USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

11 Mart 2019 13:40

‘Gayrimenkul yatırım fonlarına yatırım zamanı’

ÜNLÜ & Co’nun iştiraki ÜNLÜ Portföy, 2 gayrimenkul yatırım fonu ile müşterilerine cazip getiri imkanı sunuyor. ÜNLÜ Portföy Genel Müdürü Altuğ Dayıoğlu, “Nitelikli yatırımcılara sunulan bu ürün gayrimenkul satın almaya alternatif olarak yüksek getiri potansiyeli, vergi avantajı ve likit olma özellikleri nedeniyle daha avantajlı bir yatırım aracı” dedi.

 ‘Gayrimenkul yatırım fonlarına yatırım zamanı’

2014 yılından itibaren sermaye piyasalarında nitelikli yatırımcılara yönelik ihracına başlanan gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) toplam tutarı son bir yıl içerisinde hızla büyüyerek 3 milyar liraya yaklaşırken, GYF sayısı da 13’den 22’ye çıktı. GYF pazarının bu yıl 4 Milyar TL’ye ulaşmasını bekleyen ÜNLÜ Portföy Genel Müdürü Altuğ Dayıoğlu, “Yatırım amaçlı gayrimenkul satın almayı düşünenler, alım-satım, kiralama veya bakım gibi operasyonlarla uğraşmak yerine daha likit özelliğe sahip ve getiri potansiyeli yüksek GYF’leri tercih ediyor. Ayrıca Kurumsal Yatırımcılar açısından Kurumlar Vergisi istisnası var; elde edilen kar, fon portföyüne vergisiz olarak yansıtılınca yatırımcılar daha yüksek kazançlar elde edebiliyor” dedi.

GYF’ler, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş gayrimenkul portföy yönetim şirketleri veya portföy yönetim şirketleri tarafından kurulup yönetilen bir sermaye piyasası aracıdır. Bu fonlar, alım satım kârı veya kira geliri elde etmek amacıyla arsa, arazi, konut, ofis, alışveriş merkezi, otel, lojistik merkezi, depo, park, hastane ve benzeri her türlü gayrimenkule yatırım yapabiliyor.

Riskleri en aza indiriyor

Altuğ Dayıoğlu, yatırımcıların bu fonlar aracılığıyla büyük ölçekli ve daha verimli gayrimenkullere çeşitlendirilmiş bir portföyün avantajlarından yararlanarak ulaşabildiğini vurgulayarak, “Böylece hem elde edeceği getiri yükseliyor, hem de gayrimenkule özgü riskleri en aza indiriyor. GYF'ler sadece bitmiş projelere yatırım yapabildiği için değerlemeye ilişkin belirsizliği azaltıyor” diye konuştu.

Dayıoğlu, bu fonların işleyiş sürecine ilişkin ise şu bilgileri aktardı: “GYF’lerin hangi gayrimenkullere ve projelere yatırım yapacağı, ilgilenen yatırımcılarla baştan paylaşılıyor. Örneğin; konut yatırımı ve ofis yatırımları yapmak isteyen ya da ticari gayrimenkullerle ilgilenen yatırımcılar, beklentilerine uygun stratejilere sahip fonlara yöneliyor. Fonda toplanan parayla da fon portföyü oluşturarak belirtilen projelerden konut, ofis birimleri satın alınıyor.”

Cazip getiri potansiyeli sunuyoruz

ÜNLÜ Portföy’ün de 2 gayrimenkul yatırım fonu ile müşterilerine getiri potansiyeli yüksek alternatif yatırım seçenekleri sunduğunu belirten Dayıoğlu, yatırım yaparken her zaman fiyat ve getiri potansiyelinin birinci öncelikleri olduğunu ifade etti. Altuğ Dayıoğlu, “ÜNLÜ Portföy olarak kurucusu olduğumuz 2 gayrimenkul yatırım fonumuz var. Fonlarımızdan ilki, Tahincioğlu’nun Emlak Konut GYO’nun güvencesiyle hayata geçirdiği Nidapark Küçükyalı projesine yatırım yaptı. İkinci fonumuzda ise Maslak 42 projesi ile yatırımcılarımıza ofis alanlarına yatırım imkanı sağlıyoruz. Ayrıca SPK’ya başvuru sürecini tamamladığımız yeni bir GYF daha var. 2019 yılı içerisinde oluşan talebe göre yeni bir ihraç daha gerçekleştirilebilir” diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR