USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

22 Mayıs 2017 15:04

BES’te katılımcı sayısı ilk çeyrekte artmaya devam etti

Yurt içi tasarrufları artırma ve ülke ekonomisini iyileştirme konusunda atılan önemli adımlardan biri olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yüksek cari açık ve dış finansmana bağlılığı artırıcı etkisini azaltma noktasında büyük önem arz ediyor. Sistemde Otomatik Katılım’da ikinci dalganın başlamasıyla hem katılımcı sayısı hem de fon büyüklüğündeki artış gözlerden kaçmıyor

BES’te katılımcı sayısı ilk çeyrekte artmaya devam etti

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

 

Otomatik Katılım’ın 31 Mart tarihli en güncel verilerine göre; bin adet ve üzeri çalışanı olan özel sektör şirketleri kapsamında çalışan 669 bin 126 kişinin sisteme dahil olduğu ve aynı tarih itibariyle 106 milyon 909 bin TL çalışan fon büyüklüğüne ulaşıldığı görülüyor. 1 Nisan itibariyle merkezi bütçeli kamu kurumları ve 250 adet ve üzerinde çalışanı olan özel sektör şirketleri de sisteme dahil olmaya başladı. Bunun akabinde 1 Temmuz itibariyle 100 ve üzerinde çalışanı olan özel sektör şirketleri sisteme katılacak. Yıl boyunca devam edecek olan kademeli geçiş kapsamında, katılımcı sayısı ve fon büyüklüğündeki rakamların, giderek artacağını söylemek mümkün. 

 

18 YAŞ ALTINA DA BES GELİYOR

1 Nisan itibariyle toplamda 4 milyon yeni katılımcının BES’e dahil olmasıyla sistemde büyümede vites yükseltildi. Otomatik Katılım öncesi BES'te her yıl yaklaşık 1 milyon yeni katılımcının sisteme dahil olduğu biliniyordu. Yeni dönemde ise bu rakam giderek katlanmaya başladı. EGM’nin 31 Mart tarihli verilerine göre ilk çeyrekte sistemdeki toplam fon büyüklüğü 4 milyar 409 milyon TL yükselerek 65 milyar TL’yi aştı. 18 yaşından küçüklerin sisteme dahil olmalarına olanak sağlayacak yasal düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte, çocuklar için de sektöre yön verecek birtakım yeni gelişmelerin olması sektör genelince beklenirken, sisteme giriş yaşı koşulunun kaldırılmasının da sektörün gelişimi üzerinde oldukça olumlu etkilerinin olacağı düşünülüyor.

 

ÜÇÜNCÜ DALGA TEMMUZ AYINDA

Cumhuriyetin 100’üncü yılında BES pazarının 400 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı, hatta bu rakamın geçileceği tahmin ediliyor. Bu büyüklüğe ulaşmaktaki en önemli done, hiç şüphesiz ki Otomatik Katılım… İlk kademesine 1 Ocak itibariyle başlanan Otomatik Katılım, ikinci dalgasını 1 Nisan itibariyle, 250 ila 999 kişi arasında çalışanı olan özel sektör ve kamunun dahil olmasıyla yaptı. 1 Temmuz itibariyle de 100 ila 249 arası çalışana sahip olan özel şirketler de sisteme dahil edilecek. Böylelikle 1.3 milyon kişinin daha BES’e dahil olması bekleniyor. Otomatik Katılım’da diğer dalgalarsa sırasıyla 1 Ocak 2018, 1 Temmuz 2018 ve son olarak da 1 Ocak 2019’da gelecek. Toplam süreç sonunda 14 milyona yakın çalışanın Otomatik Katılım’a dahil olması bekleniyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR