USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

01 Haziran 2018 12:49

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 2.2 milyar TL'ye yaklaştı

Türkiye 2014 yılında gayrimenkul yatırım fonları (GFY) ile tanıştı. Şu ana kadar ise Türkiye’de ihraç belgesi onaylanan gayrimenkul yatırım fonlarının sayısı 33’ü buldu. Ancak bunların bazıları henüz faaliyette değil. SPK’nın en son açıklanan Şubat 2018 raporuna göre ise 13 GFY şu anda işlem görüyor. Bu fonların büyüklüğü 2.2 milyar TL’ye yaklaşmış durumda. Bu pazardaki nitelikli yatırımcı sayısı ise 374’e ulaştı. Önümüzdeki dönemde GFY pazarının daha da hareketleneceğini belirten uzmanlar özel

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 2.2 milyar TL'ye yaklaştı

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Her zaman büyük bir iştahla bahsettiğimiz Türkiye yatırım fonları pazarı, şu anda 328 fonla yaklaşık 49.2 milyar TL büyüklüğe erişmiş durumda. Bu fonlara ise toplamda 3 milyon 574 bin kişi yatırım yapıyor. Fonların dağılımına bakıldığında, pazarın ağırlıklı olarak borçlanma araçları fonları ve para piyasası fonlarından oluştuğu görülüyor. Bu fonların içeriğinde devlet tahvili ve repo ağırlığı dikkat çekiyor. Yani belirli ölçütlere sahip olan bu fonlar, aktif olarak yönetilmiyor. Ancak son yıllarda aktif yönetilen fonlara da ilginin arttığı, yeni fon türlerinin devreye girmeye başladığı görülüyor.

Tam da bu noktada 2014 yılında kurulan gayrimenkul yatırım fonları (GYF), gayrimenkul yatırımlarının fon yapısı kullanılarak finanse edilmesine imkan vermesiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Nisan ayı sonunda yaklaşık 2.2 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaş an GYF piyasasında, şu anda gayrimenkul yatırım fonu yönetmek üzere kurulmuş sekiz adet gayrimenkul portföy yönetim şirketi bulunuyor. Ayrıca dokuz adet portföy yönetim şirketi de kendi bünyelerinde GYF kurmuş durumda. Bugüne kadar kurulan toplam GYF sayısı 34’ken bunlardan sadece 15 tanesi yatırım aldı.

NEDİR BU GYF DEDİKLERİ?

Öncelikle tanımlamak gerekirse GYF’ler, Sermaye Piyasası Kurulu izni ile yetki belgesi olan gayrimenkul portföy yönetim şirketleri veya portföy yönetim şirketleri tarafından kurulup yönetilen bir sermaye piyasası aracı... GYF’ler; alım satım kârı veya kira geliri elde etmek amacıyla arsa, arazi, konut, ofis, alışveriş merkezi, otel, lojistik merkezi, depo, park, hastane ve benzeri her türlü gayrimenkulü satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir ve satın almayı veya satmayı vaat edebilir. Oluşan kazançtan da katılımcılara kâr payı dağıtılması söz konusu.

GYF’ler, mevzuat gereği sadece nitelikli yatırımcılara sunuluyor. Yatırımcıların büyük ölçekli ve daha verimli gayrimenkullere ulaşmasını sağlayarak hem getirinin yükseltilmesinde hem de gayrimenkule has risklerin asgariye indirilmesinde önemli rol oynayan bu fonlar, başta Emeklilik Yatırım Fonları’ndan olmak üzere nitelikli yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. 

NASIL İŞLER, AVANTAJLARI NELER?

GYF’lerin hangi gayrimenkullere ve projelere yatırım yapacağı, ilgilenen yatırımcılarla baştan paylaşılıyor. Örneğin; konut yatırımı ve ofis yatırımları yapmak isteyen ya da ticari gayrimenkullerle ilgilenen yatırımcılar, beklentilerine uygun stratejilere sahip fonlara yöneliyor. Fonda toplanan parayla da fon portföyü oluşturarak belirtilen projelerden konut, ofis birimleri satın alınıyor.

Gayrimenkul yatırımı ile ilgilenen ancak gayrimenkullerin gündelik bakımı, alım-satımı, kiralanması gibi işlemlerle ilgilenmek istemeyen, çeşitlendirilmiş bir portföyün avantajlarından faydalanmak isteyen ve likidite imkanına önem veren nitelikli yatırımcılar için GYF’ler alternatif bir yatırım imkanı sunuyor. Öte yandan GYF’lere kurumlar vergisi istisnası tanınıyor. Böylece kârın fon portföyüne vergisiz olarak yansıtılmasıyla yatırımcıların daha yüksek kazançlar elde etmesi mümkün oluyor. Buna ilaveten, bireysel yatırımcıların gayrimenkul kazançları yüzde 35’e varan gelir vergisine tabi iken, GYF aracılığıyla gayrimenkul yatırımı yapıldığında, fondan çıkışta sadece yüzde 10 stopaj kesintisi uygulanıyor.

Haberin devamı Platin'de...

EN ÇOK OKUNANLAR