USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

08 Kasım 2016 10:52

Doğalgaz ithalatçılarına depolama zorunluluğu

Doğalgaz depolama yükümlülüğü ithalatçı şirketler için yüzde 6, toptan satış ve spot LNG lisansı sahibi şirketler için ise yüzde 2 olarak belirlendi.

 Doğalgaz ithalatçılarına depolama zorunluluğu

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumunca (EPDK), doğalgaz ithal eden şirketlere depolama yükümlülüğü getirildi.

EPDK'nın, Doğalgaz Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esasları belirleyen kurul kararları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, doğalgaz piyasasında uzun dönemli ithalat lisans başvurusu yapacak, başvurusu inceleme ve değerlendirme aşamasında bulunan ya da bu faaliyete başlama tarihinden itibaren 5 yılı doldurmayan ithalat lisansı sahibi şirketlerden taahhütname alınacak.

Şirketler, EPDK tarafından belirlenen doğalgaz miktarını 5 yıl içinde yer altı tesislerine depolayacak. Doğalgaz piyasasında 5 yılını dolduran ithalat lisansı sahibi şirketler ise depolama faaliyeti için bu süreyi beklemeyecek.

EPDK, doğalgaz ithalat lisansı sahibi şirketlerin depolama yükümlülük oranını yeni bir karar alıncaya kadar yüzde 6, toptan satış lisansı ve spot LNG lisansı sahibi şirketlerin depolama oranı ise yüzde 2 olarak belirledi.

Öte yandan, uzun dönemli LNG anlaşmasıyla doğalgaz ithal eden şirketler, depolama yükümlülüklerini LNG depolama tesisinden hizmet alarak yerine getirmiş sayılacaklar. Ancak söz konusu şirketler, ülkedeki yer altı doğalgaz depolama kapasitesinin, tüm ithalatçı şirketlerin her yıl ithal edecekleri doğalgazın yüzde 20'ye ulaşmasıyla diğer şirketlerle aynı şartlarda depolama faaliyetlerine başlayacak.

AA

EN ÇOK OKUNANLAR