USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

03 Eylül 2018 14:43

Bor efsanesi ne kadar gerçek?

Bor uzun zamandır Türkiye’nin geleceği olarak görülen bir maden… Dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 73’ü ülkemizde bulunan, nükleer enerjiden deterjana, seramikten uzay ve hava araçlarına, camdan askeri tanklara kadar birbirinden farklı sektörlerde kullanılan borun, yakın gelecekte ileri teknoloji ürünlerinin vazgeçilmez hammaddesi olacağı öngörülüyor.

Bor efsanesi ne kadar gerçek?

İrem Sertbaş / [email protected]

1808 yılında Fransız kimyacılar Guy-Lussac, Louis Thenard ve İngiliz kimyager Humpry Davy tarafından bulunduğu günden bugüne, 250’den fazla sektörde vazgeçilmez bir ürüne dönüşen bor, ‘sanayinin tuzu’ olarak da tanımlanıyor. Türkiye’deki bor madenlerini işleten eti maden işletmeleri genel müdürlüğü, geçtiğimiz haziran ayında Çinli Dalian Jinma ile borda teknoloji transferi için iş birliği protokolü imzaladı.

Bu protokol ile Türkiye’de yüksek teknoloji bor karbür üretim tesisi kurulacak. Böylece bor karbüre dayalı yüksek katma değerli ürünler geliştirecek olan teknoloji ülkemize kazandırılacak. Rezervin çoğunu elinde bulundursa da pazarda rakipsiz olmayan Türkiye’nin bor macerasını, geçtiğimiz ay Uşak’ta düzenlenen MÜSİAD 99. Genel İdare Kurulu Toplantısı’nda Boren Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Abdülkerim Yörükoğlu ve ETİ Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer değerlendirdi. Biz de her yönüyle bor efsanesini bu ay Platin’de ele aldık…

PLATİN DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISINI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

EN ÇOK OKUNANLAR