USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kripto Para Haberleri

09 Mart 2021 17:42

BTC'yi kabul durumu Anadolu'da daha yüksek

Bitcoin, günümüzde diğer kripto paralara göre en genel geçer değişim aracı kabul görürken, diğer altcoin'lerin genel geçerlilik kazanması için biraz daha zamana ihtiyacı var

BTC'yi kabul durumu Anadolu'da daha yüksek

Webookin.com'un 2019 yılında gerçekleştirdiği pazar araştırmasında Türkiye'de Bitcoin ile alışveriş yapanların sayısının 2019 yılında 12 bin olduğu, bu trendin önümüzdeki her yıl boyunca yüzde 200 artacağı belirtilmişti. Kısacası kaba bir hesapla günümüzde yaklaşık 40 binin üzerinde bir alışverişten bahsediyoruz.

NERELERDE KULLANABİLİRSİNİZ?

Bu sorunun yanıtı bahsettiğimiz üzere her gün gelişme gösteriyor. Dünyada önde gelen işletmelerden Microsoft, Wikipedia, Twitch, AT&T, Starbucks, Subway, Norwegian Air, Virgin Air, Cheap Air, Amazon, Overstock ve Lolli BTC ile ödeme seçeneği sunuyor. Spor kulüplerinden ise Sacremanto Kings ve Dallas Mavericks, biletlerini ve lisanslı ürünlerini BTC ile satışa sunuyor.

Türkiye'de BTC ile ödeme kabul eden şirketlerin ise daha ziyade KOBİ olduğu görülüyor. Tahmin edileceği üzere bilişim ve e-ticaret sektörleri BTC ödemelerini daha fazla kabul ederken, emlak, hukuk ve inşaat şirketlerinin de BTC kabulüne daha yakın olduğu gözlemleniyor. İlginç bir detay da, tahminlerin aksine BTC'yi Anadolu'daki şirketlerin, İstanbul'daki şirketlere nazaran sayıca daha çok kabul etmesi.

KARTSIZ ALIŞVERİŞ DE MÜMKÜN

Bunun yanında geçtiğimiz aylarda Bitay Teknoloji'nin hayata geçirdiği yeni nesil ödeme sistemi BitayPay, alışverişlerde kredi kartı ya da banka kartı kullanmaksızın dijital cüzdanlarda bulunan kripto paralarla ödeme yapma imkanı sunuyor. Türkiye'de bir ilk özelliği taşıyan BitayPay ödeme sistemi, alışverişlerinde kripto para kullanmak isteyen herkesin sıfır komisyon ve blokaj süresi olmadan anında ve temassız ödeme yapmasına imkan sağlıyor. Bitay Teknoloji CEO'su Niyazi Yılmaz da kurulan sistemin tamamen vergi mevzuatına uygun şekilde işlediğini söylüyor.

BÜYÜKLERİN ATILIMI DA BÜYÜK OLUYOR

* Tesla, 1.5 milyar dolarlık Bitcoin aldığını açıklamasının ardından Bitcoin ile ödeme alacağını duyurdu.

* Mastercard, yıl içerisinde hizmet verdiği işletmelere ödemelerinde kullanmaları için kripto para sistemi entegrasyonu yapmayı planlıyor.

* Visa, müşterilerin alışverişlerinin yüzde 1,5'ini nakit yerine Bitcoin olarak geri almalarına olanak tanıyan bir kredi kartı sunmak için BlockFi ile bir ortaklık kurdu.

* Twitter'ın mali işlerden sorumlu yöneticisi Ned Segal, rezervlerine Bitcoin'i katabileceklerini söyledi.

* Alman telekom devi Deutsche Telekom Dapper Labs'in Flow blokzincirde staking yapmaya başladı.

EN ÇOK OKUNANLAR