USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

05 Ekim 2018 16:59

TCMB: Bankalar, kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne ilişkin değerlendirmesinde, bankaların, tüm kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdığı belirtildi.

TCMB: Bankalar, kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdı

TCMB'nin, bankaların 2018'in üçüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ve dördüncü çeyreğe dair beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi'nin sonuçları ve değerlendirmesi yayımlandı.

Ankete ilişkin yapılan değerlendirmede, bankaların, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde, tüm kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdığı belirtildi.

Genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentilerin tüm kredi türlerini sıkılaştırıcı yönde etkilediği, işletmelere verilen kredilerde standartların sıkılaştırılmasındaki en etkili faktörün, endüstri ya da firmalara ilişkin görünüm olduğu vurgulanan ankette, şunlar kaydedildi:

"2018 yılının dördüncü çeyreği için beklentiler ise işletmelere verilen kredilerde standartların sıkılaşmaya devam edeceği, tüm bireysel kredi türlerinde ise standartların aynı kalacağı yönündedir. Kredi talebi açısından incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde işletmelerin kredi talepleri genel olarak azalmıştır. Özellikle yabancı para cinsinden açılan kredi, büyük işletmelere verilen kredi ve kısa vadeli kredi taleplerinde güçlü bir azalış görülmüştür. Tüm bireysel kredi türlerinde ise kredi taleplerindeki azalış, bir önceki döneme göre güçlenerek devam etmiştir. Talebi azaltıcı yönde etkileyen en önemli faktörün, her kredi türünün kendi piyasasına ilişkin beklentiler olduğu görülmektedir. Yılın dördüncü çeyreğine ilişkin işletmelere verilen kredi talebi beklentileri; yabancı para cinsinden açılan kredi talebindeki azalışın zayıflayarak devam edeceği, diğer kredi türlerine ilişkin taleplerin ise artacağı yönündedir. Tüm bireysel kredi türlerinde beklentiler, kredi talebindeki azalışın devam edeceği yönündedir. Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarındaki sıkılaşma güçlenerek devam etmiştir. 2018 yılı dördüncü çeyreği için bankaların beklentileri söz konusu eğilimin devam edeceği yönündedir."

EN ÇOK OKUNANLAR