USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

11 Temmuz 2019 15:00

İleri analitik ile doğru kararlar, doğru yönetim

Toplantıda 'Analitik Platform ile Dijital Zekanızı Yönetin' konulu bir sunum yapan Rasim Eğri, finans ve bankacılık sektörünün SAS’ın kurulduğundan bu yana en fazla çalıştığı alanlardan biri olduğunun altını çizdi.

İleri analitik ile doğru kararlar, doğru yönetim

 Eğri, bankacılıkta fark yaratacak unsurların başında gelen ileri analitik konusunda şunları kaydetti: "İleri analitik yaşam döngüsü veriyle başlayan, analitik ile devam eden ve sonrasında da operasyon (deployment) olarak adlandırdığımız 3 ana başlıktan oluşuyor. Burada veri nasıl ve nerede, hangi formatta olursa olsun, her verinin analitik yaşam döngüsü içerisine sokulabildiği ve farklı veri keşfi modülleriyle, metin madenciliği, görüntü işleme, yapay zeka bazlı öngörüsel modelleme, simülasyon, optimizasyon vb. hepsini içeren keşifler yapılabileceğini söyleyebiliriz. İşin kritik tarafı ise veriden değer elde etmek. Yaptığınız bu analitik çalışmalar bir öneriye, karara, otomasyona ya da bir aksiyona dönüşemiyorsa bir anlamı yok. 

SAS olarak bahsettiğimiz analitik yaşam döngüsü verinin oluştuğu yerden alınıp, toplanıp, hazırlanıp, farklı analitik modellemelerden geçirildikten sonra işe ve hayata katkı sağlayacak bir versiyona dönüştürülmesinin tümünü kapsıyor. Analitik yetkinlikleri bankacılık açısından düşündüğümüzde 4 ana başlıkta grupladık: Suistimal ve dolandırıcılık, müşteri deneyimi, risk yönetimi, dijital dönüşüm.

Birinci maddeye bakacak olursak; tüm suistimal ve dolandırıcılık durumlarının hepsinin tek bir platformda, gerçek zamanlı ve analitik uygulamalarla bulunup gerçek zamanlı aksiyonların alınabildiğini söyleyebiliriz. 

İkinci madde müşteri memnuniyeti. Kurumlar ancak müşterilerini doğru analiz edebildiklerinde doğru kararları verebiliyorlar. O nedenle müşteri içgörüsü oluşturmak çok kritik. İçgörü oluşturduktan sonra sonuçların kişiselleştirilmiş aksiyonlara dönüştürülmesi asıl değeri oluşturuyor. Bu anlamda bizim çözümlerimizde müşteri içgörüsü oluşturulduktan sonra kişiselleştirilmiş pazarlama araçları üretilebiliyor. Sonrasında da önerilmiş olan kampanyaların, aktivitelerin geri dönüşü ve başarısını da ölçebilen analizler yapabiliyoruz. Dolayısıyla bu konuda da SAS çözümleriyle uçtan uca bir yönetim, değer oluşturma söz konusu. Üçüncü maddedeki risk yönetimi ile kredi riskini hesaplamak ve ona göre kararlar almak, bankaların olası zararlarının önüne geçiyor; ayrıca müşteri memnuniyetini artırıyor. Bankacılık regülasyonlarının uygulanmasındaki riskin ölçümlenmesi ve bunların yaşam döngüsünün uçtan uca yönetilmesi de yine ürettiğimiz çözümlerden biri. Dördüncü maddede dijital dönüşüm var. Bu dönüşüm aslında günün sonunda veriyle başlıyor ve analitik ile devam ediyor. Veri ve analitiği gerekli olan tüm alternatifleriyle besleyemediğiniz zaman sadece kağıt üstünde ya da pilot aşamada kalan uygulamalar haline dönüşüyor. Şu anda bunların ölçeklenebilir olması, tüm bankaya yaygınlaştırılması, iş birimlerinin de kullanabileceği platformların oluşturulması, tek bir platform üzerinde tüm veri, analitik, operasyon unsurlarının hepsinin birden yapılması gerekiyor.

Diğer yandan açık kaynak, bulut vb. ortamlarının da yeni, modern analitik platformda desteklenmesi gerekiyor. İleri analitiği sadece veri bilimcilerin işi olmaktan çıkarıp tüm iş birimleri tarafından kullanılabilir nitelikte olması önemli. SAS olarak bu konuları da destekleyerek kurumların hizmetine sunuyoruz.’’

EN ÇOK OKUNANLAR