USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Hazır Giyim

25 Eylül 2018 12:30

"Ticaret Bakanlığı 295 bin ürüne el koydu"

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) iştiraki EKOTEKS Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Sempozyumu İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu yılki teması ‘Sürdürülebilir Ekolojik Dünya İçin Sıfır Atık’ olarak belirlenen sempozyumda hazır giyim, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri ve oyuncaklar başta olmak üzere yerli ve ithal ürünlerle ilgili denetim sonuçları kamuoyuna açıklandı.

"Ticaret Bakanlığı 295 bin ürüne el koydu"

Türkiye’nin tehlikeli kimyasalları düzenleyen Avrupa Birliği Reach Tüzüğüne tam uyumlu hale gelmesiyle birlikte yapılan denetimlerde elde edilen ‘güvensiz’ ürün sayısında adeta patlama yaşandı.

2017’de toplam 6 bin 620 olan güvensiz ürün sayısı, 2018’in 8 aylık diliminde 7 kat artarak 45 bin 824’e fırladı. Özellikle yeni kurulan ve büyük miktarlarda ithalat yapan firmalar mercek altına alınırken yapılan incelemelerde bu firmaların getirdiği imitasyon takı, oyuncak ve kırtasiye ürünlerinde ciddi oranda ‘güvensizlikler’ belirlendi.

Gümrüklerde el konulan söz konusu ürünler imha edilerek yurt içine dağıtılmaları engellendi. ‘Güvensiz’ bulunduğu için son 10 yılda toplam 1,8 milyon ürün imha edildi.

ÖZKAN KARACA: SONUÇLAR DAHA ÇOK DENETİMİN ŞART OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Sempozyumun açılışında konuşan İHKİB Başkan Yardımcısı Özkan Karaca, sektörü küresel dönüşüme hazırlama noktasında yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayarak, Türk hazır giyim endüstrisinin sosyal sorumluluk ve çevreye duyarlılıkta rakiplerinin çok ilerisinde bulunduğunu söyledi.

Sürdürülebilir ekolojik dünya için sıfır atık uygulamalarının tüm ülkelerin ortak sorumluluğu olması gerektiğini anlatan Karaca, “Dünyamız hızla kirleniyor. Eğer kirlenme bu hızla devam ederse gezegenimiz yüz yılın sonuna doğru yaşanabilir olmaktan çıkacak. Oysa çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bu nedenle çevreye duyarlı üretim, hem insani hem de ticari olarak şart. Ticaret Bakanlığı temsilcileri birazdan kapsamlı olarak açıklayacaklar. Ancak güvensiz ürün sayısının sadece 8 ayda bir önceki yılın tamamına kıyasla 7 kat artarak 6 bin 600’den 45 bine fırlamasını son derece önemli görüyorum. 10 yılda 1,8 milyon ürün imha edilmesi Bakanlık çalışmalarının ve daha çok denetimin önemi ortaya koyuyor.”

MERAL KARAASLAN: İNCELENEN TEHLİKELİ KİMYASAL SAYISI 66’YA ÇIKTI

Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan yaptığı sunumda bakanlık olarak hem tüketicilerin ekonomik çıkarlarını hem de sağlık ve güvenliklerini koruma görevini üstlendiklerini söyledi. Bu kapsamda tekstilden kırtasiyeye ayakkabıdan biberona, deterjandan diş fırçasına dek pek çok ürünü incelediklerini anlatan Karaaslan şunları söyledi:

“2011 yılındaki düzenlemeyle ağır metaller, azo renklendiriciler, fitalatlar ve alev geciktiriciler denetlenirken 2017 yılında AB’nin tehlikeli kimyasallara düzenleme getiren tüzüğü REACH ile tam uyumlu hale geldik. Bugün ürünlerde 4 yerine tam 66 tehlikeli kimyasalı inceliyoruz.

2017 yılında toplam 54 firmanın 6 bin 620 ürününde güvensizlik tespit etmişken 2018’in 8 ayında 27 firmada 45 bin 824 ürününde problem olduğunu belirledik. Daha az firma sayısına karşılık güvensiz ürün sayısı 8 ayda 7 kat arttı.

Bunun altında özellikle yeni kurulan ancak büyük miktarlarda ürün ithal eden firmaları takibe almamız yatıyor. Gelen ürünleri incelediğimizde insan sağlığı ve kullanım açısından güvensizlikler belirledik. İncelenen tehlikeli kimyasalların sayısının artması da bu rakamın zirveye çıkmasında bir diğer önemli etken oldu. Ayrıca 2017’nin tamamında 1 milyon 920 bin adet ürün incelenirken, 2018’in 8 ayında bu miktarın 3,5 milyona çıkması da güvensiz ürün sayısının 7 kata yükselmesinde etkili oldu. Güvensiz ürünlerde imitasyon takı ilk sırayı aldı. Burada bir konunun altını çizmekte yarar görüyorum. Özellikle yerli üretim olan tekstil ve hazırgiyim ürünleri ile ayakkabılarda sorun yaşanmadığını gözlemledik.”

3 BİN 598 KIRTASİYE ÜRÜNÜ GÜVENSİZ ÇIKTI

Bu yıl 19 ilde gerçekleştirilen okul dönemi denetimleri hakkında da bilgi veren Meral Karaaslan incelenen 115 bin 16 adet kırtasiye malzemesinde 3 bin 598 üründün güvensiz bulunduğunu ve toplatıldığını anlattı. Karaaslan, “Aynı dönemde denetlenen 9 bin 68 okul kıyafetinin tamamı temiz çıktı. İncelenen 2 bin 188 ayakkabıdan ise 23 adedinde güvensizlik tespit ettik” dedi.

ASUMAN KILIÇ TÜRKEŞ: 2017’DE 176 BİN 2018’İN 8 AYINDA 250 BİN ÜRÜN BERTARAF EDİLDİ

İthalat Politikalarını İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Asuman Kılıç Türkeş de 2017’deki ithalat denetimlerinde 176 bin 835 ürünün bertaraf edildiğini buna karşın 2018’in 8 ayında bu sayının 250 bin 150’ye çıktığına dikkat çekti. Asuman Kılıç Türkeş, 2009-2018’in 8 ayı arasında ise 1 milyon 816 bin ürünün bertaraf edildiğini vurguladı.

NİLGÜN ÖZDEMİR: YURTTAŞLARIMIZ ALDIKLARI ÜRÜNÜN MENŞEİNE DİKKAT ETSİNLER

EKOTEKS İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir ise Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere birçok üründe AB kriterlerine uygun üretim yaptığının altını çizdi. Buna karşın Bakanlık temsilcilerinin açıklamalarından dünya genelinin söz konusu kriterlerin çok uzağında olduğunu belirten Özdemir “Bu sebeple tüketicilerimiz daha çok ithal ürünlerde problem yaşıyorlar.  Herkes almak istediği ürünün menşeine bakmalı ve etiketlerindeki bilgilendirme notlarını dikkatle okumalı. Hepimizin bildiği gibi içinden geçtiğimiz bu süreçte daha çok yerli malını tercih etmeliyiz. Özetle yerli malı Türk’ün malı her Türk onu kullanmalı” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR