USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Havacılık

04 Temmuz 2018 15:57

Türk Havacılığına Çağ Atlatan Gün, 21 Haziran...

21 Haziran 2018, hem sivil gem de askeri alanda Türk havacılığı için çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir gün olarak tarihteki yerini aldı. Hem yeni nesil F-35 savaş uçaklarının ilk ikisi teslim alındı hem de İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk uçak indi!

Türk Havacılığına Çağ Atlatan Gün, 21 Haziran...

Uçak Mühendisi Muhammed Yılmaz / yilmazmuh.com

Türkiye saati ile 18.00’de, Lockheed Martin’in Dallas-Fort Worth tesislerinde, Türk Hava Kuvvetleri filosuna katılacak iki F-35 savaş uçağının teslimat töreni, uzun süredir devam eden politik gerginliğin soğuk rüzgarları eşliğinde gerçekleşti. Ardından 20.30’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan TC-ANK tescilli Airbus A318-CJ, İstanbul Yeni Havalimanı pistine teker koyan ilk uçak oldu. Bu iki olayı önemli kılan detaylara yakından bakalım.

TÜRKİYE-ABD ARASINDA F-35 BİLMECESİ

Türkiye, bir süredir iki büyük yeni askeri teçhizat alımına hazırlanıyor. Biri Amerikan Lockheed Martin üretimi beşinci nesil savaş uçağı F-35, diğeri ise Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi. Ancak bu iki askeri gücün, aynı ülkenin elinde bulunması fikri, ABD ve NATO yetkililerini ciddi şekilde rahatsız ediyor. Bu yüzden hem Pentagon hem de ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri uzun süredir Ankara’ya S-400 alım kararını rafa kaldırma konusunda baskı yapıyor.

Türkiye’nin S-400 konusundaki kararlı tutumunun ardından Amerikan Temsilciler Meclisi, 716 milyar dolarlık Ulusal Yetkilendirme Yasası'nı kabul etti. F-35 teslimatlarını sekteye uğratacak tasarının kabulünün ardından gözler Savunma Bakanı'nın Türkiye ile ilişkilerin durumu hakkında yazacağı rapora çevrildi.

Bir yandan da ABD Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin, Türkiye'nin F-35 programından kesin olarak çıkarılmasını talep eden tasarısı da Senato'dan geçti. Şimdi her iki yasama organından temsilciler bir araya gelerek tasarıya son halini verecek. Ardından da nihai karar Başkan Donald Trump'ın onayı ile alınacak. Yani önümüzde uzun ve belirsiz bir süreç var.

Haberin Devamı Platin Dergisi'nde...

EN ÇOK OKUNANLAR