USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

05 Kasım 2020 11:48

Petkim üçüncü çeyrekte 311 milyon TL kâr etti

Kovid-19 nedeniyle tüm dünya zorlu bir süreçten geçerken Petkim, üçüncü çeyrekte 311 milyon TL kâr açıkladı. Operasyonel maliyetlerini optimize eden, üretim süreçlerini geliştiren ve etkin bakım programları ile çalışma gün sayısını maksimum seviyeye taşıyan Petkim, ikinci çeyreğe göre kârını yüzde 114 artırdı.

Petkim üçüncü çeyrekte 311 milyon TL kâr etti

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin petrokimya alanındaki iştiraki Petkim, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecine rağmen üçüncü çeyrekte de başarılı bir performans sergileyerek 311 milyon TL kâra ulaştı. Petkim’e kâr getiren finansal sonuçlarda operasyonel maliyetlerin optimize edilmesi, üretim süreçlerinin geliştirilmeye devam edilmesi ve etkin bakım programları ile fabrikaların çalıştığı gün sayısının maksimum seviyeye çıkarılması gibi yönetsel adımların başarılı bir şekilde atılmasının etkisi büyük oldu.

Pandemi döneminde üretimine ara vermeden devam eden, Türkiye’nin ihtiyacı olan petrokimyasal hammaddeleri üreterek yerli sanayinin güvenilir tedarikçisi olduğunu bir kez daha kanıtlayan Petkim, sektörel ve global çapta yaşanan tüm zorluklara karşın üçüncü çeyrekte de 2020 yılının başında belirlediği bütçe hedefleriyle uyumlu performansını sürdürdü. Kârlılığını ikinci çeyreğe göre yüzde 114, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 36 artıran şirket, ilk üç çeyrekteki operasyonlardan 1,7 milyar TL nakit akışı sağlayarak likidite pozisyonunu daha da güçlendirdi.

‘ÜRÜN FİYATLARININ YÜZDE 25 DÜŞTÜĞÜ BİR DÖNEMDE KÂRLILIK ARTTI’

Petkim’in 2020 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, petrokimya sektörünün Kovid-19 salgını sırasında da yoğunluğunu kaybetmediğine işaret ederek, “Petrokimyasal hammaddelere olan talep diğer sektörlere göre daha az etkilendi. Örneğin, özellikle başta ambalaj sektörü ve medikal ürünlerde olmak üzere birçok alanda kullanılan termoplastik ürünlere talep çok sınırlı bir şekilde etkilendi. Petkim olarak pandemi öncesinde planladığımız satış hedeflerimize salgın koşullarına rağmen ulaştık. 2020 yılının dokuz aylık döneminde pandemi ve global koşulların etkisiyle ürün fiyatlarında yüzde 25 düşüş olmasına karşın, geçen yılın aynı dönemine göre kârımız yüzde 36 artarak 311 milyon TL seviyesine ulaştı” dedi.

TOPLAM SATIŞLARIN YÜZDE 29’U PETROKİMYASAL ÜRÜNLERİN TİCARETİNDEN GELDİ

Pandemi gölgesinde geçen yılın ilk dokuz ayında kendi ürettikleri ürünlerin yanı sıra toplam satışlarının yüzde 29’unu oluşturan petrokimyasal ürünlerin ticaretinde de oldukça iyi rakamlara ulaştıklarına ve böylelikle Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına katkı sağladıklarına dikkat çeken Mammadov, şöyle devam etti: “Petkim’in gösterdiği yüksek performansta; dijital yatırımlarımıza bağlı olarak üretim süreçlerinin geliştirilmesi ile sağladığımız verimliliğin yanı sıra doğru fiyatlama ve operasyonel masraflarımızın optimize edilmesi de etkili oldu. Yine etkin bakım programları sayesinde çalışma gün sayısını en üst seviyelere çıkarmayı başardık. Bu arada dünya genelinde ticaretin aksadığı bir dönemde Petkim, ihtiyacı olan ana hammaddesi naftayı STAR Rafineri’den kesintisiz ve yüksek kalitede temin etmeye devam etti. STAR Rafineri ile sağlanan bu sinerji ile pandemi döneminde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu petrokimya ürünlerini kesintisiz olarak üretebildik.” 

EN ÇOK OKUNANLAR