USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Pazarlama

05 Temmuz 2018 15:42

Tüketiciler Markalardan Ne Bekliyor?

J. Walter Thompson Intelligence (JWT) adlı analiz şirketinin ‘The Future 100’ raporu kapsamında kültür, perakende, teknoloji ve turizm alanlarında öne çıkan trendleri analiz etmiştik. 2018 ve sonrasında yeni iş modelleri yaratacak bu trendler, pek çok sektöre farklı bir yol haritası sunuyor. Bu ay ise pazarlama, gıda-içecek, tasarım ve tüketici öngörüleri ve pazarlama stratejileri çerçevesinde belirleyen JWT, hedef kitlesiyle çok daha deneyim odaklı bir iletişim kurmak isteyen markalara önemli

Tüketiciler Markalardan Ne Bekliyor?

Bahar Akgün / [email protected]

The Future 100 raporunda ‘pazarlama’ başlığı altında öne çıkan önemli trendlerden biri de ‘branded audio’… Önce markalı içerikler ortaya çıktı. Daha sonra bunları markalı videolar takip etti. Şimdi sıra markalı sesli içeriklere geldi. Podcasting ve ses teknolojisi, şirketlere müşterileriyle daha dinamik bir bağ kurabilmesi adına heyecan verici fırsatlar sunuyor. Besteci, ses tasarımcısı, sanatçı ve ses uzmanı Nick Ryan, bu konuda şu yorumda bulunuyor: "İnsanlar sese hem duygusal hem de fiziksel olarak yoğun bir derinlikle tepki veriyor. Ancak onları etkileyenin sesi temsil eden elektrik sinyali yani audio olduğunun farkında değiller.”

Markaların karşılaştığı sorun ise müdahalecilik. Her şeyin bu kadar iç içe olduğu bir ortamda, dinleyicileri rahatsız etmeden araya girme yaklaşımını uygulamak oldukça zor. Amazon hâlihazırda çok dikkatli adımlarla yürüyor ve reklamların büyük bir kısmını engelliyor. Bunu aşmak için bazı markalar ısmarlama hazırlanan içerikler yaratıyor. 2016 yılında eBay, podcast yaratıcısı Gimlet Creative ile bir araya gelerek, iş kurma konusuna odaklanan Open For Business programını yayına soktu ve iTunes sıralamasında bir numaraya oturdu. eBay geleneksel reklamlar yerine her gösterimde eBay’de başarıya ulaşan bir işin reklamını yaptı.

Virgin Atlantic de 2017 yılında Gimlet ile çalışmayı tercih etti ve kendi kategorilerine sekte vuran bir dizi girişimciyi tanıtan The Venture platformunu yarattı. Domino’s ve Capital One gibi birkaç öncü marka, kendi markalı sesli yayın özelliklerini geliştiriyor. Bu sayede de yayındaki sohbetin mülkiyetini ellerinde bulundurma şansını yakalıyor. ‘Speak Easy’ tarafından yapılan araştırmaya göre Mindshare ile ortak çalışma sonucu Innovation Group’un hazırladığı raporda dünya çapındaki düzenli ses teknolojisi kullanıcılarının neredeyse dörtte üçü (yüzde 75) markaların, akıllı telefonlardaki asistanı kullanmak yerine uygulamalarında kendilerine özel sesler ve kişilikler kullanmaları gerektiğini düşünüyor. Sun Life Insurance ise ses ile aktive edilen dijital asistan Ella’nın lansmanını yapacağını duyurdu. Ella’nın ses tonu, karşı tarafa optimizm, bilgelik ve samimiyeti yansıtmak üzere tasarlandı.

Haberin Devamı Platin Dergisi'nde...

EN ÇOK OKUNANLAR