USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

10 Mart 2016 09:59

Ticarette karekodlu çek uygulaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından 2012'de karşılıksız çıkan çek tutarı iki katına çıktı. Bunun sonucunda piyasada çekin itibarı düştü" dedi.

Ticarette karekodlu çek uygulaması

Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda Samsun TSO ve Kredi  Kayıt Bürosu işbirliğinde "Karekodlu Çek Uygulamaları Bilgilendirme Semineri"  düzenlendi.

Murzioğlu, seminerde yaptığı konuşmada, ticarette vadeli alım  satımların önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, "Birkaç istisnai durum dışında  ödemeler genelde vadeli yapılır. Bu anlamda çek oldukça önemli bir araçtır ancak  takdir edersiniz ki çekin karşılığının olup olmadığı muammadır. Küreselleşme,  ticaretteki risk algısını daha da büyütmüştür. Risk iyi yönetilirse fırsat, doğru  ölçülüp biçilmezse tehdittir" ifadesini kullandı.

Ticaretin içindekiler olarak oldukça uzun bir süre karşı tarafın  riskini tam ölçemediklerini anlatan Murzioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kimi zaman büyük zararlarla karşılaştık. Türkiye'deki şirketlerin  yurt içi satış ciroları, yani toplam yurt içi ticaret hacmi 2014 yılında 3,7  trilyon lira civarındadır. Yurt içi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin,  yani 2,4 trilyon lirasının vadeli işlemlerle yapıldığı tahmin edilmektedir.  Vadeli ticaret ekonomide büyük paya sahiptir ancak karşılıksız çekte hapis  cezasının kaldırılmasının ardından 2012'de karşılıksız çıkan çek tutarı iki  katına çıktı. Bunun sonucunda piyasada çekin itibarı düştü. Karşılıksız çekte  hapis cezasının kaldırılmasından sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin  girişimiyle çek sicillerinin özel sektöre açılması sağlanmıştır. Zira çek  sicillerinin özel sektöre açılması ticaret için çok önemli bir ihtiyaca yönelik  cevaptır ancak reel sektördeki şirketlerimiz bu sistemi beklediğimiz ölçüde  kullanamadı."

"Karekodlu çekle daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmuş  olacağız"

Murzioğlu, sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi  için dünya üzerinde etkin olan "karekodlu çek" uygulamasının geliştirildiğini  vurguladı.

Murzioğlu, şunları ifade etti:

"Çekin üzerinde işlenen karekodu okutup, karşılığını o anda  sorgulayabiliyorsunuz. Ticari ilişkide bulunacağınız tarafların sadece olumsuz  değil, olumlu anlamda da sicilini değerlendirebileceğimiz bir sorgulama merkezi  olarak Kredi Kayıt Bürosu, yani findeks ticari faaliyetlerde bulunacağınız  şirketlerle ilgili sizin için önemli bir istihbarat aracı haline gelmiştir. 15  Haziran 2015'ten itibaren uygulamaya başlanan karekodlu çek, ticaret hayatını  doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek yeni ve çok önemli finansal üründür.  Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha  fazla bilgi verecek yeni uygulama, karekodlu çekle başlamış oldu. Bunun için  üyelerimizin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmeleri önem arz  etmektedir. Yine ticaret yaparken üyelerimizin müşterilerinden, karekodlu çek  talep etmesi sistemin yaygınlaştırılmasını sağlayacak ve bu çekin kullanımını  artıracaktır. Böylelikle daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmuş olacağız."

"Karekod okutulunca karşınızda nasıl bir müşteri var  görebiliyorsunuz"

Findeks Grup Yöneticisi Serkan Siyasal ise karekodlu çek uygulaması  hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Şirketlerin ticari itibarlarının koruyabilmelerinin önemine değinen  Siyasal, şunları kaydetti:

"En önemli konulardan biri reel sektördeki şirketlerin ticari  itibarlarını koruyabilmeleri. Biz ticari itibarı şöyle tanımlıyoruz, eğer  alacaklarınızı zamanında tahsil edemezseniz, borçlarınızı zamanında  ödeyemezsiniz. Dolayısıyla ticari itibarınız zedelenir. Onun için çeki  sınırlamak, kısıtlamak, vadeden vazgeçmek gibi çözümler ekonomiyi daraltacağı  için önemli riskler içeriyor. Karekodlu çek yakın zamanda uygulamaya geçen bir  ürün. Karekod, fiziksel olarak çek üzerinde karekod olması anlamı taşımıyor.  Karekod, daha önce keşideciden alınmış bir izni gösteriyor. Çekin karekodu cep  telefonuyla okutulunca bu bilgiler üçüncü kişilerin önüne çıkıyor. Karekod  okutulunca karşınızda nasıl bir müşteri var görebiliyorsunuz."

Seminere Samsun TSO Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Başkan  Yardımcıları Haluk Akyüz ve Mustafa Kemal Şahin, meclis üyeleri, iş adamları ve  banka yöneticileri katıldı. (AA)

EN ÇOK OKUNANLAR