USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

05 Temmuz 2020 14:24

Sanayi ve ticaretin enerjisi haziranda ekonomiyi ateşledi

Yaşamın ve işin evlerden sürdürülmesiyle geçici süreliğine duran çarklar, normalleşmeyle yeniden dönmeye başladı. Türkiye geneli azalan elektrik tüketiminde, 2020 Haziran ayında bir önceki ay mayısa göre yüzde 18’lik bir artış gerçekleşti. Sanayi ve ticarethanelerdeki elektrik tüketimi artışının Temmuz ayında da sürmesi bekleniyor.

Sanayi ve ticaretin enerjisi haziranda ekonomiyi ateşledi

Koronavirüs salgını döneminde çok sayıda işletme ve üretim tesisi faaliyetlerine ara verirken, bazı kuruluşlar da salgından korunmak için farklı çalışma modellerine geçti. Bu dönemde sanayi tesislerindeki yavaşlama elektrik tüketimine de yansıdı ve sanayideki tüketim yaklaşık yüzde 20 düşüş gösterdi. Aynı dönem içinde vatandaşların evde kaldığı süre arttığı için evlerdeki tüketim ise yüzde 15 yükseldi.  Evlerdeki elektrik üretimindeki artışın nedeni fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi yüksek tüketime sahip cihazların daha fazla kullanılması oldu. Türkiye genelindeki elektrik tüketimi ise salgın döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalmıştı.

İbre tersine döndü

Ekonomik büyümenin en büyük göstergelerinden biri olarak kabul edilen elektrik talebi, haziran itibariyle salgın sonrasına ilişkin atılan adımlarla birlikte büyük bir hızla normale dönüyor. Elektrik tüketimdeki artış, ekonominin bir toparlanma süreci içinde olduğunu gösteriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 2020 Haziran ayının ilk yarısında OSB’lerdeki elektrik tüketimindeki artışın yüzde 31’e ulaştığını açıklaması, yine Haziran ayının tamamında Türkiye geneli elektrik tüketim artışının yüzde 18’i bulması, bunun bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Resmi verilere göre, Mayıs 2020'de ilk 28 gün 17.757.591 mwh olarak gerçekleşen tüketim Haziran ayında 20.852.292'e yükseldi. Yani %17.43'lük bir artış söz konusu.  Geçen sene Haziran 2019’da 28 günlük tüketim 21.446.753, yani aslında bu seneki düşüş sadece %2.77. Bu da geçen yılın Haziran ayı ile salgın sonrası Haziran 2020’de elektrik tüketiminin neredeyse eşit noktaya geldiğini, sanayi ve ticarethanelerdeki canlılığın da normale döndüğünü gösteriyor.  

Artış Temmuz ve Ağustos’ta da bekleniyor

Temmuz ve Ağustos aylarında da normalleşme sürecinin devam edeceği düşünülürse, bu aylarda da sanayi ve ticarethanelerdeki elektrik tüketiminin gözle görülür bir şekilde yükselmesi bekleniyor.  Türkiye’de ve dünyada üretilen elektriğin büyük bölümünü sanayi kuruluşları tüketiyor. Bu durum verilere de yansıyor. 2019’da Türkiye’deki elektrik tüketiminin yüzde 41.14’ü sanayi tarafında gerçekleşirken, bu ticarethanelerde yüzde 28, meskenlerde yüzde 24.6, tarımsal sulamada yüzde 3.7, aydınlatmada ise yüzde 2.2 oldu. 2019’da toplam elektrik tüketiminin yüzde 17.2’si İstanbul’da yapıldı. Onu yüzde 6.8 ile İzmir, yüzde 6.1 ile Ankara, yüzde 5.2 ile Bursa ve yüzde 4.3 ile Kocaeli takip etti.

“Sanayi ve ticarette çarklar dönüyor”

Koronavirüsle mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalardan dolayı sanayi ve ticarethanelerin elektrik tüketiminde nisan ve mayıs ayları süresince keskin düşüşler yaşandığına işaret eden KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Normalleşme süreci ile birlikte, ibre tersine döndü. Ticarethanelerin elektrik kullanımında keskin bir çıkış yaşanıyor. Koronavirüs salgını ile birlikte elektrik tüketiminde çok ciddi, kaygı verici durumlar yaşandı. En son Mayıs ayına geldiğimizde 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 20’lere varan düşüşleri gördük. Haziran ayında ise tüketimdeki düşüş yerini ciddi artışa bıraktı. Temkinli olmayı bir yana bırakmadan Haziran 2020’de yüzde 18’lik bir artıştan söz edebiliriz. Kimi OSB’lerdeki elektrik tüketimi de Haziran ayının ilk yarısında yüzde 31 oranında arttı. Temmuz ayında alacağımız verilerle hane ve ticarethane tüketimindeki belirgin farklılıkları görebileceğiz. Global ölçekte ekonomik büyümenin, işgücüne katılımın ve üretimin en önemli göstergelerinden biri olan elektrik tüketimimiz arttıkça, ekonomik toparlanma da hız kazanacak. Temmuz ayında mevsimsel etki anlamında elektrik tüketiminde ciddi bir yükseliş bekliyoruz. Önemli olan önceki yılın aynı dönemine göre tüketimin nasıl olacağı. Kolen Elektrik olarak salgın sürecinde de sonrasında da en iyi hizmet ve memnuniyet için abonelerimizin her zaman yanındayız.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR