USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

22 Temmuz 2019 16:28

Rüzgardaki kurulu güç, enerji tüketiminin yüzde 7’sini karşılıyor

Türkiye’de 7 bin MW’ı aşan rüzgardaki kurulu güç, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sini karşılarken, bu katkının yükselerek devam etmesinde servis sektörünün de kritik bir rolü bulunuyor. Rüzgar enerjisi santrallerinin bakım ve onarım projelerini üstlenen Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar santrallerine yönelik servis çözümlerinin çeşitliliğine yaptıkları yatırımlar ile enerji arz güvenliği arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor

Rüzgardaki kurulu güç, enerji tüketiminin yüzde 7’sini karşılıyor

Enerji arz güvenliği, ülkelerin küresel ekonomi piyasalarındaki pozisyonunun kurlara yansıması gibi dinamik faktörlerden etkileniyor. Yerli kaynakların enerji tüketiminden aldığı pay da bu tür değişken faktörlerin yönetilebilir olmasına imkan sağlıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde enerji tüketiminin artmasından dolayı dışa bağımlılık riskinin gündeme geldiğini belirten Ülke Enerji’nin genel müdürü Ali Aydın; bu durumu dengelemenin, yerli ve yenilenebilir kaynaklara odaklanmaktan geçtiğini ve yerli kaynakların ön planda olacağını vurguluyor. 

RÜZGARDA KURULU GÜÇ  7 BİN MW’I AŞIYOR 

Ülkemizde rüzgardan elektrik üretiminin yaygınlaştırılması çalışmaları çerçevesinde türbin üretimlerinin de yerlileşmesi gibi makro atılımlar, resmi kurumların politikalarına dahil edilmiş durumda. Türkiye’de 7 bin MW’ı aşan rüzgardaki kurulu güç (RES), enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sini karşılarken, bu katkının devamı adına rüzgar enerjisi santrallerinde gerekebilecek tüm servis ihtiyaçlarının da yerli kaynaklarca karşılanmasının önemine dikkat çeken Ali Aydın, firma olarak amaçlarının yerli ve milli enerji politikaları ile paralel şekilde, santral yatırımlarına geniş bir çözüm yelpazesi ile hizmet sağlamak olduğunu açıklıyor. 

ÜRETİM KAYIPLARI MİNİMUMA İNDİRİLEBİLİR

Enerji arz güvenliği, Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Üretim sürekliliği ve artışına büyük önem gösteren piyasadaki tüm paydaşlar gibi Ülke Enerji’nin de firma olarak bu amaçlara katkı sağlamayı misyon edindiğini dile getiren Ali Aydın, “Hızlı ve isabetli bakım onarım çalışmaları ile RES’lerin üretim kaybının en düşük seviyelerde yönetilmesi mümkün. Bundan dolayı, sahalara hızlı intikal etmeye ve en doğru çözümlerin ilk planda sunulmasına azami önem gösteriyoruz. Ayrıca, RES’lerdeki servis ihtiyaçları için yabancı kaynaklara başvurmak zorunda kalınması da yerli ve milli enerji stratejisine hizmet etmeyecektir. Biz de Ülke Enerji olarak, Türkiye’de hizmet veren türbin veya ana komponent üreticisi firmalar ile yatırımcı kuruluşlara geniş bir çözüm portföyü sunuyoruz” şeklinde konuşuyor. 

Yerli ve milli enerji stratejilerinde dışa bağımlılığın azaltılması adına servis sektöründeki ihtiyaçların da yerlileşmesi gerektiğine dikkat çeken Ali Aydın, servis ithalatından kaynaklı döviz kaybının yaşandığını işaret ediyor. 

Servis ihtiyaçlarının yerel kaynaklardan tercih edilmesi için önemli yatırımlar ve çalışmalar yaptıklarını da belirten Aydın, “Şirket olarak yatırımlarımızın en büyük kalemini insan kaynağımıza dönük eğitimler ve teknoloji bütçeleri oluşturuyor. Çalışanlarımız, servis sektörünün yapıtaşları konumunda yer alıyorken, onların gelişimi için gereken ilgiyi göstermeden diğer alanlara yönelmenin, çözümlerin kalıcı olmasını engellediğini düşünüyoruz” ifadesinde bulunuyor. 

EN ÇOK OKUNANLAR