USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

01 Mart 2019 19:01

Begüm Savaşan: Geleceğin kadınlarına

Hayatım boyunca okumaktan keyif aldığım tüm kitaplar bilim insanları ve yazarların zorlu geçen hayat hikayeleri ve kazandığı kişisel başarılar üzerineydi. Bu anlamda benim bugünkü bakış açımı beslemiş çok fazla insan olsa da hepsinin ortak yanı onlara dayatılan sistemin sınırlarına meydan okumalarıydı sanıyorum

Begüm Savaşan: Geleceğin kadınlarına

En başta Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünceleri ışığında bilime ve bilimin getireceği aydın değişimlere inanıyorum. İlk ışığım atamızın aydınlığıyla da olsa devamında beni en çok etkileyen hikayenin sahibi, bilgisayarın anası olarak da bilinen Ada Lovelace olmuştur. 1800’lü yıllarda yaşamış bu bilim insanı, eşine oldukça kızgın ve kızıyla görüşmesini istemeyen, hatta kızının babasına benzeme korkusuyla tam tersi istikamette eğitim almasını sağlayan bir anne tarafından yetiştirilmiş; matematik ve mantık üzerine çalışması desteklenmiş bir çocuklukta kendi arzularını keşfederek ilk sınırı aşmış ve sonrasında bilgisayarın icat süresinde ilk algoritmayı yazarak tarihe geçmiş bir insan. Hatıralarında, edebiyat ve matematiğin iç içe olduğunu keşfetmesindeki açık görü, inandığı yöntemleri dönemin bilim insanlarına sunmak ve onlarla çalışmak için sergilediği kararlılık ve özgüven, kadın olduğu için onu ciddiye bile almayan insanlara gösterdiği mütevazi davranışlarındaki naïf zeka benim için gerçek yol göstericiler olmuştur.

Benim maceram ise bugünlerde kadın mühendis olarak kurduğum Ar-Ge şirketinde, kendimi ve eşzamanlı olarak projelerimi geliştirmek bölümünde. Tamamen kendi çizdiğim yolda önümüzdeki yıllar içerisinde herkesin kullanacağı teknolojik arayüzler üretmeyi hedefliyorum. Bu arayüzlerin şu anda kullanmakta olduğumuz tuşları ve hatta dokunmatik ekranların eski moda olmasına sebep olarak hayatımızı kolaylaştırmasını istiyor ve bunu hayal etmekten büyük keyif alıyorum.

Bu bakış açısını düstur edinmek de tahmin edildiği üzere pratikte pek de kolay olmuyor. Bilim neredeyse onunla orada birleşip kendi insanlarımıza anlatma isteğimi gerçekleştirme yolculuğunda karşılaştığım bürokratik engeller kadar sağlık sorunlarıyla da karşılaştım; ancak ışığını izlediğim güzel insanlar bana yolun diğer ucundan bakarken pes etmek devam etmekten daha zor oldu. Bu açıdan naçizane tavsiyem; kendi içinizdeki arzuyu oldukça dış seslere kapalı bir şekilde dinleyip kendi şarkınıza matematik olacak örnekler bulmanızdır. Eğer kendi şarkınızın matematiğine uygun insanlar bulursanız, yolunuzu aydınlatan doğru ışıklar olur ve en güzeli maceranızın mimarı sadece siz olursunuz.

Sevgilerimle,

Nailtronics Arayüz Teknolojileri Kurucusu 

PLATİN'İN MART SAYISINI ALMAK İÇİN TIKLAYIN 

 
EN ÇOK OKUNANLAR