USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

26 Aralık 2022 10:38

Togg ile Tesla'nın rekabeti başlıyor

2023 yılının ilk çeyreğinde yerli otomobil Togg ile elektrikli araç devi Tesla Türkiye'de satışa çıkacak.

Togg ile Tesla'nın rekabeti başlıyor

ABD'li elektrikli otomotiv devi Tesla, Türkiye lansmanı için gün sayıyor. İşe alım sürecini yeni ilanlarla hızlandıran şirket, 2023'ün ilk çeyreğinde yapacağı Türkiye lansmanı ile Model 3 ve Model Y araçlarını satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Tesla'nın Türkiye pazarında en büyük rakiplerinden birinin martta satışa çıkacak 'Türkiye'nin otomobili' Togg olması bekleniyor.

ABD'den gelen araçlara yönelik üst üste gelen ek vergiler nedeniyle Türkiye'deki yatırımlarını uzun süre askıya alan Tesla, bu yılın başında pazarda yeniden atağa geçerek, Tesla Motorları A.Ş şirketini kurmuştu. Türkiye ekibinin başına ise uzun yıllar Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın Türkiye-Irak CEO'su olarak görev yapan Kemal Geçer getirilmişti. Tesla'nın, bu yapılanma sonrası Türkiye lansmanın ne zaman olacağı merak konusuydu. Şirketin geçen hafta web sitesi üzerinden iş ilanları yayınlaması, lansmanın da yaklaştığının sinyallerini vermiş oldu. 'Tesla Advisor', 'Otomotiv Süpervizörü', 'Parça Danışmanı', 'Servis Danışmanı', 'Mobil Servis Teknisyenleri', 'Business Development Lead Supercharging', 'Otomotiv Mekanikerleri / Teknisyenleri' duyurusu yapılan iş ilanları arasında. Tüm ilanlar için adres Beşiktaş olarak verilmiş. Bu da Tesla'nın ilk servis noktasını Beşiktaş'ta açacağına işaret ediyor.

ÖN SİPARİŞE AÇILMAYACAK

Ekonomi gazetesinin Tesla'ya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, birkaç ay içerisinde, yani 2023'ün ilk çeyreğinde, Türkiye lansmanını yapması ve ardından satış sürecini başlatması planlanıyor.

Türkiye'nin otomobili Togg da Mart 2023'te satışa çıkacak. Tesla'da, Togg'daki gibi ön sipariş alınmayacak. Togg, şubat ayında ön siparişe açılacağını, mart ayında ise yollara çıkacağını duyurmuştu. Tesla'da satış lansmanla birlikte başlayacak. İki markada da satışlar online yapılacak.

MODEL Y BERLİN'DEN, MODEL 3 ŞANGHAY'DAN

İlk etapta Tesla, pazara iki yeni modelle girecek. Model Y, Uzakdoğu ve ABD'ye yönelik ek vergi engellerini aşmak için bu yıl seri üretime başlayan Berlin'deki fabrikadan gelecek. Bu fabrikada, haftalık 5 bin, yıllık 240 bin adet Tesla Model Y üretimi hedefi var. Şangay Fabrikası'nda ise Model Y ve Model 3'ün haftalık üretim hedefi 22 bin adet. Şangay'dan sadece Model 3 ithal edilecek.

Togg ise 2023'te 20 bin araç üretecek. Temmuz 2022'de Serbest Ticaret Anlaşması veya Gümrük Birliği anlaşmasına bağlı olmayan ülkelerden ithal edilecek elektrikli araçlara yüzde 10 ilave gümrük vergisi getirilmişti. Tesla'nın amiral gemisi Model 3 de Türkiye'ye Şanghay'dan ilave yüzde 20 ek vergi ile gelecek. ABD'den ithal edilen araçlara getirilen yüzde 60 ek vergi nedeniyle bu ülkeden Türkiye'ye yapılan Tesla siparişleri zaten 2018'de durmuştu. Model 3 602 km menzile kadar çıkarken, Togg C SUV'da da 500 km üzerine çıkacak bir versiyon olacak.

EN ÇOK OKUNANLAR