USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

12 Mart 2019 21:51

SPK'dan Varlık Fonu'na muafiyet

Varlık Fonu tarafından ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının bazı sınırlamalardan muaf tutulmasına karar verildi. Benzer istisna Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve ipotek finansmanı kuruluşlarına halihazırda uygulanıyor.

SPK'dan Varlık Fonu'na muafiyet

Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları, yatırım fonlarına ilişkin esaslarda yer alan bazı sınırlamalardan muaf tutuldu.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre TVF ihraçlarının muaf olacağı sınırlamalar şöyle:

"Fonun toplam değerinin yüzde 10'undan fazlası bir ihraççının para ve sermaye piyasası araçlarına ve bu araçlara dayalı türev araçlara yatırılamaz. Bu oranın hesaplanmasında ipotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler dikkate alınmaz ve bu varlıklara yapılacak yatırımlar için birinci cümlede belirtilen oran yüzde 25 olarak uygulanır; bu fıkranın (b) bendinde yer alan sınırlama ise uygulanmaz.

Fon toplam değerinin yüzde 5'inden fazla yatırım yapılan ihraççıların para ve sermaye piyasası araçlarının toplam değeri fon toplam değerinin yüzde 40'ını aşamaz.

Fon toplam değerinin yüzde 20'sinden fazlası Kurulun finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenlemeleri kapsamında, aynı grubun para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılamaz.

Fon portföyüne bir ihraççının borçlanma araçlarının tedavülde olan ihraç miktarının yüzde 10'undan fazlası dahil edilemez. Bu oranın hesaplanmasında ihraççının tüm borçlanma araçlarının, borçlanma aracının fon portföyüne dahil edildiği tarihteki tedavülde olan ihraç tutarının piyasa değeri esas alınır."

Yüzde 35 sınırına tabi

Tebliğe göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve ipotek finansmanı kuruluşlarına halihazırda uygulanan yukarıdaki istisnalara TVF de eklenmiş oldu. Ancak TVF de bu kuruluşlar gibi "Tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35'ini aşamaz" sınırına tabi olacak.

Tebliğin diğer sınırlamalar başlıklı 24. maddesine eklenen yeni fıkraya göre, SPK fon türü bazında, fon portföyüne alınacak varlık ve işlemlere ilişkin olarak tebliğde yer alan oranlardan farklı asgari ve veya azami oranlar belirleyebilecek.

Fon toplam giderinin üst sınırının belirlenmesi ve kamuya açıklanması başlıklı 33. maddeye ise SPK'ya fon türü bazında yönetim ücretinin üst sınırını belirleme olağanı tanındı.

EN ÇOK OKUNANLAR