USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

22 Ekim 2021 16:27
Arzu Kurum

“Türkiye-Macaristan dış ticareti 6 milyar doları geçebilir”

Türk ve Macar Gümrük Müşavirleri, Türkiye-Macaristan arasındaki 6 milyar dolarlık ticaret hedefi için bir araya geldi.

“Türkiye-Macaristan dış ticareti 6 milyar doları geçebilir”

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD), Macaristan Gümrük ve Vergi Hizmet Sağlayıcıları Derneği (VJASZSZ) ve Türkiye-Macaristan Ticaret Odası (TURKCHAM) arasında; Macaristan Türkiye ticaretine katkı sağlamak, Gümrüklerdeki işleyiş süreçlerinin iyileştirilmesi adına 20 Ekim Çarşamba günü, İstanbul'da önemli bir mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptıyla Türkiye Macaristan dış ticaretinin 6 milyar doları geçmesine katkı sağlanması hedeflenmekte.

İstanbul'da düzenlenen imza törenine Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, İGMD Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Keskin, Macaristan Gümrük ve Vergi Hizmet Sağlayıcıları Derneği Başkanı Dr. Janos Berenyi, Türkiye-Macaristan Ticaret Odası (Turkcham) Başkanı Suat Karakuş, Macaristan Ticaret Ataşesi Renata Shiraishi, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yalçın Özden, Macaristan İhracatını Geliştirme Ajansı Hepa'nın Başkanı Burak Aktaş ve STK'ların Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

300 MİLYONLUK NÜFUS HEDEFİ, TÜRK MACAR İŞ İNSANLARI İÇİN ÖNEMLİ BİR TİCARİ BAŞARI OLABİLİR

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türk Macar Dış Ticaretinin 2020 yılında 2.5 milyar Dolar olduğunu belirten İGMD Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Keskin, pandemiye rağmen büyümenin devam ettiğini dile getirdi. İki ülke arasındaki ticaretin bütün sıkıntılara rağmen büyümeye devam etmesinin altında, tarihi kuvvetli bağ ve dostluğun olduğuna dikkat çeken Keskin "Atatürk; genç Cumhuriyet'in kalkınma hamlelerini yaparken, Macar uyruklu bir çok uzmanın 1925 yılında Türkiye'ye davet edip, onları istihdam etmiştir. Cumhuriyet'in ilanının ardından diplomatik ilişkilerini bir an önce tesis etmek isteyen ATATÜRK, bu amaçla 18 Aralık 1923'te Macaristan'la bir dostluk antlaşması imzalamıştır. Böylesine köklü bir dostluğun gücünü arkamıza alarak, bu mutabakat zaptıyla geleceğe ışık olmaktan gurur duymaktayız. Avrupa ve Asya arasında önemli bir köprü vazifesi gören Türkiye ile AB'de müzakerelerinde her zaman yanımızda olan Macaristan ticari birlikteliğini ortak pazarlarda da kullanmalı."

İmza törenindeki konuşmasında, işadamlarının ticareti kolay ve rahatlıkla yapması için devletin çalışması gerektiğini belirten Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis; Macaristan-Türkiye Dış Ticaretinin son sekiz yılda önemli bir ivme kazandığını dile getirdi. Matis sözlerine şöyle devam etti "Biz Türk işadamlarının ülkemizdeki yatırımlarını çok önemsiyoruz. Tarihi dostluğumuzun gücüyle hedeflenen 6 Milyar Dolar'ın üzerine çıkacağımıza inanıyoruz."

Türkiye-Macaristan Ticaret Odası (Turkcham) Başkanı Suat Karakuş; iki ülke arasında 2019 yılında imzalanan ticari ve kültürel işbirliği anlaşmasının meyvelerini toplamaya başladıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Macaristan'ın hem AB üyesi olması hem de Avrupa'daki jeopolitik gücünü Türk İş İnsanları kullanmalı. Macaristan'la ticaretimizi arttırmak demek Avrupa'daki 300 milyon insana ulaşmak demek olacaktır. Bu nedenle 6 milyar dolarlık hedef çokta uzak bir hedef değil."

Mal akışını hızlandırmak olan iki ülkenin meslek kuruluşları arasında düzenli bir ilişki kurma çabaları olduğunu belirten Macaristan Gümrük Ve Vergi Hizmet Sağlayıcıları Derneği Başkanı Dr. Janos Berenyi sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda imzalanmakta olan anlaşma ile, iki ülkenin gümrük profesyonelleri ve iki birlik arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirecektir. İki ülkenin gümrük makamlarının daha da yakın bir ilişki sürdürmesine, ticareti engelleyen konularda birlikte hareket etmesine ve gerçekten yeni bir dünya yaratmasına yardımcı olabiliriz. Bu mutabakat Türk mallarının Avrupa'nın tüm kesimlerine hızlı ve sorunsuz akışını için uğraşan, samimi, profesyonel bir işbirliğidir."

İKİ ÜLKEDEKİ TİCARETLE İLGİLİ TÜRK VE MACAR İŞ İNSANLARI İÇİN ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK DESTEĞİ VERİLECEK

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD), Macaristan Gümrük ve Vergi Hizmet Sağlayıcıları Derneği (VJASZSZ) ve Türkiye-Macaristan Ticaret Odası'nın (TURKCHAM) taraf olduğu Mutabakat Zaptı'yla; Türk ve Macar İş İnsanları için Türkiye ve Macaristan'daki ticaretle ilgili ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. Ayrıca her iki ülkede gümrük ve dış ticaretle ilgili mevzuatta, yönetmelikte, yasallarda yapılan değişiklikler eş zamanlı olarak; iki ülkenin gümrük müşavirleriyle paylaşılacak, gümrük işlemlerinin hızlı ve yasal çerçeve içinde daha kolay yapılmasının zemini oluşturulacak.

EN ÇOK OKUNANLAR