
ikas Kurucu Ortağı ve CEO'su Mustafa Namoğlu, Platin Dergisi için kaleme aldığı yazıda, üretken yapay zekanın e-ticaretin geleceğine etkilerini konu edinirken KOBİ ve geliştiricilere sundukları fırsatları anlattı:
"Son birkaç yılda e-ticaret ciddi bir dönüşüm geçirdi. Artık alışveriş daha hızlı, kişiselleştirilmiş ve etkileyici bir deneyim sunmakla ölçülüyor. Üretken yapay ise zeka bu değişimin merkezinde yer alıyor. Müşteriler ürün arayıp sepete eklemekle yetinmiyor. Yapay zeka destekli sohbetler alışveriş yolculuğunu bizzat başlatıyor ve deneyimi tamamen kişiselleştiriyor. Chatbot'lar soruları yanıtlamaktan öteye geçiyor, kullanıcı davranışlarını analiz ediyor, alışkanlıklarını öğreniyor ve kişiye özel öneriler sunuyor. Önceki alışverişlerden yola çıkarak önerilen ürünleri görmek veya kampanyaları yalnızca kendi tercihleri doğrultusunda almak artık standart bir beklenti.
KOBİ'LER İÇİN TEKNOLOJİ ARTIK ULAŞILABİLİR
ikas olarak hedefimiz, bu teknolojiyi yalnızca büyük markaların dışında, KOBİ'lerin de kolayca kullanabileceği seviyeye taşımak. Yapay zeka destekli ürün açıklamaları sayesinde işletmeler dakikalar içinde yüzlerce ürün içeriği oluşturabiliyor. Artık görsel üretim araçlarıyla tek bir prompt kullanarak profesyonel ürün görselleri hazırlamak mümkün hale geliyor. Kişiselleştirilmiş kampanya önerileri ve müşteri etkileşim araçları, günlük operasyonları hızlandırıyor ve işletmelerin de stratejik işlere odaklanmasına imkan tanıyor. İlk etapta küçük bir işletme, örneğin 50 ürünlük bir portföyü sadece yarım saat içinde yayına alabiliyor. Kampanya önerileri ve otomasyonlar sayesinde müşteri dönüşüm oranlarında yüzde 15 ile 20 artış gözlemleniyor. Bu sayede KOBİ'ler büyük markalarla rekabet edebilecek seviyeye ulaşıyor.
GELİŞTİRİCİLER İÇİN YENİ FIRSATLAR
Geliştiricilere de yeni fırsatlar sunuyoruz. ikas Builders, uygulama ve çözüm geliştirmek isteyenler için bir platform sağlıyor. Geliştiriciler yeteneklerini sergileyip gelir elde edebiliyor. Aynı zamanda KOBİ'ler, büyük markaların kullandığı teknolojilere kolayca erişebiliyor. Örneğin bir geliştirici, ikas üzerinde hazırladığı görsel düzenleme uygulamasını 10 bini aşkın KOBİ kullanıcımıza ikas Mobil Uygulaması sayesinde sunabiliyor. Bahsi geçen bu model, ekosistemi zenginleştiriyor ve herkesin eşit şartlarda yarışabilmesini sağlıyor.
TEKNOLOJİYİ EKİP ARKADAŞI GİBİ KULLANAN KAZANACAK
Teknoloji sadece sahip olunan bir araç olmayan, ekip arkadaşı gibi kullanıldığında da fark yaratıyor. Üretken yapay zeka ticareti dönüştürmekle kalmıyor, insan ile teknoloji arasındaki bağı yeniden tanımlıyor. İşletmeler ise rutin işlere yerine çok daha önemli kısımlara yani strateji ve müşteri deneyimine odaklanabiliyor. Bu dönüşümün merkezinde duruyoruz. KOBİ'lere ve geliştiricilere araç ve fırsat sunarak teknolojiyi bugünden erişilebilir hale getiriyoruz. Geleceğin kazananları, teknolojiyi yaratıcı bir partner gibi kullanacak ve sadece ürün yerine, deneyim üretecek. Hedefimiz net, ticaretin kurallarının yeniden yazıldığı yapay zeka dünyasının tam merkezinde yer alacağız."

(ikas Kurucu Ortağı ve CEO'su Mustafa Namoğlu)