USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

14 Haziran 2022 10:34
AA

Bakan Dönmez: Sakarya Gaz Sahası dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecek." dedi.

Bakan Dönmez: Sakarya Gaz Sahası dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecek. 2 bin 200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla burada dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemini inşa ediyoruz." dedi.

Filyos Limanı'nda düzenlenen Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde konuşan Bakan Dönmez, asırlık Cumhuriyetin asırlık projesinde bugün en önemli adımlardan birini attıklarını söyledi.
Dönmez, bugün, yaklaşık 2 yıl önce keşfini millete müjdeledikleri Karadeniz gazını denizden karaya taşıyacak ilk boruları denize indirmeye başladıklarını dile getirerek, "Karadeniz gazının keşfinden bugüne kadar sahada ve masada büyük bir gayretle çalıştık. Mühendislerimiz, işçilerimiz, yöneticilerimiz herkes bütün varını yoğunu bu işe koymuş durumda. İnşallah geleceğin Türkiye'sine çok güzel bir eser ve yıllarca anlatılacak bir hikaye bırakacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin enerji bağımsızlığına giden yolun en önemli adreslerinden birinin Filyos olacağını dile getiren Dönmez, "Enerji bağımsızlığı vizyonumuzun ete kemiğe büründüğü, 'Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye' idealimizin gerçeğe dönüştüğü bir yer olacak. Sürecin ilk başından bugüne kadar her bir detayı büyük bir titizlikle takip eden Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri sayesinde, 2 yıl gibi kısa bir sürede bu noktaya geldik. Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecek. 2 bin 200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla burada dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemini inşa ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nın, ülkenin ilk ve tek derin deniz üretim sahası olacağını fakat son olmayacağını, bugüne kadar Karadeniz'de 26 bin 400 kilometrekarelik bir alanda sismik veri topladıklarını vurgulayarak, başka bir ifadeyle Trakya bölgesinin tamamından daha fazla bir alanı taradıklarını, buralardan elde ettikleri verilerle yeni arama kuyuları açmayı planladıklarını anlattı.

Sakarya Gaz Sahası'nda teknolojinin en ileri imkanlarının kullanıldığını, akıllı kuyu sistemlerinde kullanılan elektrohidromekanik teknolojinin dünyada ilk defa bir deniz operasyonunda kullanıldığını belirten Bakan Dönmez, Yavuz Sondaj Gemisi tarafından deniz tabanına indirildiğini kaydetti.

Bakan Dönmez, Karadeniz'de açtıkları 10 kuyunun üretime hazırlanması için ilk adım olan kuyu başı vanalarının ikisini deniz tabanına yerleştirdiklerini, üçüncü kuyu başı vanasını da Türkali-5 kuyusuna önümüzdeki haftalarda yerleştireceklerini ifade ederek, geriye kalan 7 kuyunun işlemlerini de yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

EN ÇOK OKUNANLAR