USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

10 Ağustos 2015 09:56

Otomotiv devleri nakit koyacak yer bulamıyor

Krizlerde yaşadıklarından ders alan otomotivciler, nakitte kalmak isteyince kasaları doldu taştı. 25.7 milyar euroyla en çok nakit VW’de bulunurken, ABD ve Avrupalı 11 şirketin nakiti 175.5 milyar euroyu aşıyor.

Otomotiv devleri nakit koyacak yer bulamıyor

SÜMER DEMİRCİLER

[email protected]

ABD’de 2008 yılında Lehman Brother’ın ipotek kriziyle başlayan çöküş, kasalarında fazla nakit bulundurmayan otomotiv devlerini derinden sarstı. Bundan önemli bir finans dersi çıkartan ABD’li ve Alman otomotiv devleri artık kasalarında bol bol nakit bulunmasına büyük dikkat ediyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 2014 yılı bilançolarını kullanarak yaptığı bir araştırma otomobil markalarının nakit varlıklarının kimi küçük ülkelerin yurt içi hasılalarından daha büyük olduğunu ortaya koydu. Örneğin Letonya’nın yurt içi hasılasına eşit, yaklaşık 26 milyar euro nakit ile zirvede bulunan Volkswagen bu varlığıyla Kıbrıs Rum Kesimi’nden ise 5 milyar euro daha zengin bir şirket. Volkswagen’le kıyaslandığında, yaptığı yeni yatırımların etkisiyle daha ‘fakir’ görünen Daimler’in nakit varlığı 6,3 milyar euro.

Amerikalılar temkinli

Yaşanan 2008 krizinde büyük yara alan Amerikalı üreticilerden GM ve Chrysler ancak milyarlarca dolarlık devlet desteğiyle ayakta kalabilmiş, Ford o tarihte Volvo ile yollarını ayırmak zorunda kalmıştı.  Bunu bir daha yaşamak istemeyen şirketlerden Chrysler’in nakit rezervi 23,4, General Motors’un 20,8, Ford’un ise 19,3 milyar euro seviyelerine ulaşıyor.

LASTiK NAKİT SEVİYOR

Otomotiv dışında artan satışlarla birlikte kasaları dolup taşan firmalar arasında dev lastik üreticileri de bulunuyor. Alman lastik üreticisi Continental firması da nakitte kalmaya özen gösteriyor. Şirketin 2014 bilançosuna göre kasasında 3.6 milyar euro nakit para bulunuyor. Şirket, listeye 12. sıradan girebiliyor.

Hintli tata da listede

Yatırımlarına hızla devam eden Daimler-Mercedes nakit konusunda rakiplerine göre ‘daha fakir’ görünüyor. Alman devi listeye 6,3 milyar euro ile 10. sıradan girerken Hintli Tata sürpriz yaptı. Krizlerle boğuşurken Hindistan’ın dev şirketi Tata tarafından hayata döndürülen Jaguar ve Land Rover markalarının nakit varlığı 3,7 milyar euro olarak listeye girdi.

Kimin kasasında ne kadar nakit var?

EN ÇOK OKUNANLAR