USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

19 Ağustos 2015 08:55

Kutup savaşları

Shell'e 1991'den bu yana ilk kez Kuzey Kutbu'nda sondaj izni verildi. Bugüne kadar bölgede 7 milyar dolar harcamasına rağmen tek bir kuyu bile açamayan şirket, dünyanın en zengin rezervlerine sahip Chukchi Denizi'nde rakiplerine göre bir adım öne geçmiş oldu.

Kutup savaşları

Enerji dünyası gözünü kutuplara çevirdi... Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan hızlı çöküş sonrasında yeni yatırımlar askıya alınsa da dünya petrol devleri fosil yakıtların geleceğine inanmaya devam ediyor. Bunların başında da Shell geliyor. Önceki gün, ABD Başkanı Barack Obama, Royal Dutch Shell'e Kuzey Kutbu bölgesinde petrol ve gaz arama sondajları yapma izni veren kararnameyi imzaladı. Başkan Obama'nın imzaladığı kararname Shell'e Alaska açıklarındaki Chukchi Denizi'nde petrol ve gaz sondajları yapma imkanı veriyor. Bu kararnaneyle birlikte enerji devi Shell 1991 yılından bu yana ilk kez okyanus tabanının 2400 metre altında petrol ve doğalgaz için sondaj yapabilecek. 

REKOR REZERV VAR

Bölgede ne kadarlık bir rezerv olduğu konusunda kesin bir bilgi yok fakat potansiyel oldukça yüksek. Hatta Amerikan kaynaklarına göre Chukchi Denizi, Meksika Körfezi'nden sonra açıkta en fazla petrol yatağına sahip bölge olarak yorumlanıyor. 

SEÇİMLER İÇİN Mİ?

Başta çevreciler olmak üzere Obama'nın kararı imzalamasına ise tepki yağıyor. Hatta bazıları, göreve geldiği günden bu yana sürekli yenilenebilir enerji vurgusu yapan Obama'nın söz konusu kararla birlikte 2016 Seçimleri'nde Shell'i Demokratlar'ın yanına çekmeye çalıştığını bile ifade ediyor.

DİĞERLERİ 'BEKLE-GÖR'DE

Diğer şirketler ise şimdilik bölgeye uzak duruyor. Bunun birinci nedeni hızla düşen petrol fiyatları. Bu rakamların yatırım için yeterli kadar fizibl olmadığını düşünen şirketlerin diğer bir korkusu da çevrecilerin göstereceği tepkiler. 

PLATFORMU 3 YIL ÖNCE KARAYA VURMUŞTU

Shell’in geçmiş Kuzey Kutbu petrol sondaj denemeleri sondaj platformu Kulluk’un karaya vurması gibi kazalar ve skandallarla son bulmuştu. Kuzey Kutbu’nun sert iklim koşulları, bölgede yapılacak petrol sondaj çalışmalarını çok riskli bir hale getiriyor.

7 MİLYAR DOLAR HARCADI BİLE

Shell 2008'de Chukchi Denizi'ndeki alanı kiralamak için 2,1 milyar dolar harcamıştı. Enerji devi Alaska'nın kuzeyinde yer alan Beaufort Denizi'ndeki yeni sondaj bölgesi projesine 7 milyar dolarlık harcama yaptı. Shell 2015'in sonuna kadar Beaufort Denizi'nde iki keşif kuyusu açmayı hedefliyor.

ÇEVRECİLERDEN BÜYÜK TEPKİ VAR

Çevreci grup ve örgütler, Kuzey Kutbu bölgesinde petrol arama çalışmalarına şiddetle karşı çıkıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR