USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

30 Ocak 2019 16:37

Ata Yatırım: Türkiye dalgalı dönemi atlattı

Ata Yatırım, piyasaların nabzını tuttuğu strateji raporunda, 12 aylık BIST 100 endeksi hedefini 128.000 olarak güncelledi. Kurum aynı zamanda, ihtiyatlı para politikaları, ABD ile ilişkilerin normale dönmesi ve cari açıktaki yeniden dengelenme sayesinde Türkiye’nin dalgalı dönemi atlattığını belirtti.

Ata Yatırım: Türkiye dalgalı dönemi atlattı

Ata Yatırım, Ocak ayı strateji raporunda, yeni dönem beklentilerine yer verdi. Kurum, ihtiyatlı para politikaları, ABD ile ilişkilerin normale dönmesi ve cari açıktaki yeniden dengelenme sayesinde Türkiye’nin dalgalı dönemi atlattığını belirtti.

Türk varlıklarının bu dalgalanmadan büyük hasar aldığını bazı varlık sınıflarında iskontoların tarihi yüksek seviyelere ulaştığını kaydeden Ata Yatırım'a göre, bu dönemde alınan yaralar, düşük büyüme periyoduna girilen 2019’da hissedilmeye devam edebilir. 2018’de GSYH'nın yüzde 3.1’e yavaşlayacağı beklentisini paylaşan kurum, 2019’da GSYH'nın yüzde 1 daralacağını öngörüyor.

Ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı tersine çevirmek için sıkı para ve maliye politikası ile yabancı sermayeyi ülkeye tekrar çekmek ana konulardan biri olacak.

Yüksek enflasyonun ekonomi için en önemli risk unsuru olduğu görüşünü koruyan Ata Yatırım, 2019 yılı ilk yarıyıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 20 seviyelerinde seyretmesini, ikinci yarıdaki baz etkisi nedeniyle 2019 sonunda yüzde 16'ya gerilemesini bekliyor.

Merkez Bankası'nın çekirdek enflasyonda yüzde 18'i görene kadar faizde aksiyon almayacağını bildiren kurum, 2019’da toplamda 400 baz puan faiz indirimi beklerken Mart seçimlerinden önce olası bir faiz indiriminin kur üzerinde baskı yaratabileceği görüşünde…

“Türkiye’nin yeni bir hikayeye ihtiyacı var”

Önümüzdeki dönemde daha iyimser olunmasını gerektirecek faktörleri sıralayan Ata Yatırım'a göre bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla orta vadede Türk şirketleri için bölgenin yeniden yapılanması sürecinde fırsatlar yaratılabilir.

2023’e kadar seçim olmamasını yapısal reformlara devam etmek adına önemli bir fırsat olarak gören Ata Yatırım, mevcut yüksek seviyedeki risk priminin normal seviyesine inmesi ile TL varlıkların değerlenebileceğine dikkat çekti.

Ata Yatırım'a göre, Türkiye'nin uzun vadeli makro dengesizlikleri ele alacak kadar güvenilir görünen güçlü bir ekonomik programa, yeni bir hikayeye ihtiyacı var.

2019’da şirket karlılıklarında yüzde 10 artış beklentisi…

Kurum, büyüme görünümündeki bozulma ve bankaların varlık kalitesi üzerindeki riskler nedeniyle hisse senetlerinin geçen 12 aylık dönemde TL bazında yüzde 15 değer kaybettiğini hatırlattı. TL’nin dengelenmesiyle bazı şirketlerin karlılık görünümlerinin olumluya dönmesi ile şirket karlılıklarında 2019’da yıllık bazda yüzde 10 artış bekliyor. 2019’da takibinde olan banka dışı için yüzde 24.7 net kar büyümesi beklerken, bankalar için yüzde 2.6 net kar düşüşü öngörüyor. Bankalarda kötü senaryonun çoğunun fiyatlandığı görüşü paylaşılırken net faiz marjındaki düzelmenin ikinci yarıda başlaması öngörülüyor.

Bazı varlık sınıflarında iskontoların tarihi yüksek seviyelere ulaştığını bildiren Ata Yatırım, 12 aylık BIST 100 endeksi hedefini 128.000 olarak revize etti.

EN  BEĞENİLEN HİSSELER

Ata Yatırım'a göre, 2019 hisse senedi piyasasında ana tema, zayıf TL’den dolayı hisse performansı baskı altında kalmış ve iç pazardaki daralmaya karşı dayanıklı düşük yatırım harcaması ihtiyacı ve ihracat kapasitesi olan şirketlere odaklanmak olacak.

ERDEMİR - Global benzerlerine ve kendi ortalamasına göre sırasıyla %12 ve %35 iskonto ile işlem gören Erdemir'in 2019 yılındaki düşük karlılık görünümünün fiyata yansıdığı düşünülüyor. Türkiye piyasasındaki güçlü pozisyonu ve yüksek kapasite kullanım oranıyla talep yavaşlamasının beklentinin altında olması durumunun 2019T 127 ABD$ FAVÖK/ton ve 8.5mn ton satış hacmi beklentisine yukarı yönlü risk teşkil ettiği öngörülüyor.

MİGROS- Güçlü operasyonel performansı daha düşük borçluluğu ile şirketin net kar etmeye başlaması ile birlikte alınan stratejik aksiyonların etkisinin 2019-2020 yıllarında daha görünür hale gelmesi bekleniyor.

PETKİM -2019’da daha yüksek kapasite kullanım oranıyla çalışması beklenen şirket için ana karlılık makası beklentisi 2019 için yüzde 12 yukarı çekilirken Star rafinerisinin 2019’da açılması ile Petkim’in maliyet bazında düşüş öngörülüyor.

SODA SANAYİİ- Yabancı para cinsinden gelir ve maliyetlerinin yanı sıra dengeli satış hacimleri sayesinde en dayanıklı şirketlerden biri olan şirket için soda külü fiyatlarının arz-talep dinamiklerinin katkısıyla 2019'un büyüme senesi olabileceği kaydediliyor.

TEKFEN- Güçlenen karlılık görünümü, inşaat segmentindeki büyüme potansiyeli ve düşük çarpanları hisse olarak en önemli katalizörler olarak görülüyor.

TÜRK TELEKOM- 5 yıllık ortalamasının yüzde 38 altında işlem gören şirketin, güçlü nakit yaratma kapasitesi ve borçların muhtemel olarak azalması ile karlılıktaki iyileşme sahiplik belirsizliğinin çözülmesi gibi faktörler 2019'da önemli katalizörler olarak öne çıkıyor.

ÜLKER- Küresel benzerlerine göre yüzde 42 iskontolu işlem gören şirketin, dengeli yabancı para pozisyonu ve uluslararası operasyonları sayesinde TL’deki olası zayıflığa karşı dayanıklı konumda olduğu belirtiliyor. Hisse fiyatına baskı yapan şirketin ana ortağı hakkındaki endişelerin, borçların makul seviyelerde yeniden yapılandırmasından ötürü yakında ortadan kalkması bekleniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR