlı ve hatasız üretim

Depolar, dağıtım ve lojistik merkezleri ve tüm endüstriyel üretim merkezleri için en kritik işlerden birisi malzeme ve siparişlerin uygun şekilde toplanması ve yerleştirilmesi. Özellikle e-ticaretin arttığı bu dönemde lojistik ve dağıtım merkezlerinde hız ve doğruluk giderek daha da önem kazanıyor. Bununla birlikte, ürünlerin stoklanacakları depoya geldiklerinde doğru yere yerleştirilmeleri, operasyonun ve süreçlerin hızlı işlemesinde önemli rol oynuyor. Bu aşamada adeta zamanla yarışan personel, depoların büyüklüğü, ürünlerin giriş çıkış sıklığı gibi sebeplerle bazen daha uzun süreler çalışabiliyor ve bu da hem zaman kaybı hem insan kaynağının verimli kullanılamaması sonucunu doğuruyor.

İş zekası teknolojileri uzmanı Sensormatic, Işıklı Toplama (Pick to Light) çözümü ile işletmelerin bu en kritik ihtiyaçlarına yanıt veriyor.

Işıklı Toplama depo ve dağıtım merkezlerinde malzeme ve sipariş toplayan personelin daha hızlı ve hatasız işlem yapmasını sağlayan ışıklı bir yönlendirme sistemi. Işıklı toplama ve ışıklı yerleştirme yapan sistemle personel herhangi bir yazılı belge, kağıt, bilgisayar, el terminali gibi araçlar kullanma gereği duymadan kolaylıkla toplama veya yerleştirme işlemini gerçekleştiriyor. Bu sistemde, öncelikle sipariş veya toplanacak ürünler barkod ile sisteme tanıtılıyor. Sonrasında toplanacak her bir ürün ve malzemeye bir ışıklı buton tahsis ediliyor ve işle ilgili hangi ürün ve malzeme toplanacaksa onun ışığı yanıyor. Bu sayede toplama işlemini yapan çalışanlar, farklı renklerdeki ışıklı tuşlarla yönlendiriliyor. Personel doğru ürünleri hızlıca topladıktan sonra butonlara basarak işlemi sonlandırıyor.

Ek maliyetleri minimize ediyor

Hızın en önemli kriter olduğu depo ve dağıtım merkezi operasyonlarında Işıklı Toplama sayesinde çalışan personel hız kazanıyor. "Ürünü hangi bölmeye koymalıyım", "Doğru yere mi koydum", "Doğru ürünü mü aldım" gibi sorulara gerek kalmıyor. Aynı alana birden fazla kişinin ürün yerleştirmesi gerektiği durumlarda da Işıklı Toplama sistemi işlemleri sıraya koyuyor ve sensördeki ışığı yanıp söndürerek arkasında bekleyen işlem olduğunu personele haber veriyor. Bu şekilde aynı anda birden fazla personel karışıklık yaşamadan çalışabiliyor.

Bu çözümü kullanmak kolay olduğu için yöneticiler personel ikamesi konusunda zorlanmıyor. Ek donanım ihtiyacı olmadığı için Işıklı Toplama, ek maliyetleri de minimize ediyor.

Hızlı ve hatasız üretim

Işıklı toplama sadece lojistik üsleri, depo ve dağıtım merkezlerinde değil, fabrikalar, üretim hatları, e-ticaret siteleri ve kargo şirketleri için de büyük verimlilik sağlıyor.

Özellikle tam zamanında üretim modeliyle çalışan ve hızın önemli olduğu montaj hatlarında çalışan personelin hem çok süratli hem çok dikkatli olması gerekiyor. Aksi takdirde olabilecek bir insani hatanın fark edilmesi ve düzeltilmesi çok geç ve çok maliyetli olabiliyor. Işıklı toplama üretim tesislerinde montaj esnasında sırasıyla doğru parçaları göstererek üretimin de hızlı ve hatasız gerçekleşmesini mümkün kılıyor.

Düşük maliyetli ve kullanıcı dostu olan ışıklı toplama, şirketlerin kullandıkları her türlü ERP ve WMS sistemlerine akıllı yazılımlarıyla uyum sağlıyor. Web servis aracılığıyla hali hazırdaki sistemlerle ışıklı toplama sistemi entegre hale geliyor ve gerçek zamanlı şekilde toplama ve yerleştirme operasyonları gerçekleştiriliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR