USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

25 Mart 2021 16:28

Hastaneye başvurular yarı yarıya azalabilir

Her alanda olduğu gibi sağlık alanında da bireyler eskisine kıyasla hizmetlere çok daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşma beklentisi içinde. Bu beklenti öncelikle bilgiye ulaşma isteği ile başlıyor

Hastaneye başvurular yarı yarıya azalabilir

Teletıp alanında dünyada birçok başarılı örnek uygulama ve yayınlanmış araştırma sonuçları bulunuyor. Ülkemizde ise tele-konsültasyon uygulamaları dışında maalesef çok örnek yok. Bu alanda sonuçları da yayınlanan ilk klinik araştırma çalışması, bundan altı yıl önce Turkcell'in sponsorluğu ve Mentors Network Turkey çözüm ortaklığı ile İstanbul Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

BİR ÖRNEK

Bu çalışma ülkemizde teletıp uygulamalarının sonuçlarını somut olarak ilk defa ortaya koyması açısından da önemliydi. Yeni teknolojiler ile diyabet hastalarının uzaktan takip edildiği bu projede, yurt dışındaki örneklerine benzer sonuçlar elde etmek ve ilk defa Türkiye'deki bir uygulamadan rakamlar paylaşabilmek bizi memnun etmişti. Uygulamanın daha ilk yılında hastaların tedaviye uyumunda yüzde 25 artış, açlık kan şekeri seviyelerinde yüzde 16 düşüş sağlandı. Hastaların kan şekeri ölçümlerinin uzaktan ve bir yazılım desteği ile düzenli olarak takip edilmesi ve değerlerin olumsuz yönde değişimi durumunda diyabet takip hemşireleri tarafından hasta ve hasta yakınının uyarılıyor olması zaman içinde hastalarda davranış değişikliğini sağladı. Birçok hastada yıllardır başarılamayan başarıldı. Düzenli takip sayesinde hastalar beslenmelerine ve günlük aktivitelerine daha özen göstermeye başladılar ve bu durum sağlıklarına doğrudan olumlu etki yarattı. Bu takip sisteminin olmaması halinde aldıkları sağlık hizmeti belki üç, belki de altı ayda bir yapacakları kısa doktor ziyareti ile sınırlı olacaktı.

BİR UYARI

Günümüzde pandemi ile beraber birçok start-up, bu alanda çalışmalara ağırlık verdi. Bu start-up'lar ihtiyaç sahipleri için önemli hizmetler üretme potansiyeline sahip. Ancak bu hizmetlerin ilerleyebilmesi için ülkemiz sağlık sistemi ve mevzuatının bu hizmetlere uygun hale getirilmesi gerekli. Yıllar önce Türkiye'deki ilk teletıp uygulamalarının örneklerini gerçekleştirmiş bir girişimci ve günümüzde bir startup yatırımcısı, mentor olarak çok önemli bir ihtiyacı karşılayan bu girişimleri desteklemek istememe rağmen mevzuat engelleri nedeniyle bir noktadan sonra duraklamak zorunda kalabiliyoruz. Bu alanda çalışan start-up'ların desteklenmesi hem hastalar ve hasta yakınları hem de ülkemizin sağlık sistemi için büyük faydalar sağlayacak.

Mentors Network Turkey Kurucusu Mehmet Onarcan "Yurt dışında yapılan birçok çalışma incelendiğinde, teletıp teknolojileri ile kronik hastalık yönetimi sayesinde hastaneye başvuru oranlarında en az yarı yarıya bir düşüş sağlandığı, diyabet hastalarında bu oranın 1/6 seviyelerine kadar inebildiği gözlemleniyor" dedi

EN ÇOK OKUNANLAR