USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

29 Kasım 2022 11:20
AA

Genç MÜSİAD'ın 'Genç Ticaret Elçileri Projesi' Türk ekonomisine katkı sağlıyor

Genç MÜSİAD Genel Başkanı Akbal, "Türkiye'de eğitim gören uluslararası öğrencilere yönelik olarak yürüttüğümüz dış ticaret eğitim ve staj programını içeren Genç Ticaret Elçileri projemiz Türkiye ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlıyor. " dedi.

Genç MÜSİAD'ın 'Genç Ticaret Elçileri Projesi' Türk ekonomisine katkı sağlıyor

Genç MÜSİAD Genel Başkanı Yunus Furkan Akbal, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Ülkemizin ciddi bir üretim gücü var, bu gücü uluslararası pazarlarla daha iyi buluşturabilmek için ülkemizde bulunan uluslararası öğrencileri doğal bir Türkiye Ticaret Elçisi olarak görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Ülkemizde bulunan uluslararası öğrencilere yönelik, 'Genç Ticaret Elçileri' isminde nişane bir proje yürüttüklerini belirten Akbal, bu kapsamda misafir öğrencilere dış ticaret, ihracat, girişimcilik, ticari istihbarat gibi konularda eğitimler verdikten sonra dış ticaret üzerine staj programı uygulaması yaptıklarına dikkati çekti.

Uluslararası öğrencilerin, en az üçten fazla yabancı dil bilgisi olduğunu, kendi ülke ve akrabalarının bulunduğu coğrafyalarıyla kuvvetli bağlantıları sayesinde dış ticaret öncüleri olma potansiyeli taşıdıklarını belirten Akbal, "Dolayısıyla ülkemizde bulunmakta zorlanılan nitelikli ihracat pazarlama personeli açığını kapatmak için ciddi bir fırsat, aslında bizzat elimizin altında olduğunu ifade etmem lazım. Bu açıdan baktığımızda bu öğrencilere yabancı öğrenci kelimesini nitelemesini yapmayı bile yanlış buluyor, uluslararası öğrenci kelimesini kullanmayı tercih ediyoruz." yorumunu yaptı.

Akbal, Genç Ticaret Elçileri projesini sadece İstanbul'daki misafir öğrencilere yönelik uygulamadıklarını hatırlatarak "Genç MÜSİAD tüm Anadolu'da yaygın bir teşkilat yapısına sahip. Sakarya, Ankara, Bursa, Konya, Kocaeli, Denizli, Antalya gibi şehirlerdeki şubelerimizde de bu şehirlerdeki misafir öğrencilere yönelik UDEF ve üniversiteler iş birliği ile projemizi gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Akbal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç Ticaret Elçileri projemiz yaklaşık altı senedir yürütülmekte, son iki sene içerisinde bu altı şehirlerde mezun ettiğimiz 500 Genç Ticaret Elçisini bu sene 22 Ekim'de MÜSİAD Genel Merkez'de düzenlediğimiz Genç Ticaret Elçileri zirvesinde misafir ettik. Zirve kapsamında şehirlerde dereceye giren uluslararası öğrencilere, bizzat protokolün elinden Türkiye Ticaret Elçisi beratı takdim ettik. Bu öğrencilerimizin birçoğu ilk defa ticari bir konuyla iştigal eden arkadaşlardı. Bir kısmı dış ticaret personeli olarak kimisi ise kendi girişimleriyle Türk ürünlerini yurt dışına ihraç etmeye başlamışlardı. Zirvemizde dereceye giren öğrencilerin anlatmış oldukları ticaret hikayeleri ve rakamlara baktığımız zaman gerçekten büyük işler başardıklarını ve Genç MÜSİAD olarak bu başarılara vesile olmanın ülkemiz adına gurur ve mutluluğunu yaşadık."

"Uluslararası öğrencilerimiz Türkiye'nin ithalat rakamlarını düşürme anlamında ciddi potansiyel taşıyor"

Ticaretin sadece satarken değil aynı zamanda alırken de avantajlı olmayı gerektirdiğini aktaran Akbal, "Türkiye olarak sadece ihracat yapan bir ülke değiliz, aynı zamanda yoğun bir şekilde ithalat yapan da bir ülkeyiz ve hatta ihracatımızın da yaklaşık yüzde 60'ı ithalata dayalı." diye konuştu.

Akbal, üretip ihraç edebilmek için özellikle ham madde noktasında ithalatında gerekli olduğuna işaret ederek, ithal etmek durumunda olunan kalemlerin daha uygun şartlarla ithal edilmesinin en az ihracat kadar önemli bir konu olduğunu belirtti.

EN ÇOK OKUNANLAR