USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Koronavirüs

15 Nisan 2020 19:12

Evde kalanların oranı dünyada zirveyi gördü

Ipsos’un düzenli olarak gerçekleştirdiği Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırmasının 4. Dönem özet sonuçları açıklandı. Buna göre; geçen 4 haftanın sonunda her 10 kişiden 9’unun bu virüse yakalanacak olmaktan dolayı endişeli olduğu görülüyor

Evde kalanların oranı dünyada zirveyi gördü

Dalida Özatay Erus / [email protected]

Ipsos Koronavirüs ve Toplum Araştırmasına göre; vakanın ilk görüldüğü hafta salgının bir kaç ay sonra kontrol altına alınacağını düşünenlerin oranı yüzde 45 iken, 2- 6 Nisan’da yüzde 40’a düştüğü görülüyor. Salgının altı ay veya daha fazla zamanda kontrol altına alınacağını belirtenlerin oranı ise mart ayının ilk haftası yüzde 24 iken nisan ilk haftasında yüzde 37’ye yükselmiş durumda. Tüm dünyada etkili olan koronavirüsün ülkemizde görüldüğü ilk hafta sonunda yüzde 24 olan bu görüşün, dördüncü haftanın sonunda yüzde 13 arttığı görülüyor.

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, “Koronavirüs salgını sürecinde değişen sosyal hayatla birlikte tutum ve davranışlarımızda da değişiklikler görülüyor. Türkiye’nin yanı sıra 90’a yakın ülkedeki global ofislerimizle bu süreçteki bilimsel araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de Koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımalarını düzenli olarak takip etmek üzere başlattığımız Koronavirüs ve Toplum Araştırmamızın dördüncü dönem sonuçları gösteriyor ki salgın konusundaki endişe düzeyi oldukça yüksek. Global araştırmalarımıza baktığımızda ise kendi kendini izole edenlerin sayısı iki hafta önce zirveyi görmüştü o zamandan bugüne  çok az hareketlilik gözlemledik. Genel olarak baktığımızda bunu şöyle okuyabiliriz; araştırmayı yaptığımız ülkelerde sadece hükümetler önlem almıyor, vatandaşlar da kurallara çoğunlukla uyarak evde kalmayı destekliyor.”

EVDE KALMAYA EN FAZLA BİRKAÇ HAFTA DAYANABİLECEĞİZ

Her ne kadar endişe düzeyi yüksek olsa da vatandaşların evde kalmaya ancak birkaç ay daha dayanabileceklerini görülüyor. Sokağa çıkmaya, normal hayata dönmeye özlem duyuyoruz fakat salgın sona erse bile hayatımızın ciddi bir şekilde değiştiği konusunda da hem fikiriz.

Ipsos Koronavirüs ve Toplum Araştırmasına göre Türkiye’de kamuoyunun yüzde 70’i koronavirüs salgını bir süre sonra sona erse bile hayatımızın ciddi bir şekilde değiştiğini belirtiyor.

KÖTÜMSER ÜLKELER

Ipsos’un Türkiye’de kamuoyunun nabzını tuttuğu Koronavirüs ve Toplum Araştırmasın’na ek olarak 15 ülkede yürüttüğü bir başka araştırma ile de global kamuoyunun nabzını tutmaya devam ediyor. Ipsos’un 15 ülkede toplam 28 bin kişi ile gerçekleştirdiği global araştırmasına göre; Japonya, Birleşik Krallık ve Avusturalya hazirana kadar virüsün kontrol altına alınacağı hususunda en kötümser ülkeler olarak izleniyor. Verilen yanıtlara bakıldığında en negatif düşünen ilk sıradaki ülke Avusturalya yüzde 32, Birleşik Krallık yüzde 27 ve Japonya yüzde 19... Öte yandan hazirana kadar kontrol altına alınacağı konusunda en iyimser ülke Vietnam yüzde 92, Brezilya yüzde 85 ve Meksika yüzde 84 olarak görülüyor.

EVDE KALANLARIN ORANI DÜNYADA YÜKSEK

Ipsos Global araştırmasına göre her beş kişiden dördünün kendini eve kapattığı görülüyor. Bu konuda en çok görüş bildiren ülkeler ise; İspanya yüzde 95, Vietnam yüzde 94, Fransa yüzde 90, Brezilya yüzde 89, Meksika yüzde 88, Rusya yüzde 85, ABD ve Hindistan ise yüzde 84...  

 

EN ÇOK OKUNANLAR