USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

28 Mayıs 2019 13:12

Kalsın: Enerji Arz Güvenliği ve Verimliliği Özel İhtisas Komisyonu’nu verimlilik çalışmalarına hız katacak

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, bu yıl 25’incisi düzenlenen "ICCI 2019 Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı"nın açılışında yaptığı konuşmada 11. Kalkınma Planı’yla kurulmasına karar verilen Enerji Arz Güvenliği ve Verimliliği İhtisas Komisyonu’nun Türkiye’de enerji verimliliği çalışmalarına büyük bir ivme kazandıracağını söyledi.

Kalsın: Enerji Arz Güvenliği ve Verimliliği Özel İhtisas Komisyonu’nu verimlilik çalışmalarına hız katacak

Bugün tüm ülkelerin ve kurumların en önemli gündem maddesinin sürdürülebilirlik ve verimlilik olduğunu belirten Murat Kalsın, “Enerji, sürdürülebilir bir dünyanın mihenk taşlarından biri. Çevreye en az hatta sıfır zarar veren, maliyeti en düşük enerjiyi üretebilmek artık tüm devletlerin en büyük hedeflerinden biri. Bu ideale ulaşmanın en kolay yolu ise verimlilikten geçiyor” dedi.

Bu hedefe ulaşmak için kamunun düzenleyici ve teşvik edici bir rol üstlenmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Murat Kalsın, “Devletimiz enerji verimliliği noktasında çok ciddi adımlar atan örnek ülkelerden biri. Örneğin uygulamaya başladığımız Ulusal Enerji Verimliliği Planı, sanayiden ulaşıma, tarımdan konutlara kadar her alanda enerji verimliliği sağlayacak bir niteliğe sahip. Bu plan sayesinde, 2033 yılına kadar kümülatif olarak 10.9 milyar dolarlık bir yatırımı yapıp 30.2 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

"Kendi geleceğini planlamayan milletler, başkalarının planlarının parçası olmaya mahkûmdur”

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi ‘Kendi geleceğini planlamayan milletler, başkalarının planlarının parçası olmaya mahkûmdur. Tarihi boyunca bağımsız yaşamış bir millet olarak kendi geleceğimizi planlamalıyız. İşte bu şiarla devletimiz, 11’inci Kalkınma Planı’nda Enerji Arz Güvenliği ve Verimliliği İhtisas Komisyonu’nu kurulmasını karara bağladı” diyen Kalsın, konuşmasını şöyle sürdürdü: Planlama ve bu planı hayata geçirmek, başarıya giden yolda çok önemli. Şu anda büyük bir hızla çalışmalarına başlayan bu ihtisas komisyonu, çatı bir yapı işlevi görecek ve ülkemizin enerji verimliliği çalışmalarının hızlanmasını ön ayak olacak.

Enerji Sermayesi Girişim Fonu sektöre güven verecek

Sürdürülebilirliğin ve verimliliğin en önemli ayaklarından birinin de finansman olduğuna vurgu yapan Kalsın, döviz kurlarındaki hareketliliğin ülkemizde bir finansman sorununa yol açtığını belirterek “Bu sorun, hızla büyüyen ve özel sektör tarafından çok ciddi yatırımların yapıldığı enerji sektöründe daha yoğun hissediliyor. Devletimiz burada da devreye girdi. Şirketlerin üretime devam etmesi, yatırımların heba olmaması için Enerji Sermayesi Girişim Fonu’nun hayata geçirilmesi kararı alındı.

Fonun nasıl işleyeceği konusunda yapılan çalışmaların bitmek üzere olduğu haberini büyük bir mutlulukla öğrenmiş bulunuyoruz. Bu fon sayesinde finansman sorunu yaşayan şirketler, hayatlarını sürdürmeye ve üretmeye devam edecek. Enerji Sermayesi Girişim Fonu’nun bir diğer önemli katkısı ise hiç kuşkusuz yerli ve yabancı yatırımcılara vereceği güven olacak” şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR