USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

30 Mart 2022 16:26

'ÖNCEKİ YILA GÖRE 2 KAT BÜYÜYEREK 305 MİLYAR TL BÜYÜKLÜĞE ULAŞAN YATIRIM FONLARI YATIRIMCILARINA KAZANDIRDI'

'ÖNCEKİ YILA GÖRE 2 KAT BÜYÜYEREK 305 MİLYAR TL BÜYÜKLÜĞE ULAŞAN YATIRIM FONLARI YATIRIMCILARINA KAZANDIRDI'

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği, (TKYD) yatırım fonları ve emeklilik fonlarının 2021 performans raporlarını açıkladı. Ludens İleri Finansal Hizmetler'in (Ludens) TKYD için hazırladığı 'Yatırım Fonları Performans Raporu'na göre; yatırım fonları 2021 yılı sonunda bir önceki yıla göre 2 kat büyüyerek 305 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Bu büyüme ile yatırımcısına hem mevduatın hem de enflasyonun üzerinde bir getiri sağlamayı başaran yatırım fonları, mevduat faizinin 21 puan üzerinde getiri elde etti. Yatırım fonlarının başarılı performansı, 2021'de TEFAS işlem hacmindeki rekor artışla da karşılığını buldu.

Ludens tarafından TKYD için hazırlanan Emeklilik Fonları Performans Raporu'na göre ise Gönüllü Bireysel Emeklilik Fonları da katılımcısına enflasyonun oldukça üzerinde getiri sağlamayı başardı. 2021 yılında da emeklilik fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi enflasyonun 8.6 puan üzerinde gerçekleşti. BES'te toplam portföy büyüklüğü yaklaşık 244 milyar TL'ye geldi.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği'nin (TKYD), Mart 2022 itibarı ile Ludens İleri Finansal Hizmetler'e hazırlattığı "Yatırım Fonları Performans Raporu"na göre pandeminin yarattığı endişe ve belirsizlik ortamının devam etmesine rağmen 2021 yılında yatırım fonları sektörü başarılı bir şekilde iyi yönetildi. Raporda, yatırım fonu sektörünün hacimsel olarak büyümesinin yanı sıra 293 adet yeni yatırım fonunun da sisteme katıldığı açıklandı. Ayrıca, fonlar arasında özellikle tematik fonların yoğun ilgi gördüğü ifade edilirken yatırımcıların belirli temalara yatırım yapabilmesi amacıyla kurulan bu fonlar arasında sağlık, turizm, teknoloji, fintek ve blokchain, sürdürülebilirlik, temiz enerji ve tarım gibi temaların yer aldığı vurgulandı.

Yatırım Fonları Performans Raporu'na göre 2021 yılı sonu itibariyle menkul kıymet yatırım fonlarının yaklaşık 2 kat büyüyerek 305,6 milyar TL portföy büyüklüğüne, yaklaşık 4 yıllık bir geçmişi olan gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırım fonlarının ise 2021'nin sonunda 30,8 milyar TL büyüklüğe ulaştığı açıklandı.

EN ÇOK OKUNANLAR