USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

19 Ocak 2021 12:47

Melikşah Utku: Mobil bankacılığı merkeze alan dijitalleşme stratejimiz devam edecek

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku ile Albaraka Türk’ün dijitalleşme hamleleri ve yeni dönem yatırımlarını Platinonline.com için konuştuk. Utku "Albaraka Mobil’i merkeze alan dijitalleşme stratejimiz devam edecek. Dijital tarafta yürüttüğümüz birçok proje ile mobil bankacılığa yeni fonksiyonlar ilave etmekle birlikte müşterilerimize şubelerden verdiğimiz bütün hizmetleri dijitalden de verme hedefimize adım adım ilerleyeceğiz. Vatandaşımızın şubelere gelme ihtiyacını en aza indirmek için g

Melikşah Utku: Mobil bankacılığı merkeze alan dijitalleşme stratejimiz devam edecek

Umut Çelik / [email protected]

30 yılı aşkın sektör tecrübesiyle, Türkiye ekonomisinin zaman içinde yaşadığı büyük değişimi doğru stratejilerle öngörerek sağlıklı bir büyüme gerçekleştirmeyi ve katılım bankacılığının öncüsü olan Albaraka Türk, Platinonline.com'un dijitalleşme sohbetlerinin konuğu oldu. Pandemi sürecinde, bankacılık sektörü başta olmak üzere birçok sektörde dijital dönüşümün hızlandığını gözlemlediklerini belirten Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, daha önce dijital kanalları kullanmak istemeyen müşterilerinin bile artık dijital kanallara yöneldiğinin altını çiziyor.

2020’de dijitalleşmeye yönelik neler yaptınız?

2020 salgın yılı olarak geçti. Öncelikle COVID-19’un müşterilerimiz ve çalışanlarımızın hayatını olumsuz etkilemesinin önüne geçmek için müşterilerimizin şubeye gelmeden işlemlerini dijital kanallardan yapabilmesi çalışmalarına öncelik vererek birtakım değişiklikler yaptık. Dijital kanal stratejimizi belirlerken mobil bankacılığı merkeze koyup diğer kanalları mobil bankacılık etrafında konumlandırdık. Kredi kartlarımızın tamamı temassız özelliğe sahipti, ancak temassızın değeri bu dönemde anlaşıldı ve kullanımı 4-5 kat arttı.

Müşterilerimize hijyen standartlarına uygun olarak sunduğumuz bir diğer işlem ise QR ile para çekme ve yatırma işlemi idi. Albaraka Mobil ile Albaraka ATM’lerinden karekodla para çekip yatırabiliyordu. Yeni devreye aldığımız ortak karekod projesi ile Albaraka Mobil kullanan müşterilerimiz karekodla sisteme dahil olan diğer bankaların ATM’lerinden de para çekebilmektedir. ATM’lerini ve mobil bankacılığını bu sisteme adapte eden ilk bankayız.

"HESAP AÇMAK İÇİN ŞUBE ZORUNLULUĞU YOK"

Ayrıca hesap açmak isteyen müşterilerimiz artık şubeye gelmek zorunda değil. Yeni devreye aldığımız dijitalden müşteri olma hizmeti ile artık tüm vatandaşlarımız “Albaraka.com.tr” kurumsal internet adresinden bilgilerini girerek mesafeli olarak Albaraka’da hesap açabiliyor. Yakın zamanda devreye girecek tebliğ ile görüntülü görüşme üzerinden müşterimiz olabilecekler.

Diğer bir yenilikçi uygulamamız ise müşterilerimizin e-ticaret işlemlerine aracılık etmek için geliştirdiğimiz “Albaraka ile Öde” uygulaması. Bu uygulama ile müşterilerimiz bir çok e-ticaret sitesinden işlem yaparken Albaraka İnternet Şubesine bağlanarak ödemelerini hesaplarından pratik bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Önümüzdeki dönemde sistemimize yeni e- ticaret siteleri eklemeye devam edeceğiz. Ayrıca 2020’nin bir diğer önemli gelişmesi olarak blokzinciri teknolojisi öne çıktı. Yeni teknolojiler tarafında AR-GE çalışmaları ve projeler yürüttük. Takasbank’ın yürüttüğü Altına Dayalı Dijital Varlık Projesi kapsamında çalışmalar yapan 6 bankadan birisi olduk. Bu proje ile Albaraka Türk, blok zincir alt yapısı üzerinden sisteme dâhil olan bankalara altın gönderebilir ve kabul edebilir hale geldi.

Ayrıca TCMB tarafından koordine edilen ve yeni devreye aldığımız KOLAS - Kolay Adresleme Sistemi ile müşterilerimiz, hesaplarını Cep Telefonu, TCKN, YKN, VKN, E-Posta veya Pasaport No ile ilişkilendirerek, bankadaki uzun IBAN’ını bilmesine gerek kalmadan para transferi yapabilecek. Para transferi noktasında bir süredir 7/24 TL transfer hizmeti sunmuştuk. TCMB öncülüğünde bu durum tüm bankaları kapsayacak şekilde FAST projesi ile gelişerek devam edecektir.

2021’de dijital yatırım planlarınızı bizimle paylaşır mısınız?

Albaraka Mobil’i merkeze alan dijitalleşme stratejimiz devam edecek. Dijital tarafta yürüttüğümüz birçok proje ile mobil bankacılığa yeni fonksiyonlar ilave etmekle birlikte müşterilerimize şubelerden verdiğimiz bütün hizmetleri dijitalden de verme hedefimize adım adım ilerleyeceğiz. Vatandaşımızın şubelere gelme ihtiyacını en aza indirmek için görüntülü görüşme ve uzaktan kimlik doğrulaması ile müşterimiz olmasını ve bizde hesap açmasını sağlayacağız.

"FINTECHLER VE FİRMALAR İLE İLİŞKİMİZ ARTACAK"

Ortak Karekod projesi ile Albaraka Mobil ile başka banka ATM’lerinden Karekod (QR Code) ile para çekebiliyoruz. Birkaç banka ile başlattığımız bu süreç, diğer bankaların sisteme dahil olması ile tüm bankaları kapsayacak ve vatandaşımızın nakit ihtiyacını kolay ve hijyenik bir şekilde karşılayacaktır. Ayrıca Karekod Yönlendirme Projesi ile Albaraka POS’larından karakod ile alışveriş yapılabilir hale gelecek. Bu da müşterilerimizin kart taşımak yerine cep telefonu ile kolay bir şekilde alış veriş yapmasını sağlayacaktır. Karekod kullanımı sadece ATM ve POS’larda değil internet alışverişlerinde de kullanılabilir hale gelecek. Son olarak veri paylaşım sistemi ile Fintechler ve firmalarla ilişkimiz artacak ve değerli projelerin oluşması sağlanacaktır. Bu projelerle müşterilerimize yeni projeler sunmamız daha kolay hale gelecektir.

Pandemi ile beraber dijitalleşmenin önem kazandığını görüyoruz. Siz bu konuda kendinizi nasıl konumlandırırsınız?

Bu süreçte, bankacılık sektörü başta olmak üzere birçok sektörde dijital dönüşümün hızlandığını gözlemledik. Daha önce dijital kanalları kullanmak istemeyen müşteriler bile artık dijital kanallara yöneldiler. Temassız kart kullanımı ve QR kod ile işlem yapma gibi geniş müşteri kitlesinde bir türlü kabul görmeyen uygulamalar bu dönemde kabul gördü.

"DİJİTAL KANALLARIMIZA YENİ FONKSİYONLAR EKLEDİK"

Biz de vatandaşımızın pandemiden etkilenmemesi için para çekme limitlerinin arttırılması, dijital kanal üyeliğinin hızlandırılması gibi müşterimize kolaylık sağlayan uygulamaları devreye aldık, diğer taraftan dijital kanallarımıza yeni fonksiyonlar ekledik ve eklemeye devam ediyoruz.

Dijitalleşme banka stratejimizde çok önemli bir yere sahip. Başta para transferleri olmak üzere, ödemeler, kredi işlemleri, kredi kartı işlemleri ve yatırım işlemleri gibi tüm bankacılık işlemlerinin dijital kanallardan yapılabilir olması öncelikli hedefimiz. Fintech işbirlikleri ile daha geniş müşteri kitlesine ulaşmak ve değişen iş yapış şeklinde yerimizi almak bir diğer hedefimiz. Bu tür konularda sektörde öncü olan konumumuzu sürdürmekte kararlıyız ve yaptığımız faaliyetlerle bu konumumuzu güçlendirmeyi amaçlıyoruz.

Türkiye’de pandemi sonrası uzaktan çalışmaya devam edecek olan birçok şirketin varlığından söz ediliyor. Kısa sürede altyapılarını kuran bu şirketler yeni normalde de bu çalışma düzeninde devam eder mi?

Bir süredir çalışma hayatında bu konuda bir dip dalgadan söz etmek mümkün. Bu alanda çalışmalar mevcuttu. Pandemi bu süreci hızlandırdı. Şirketlerin ve bankaların bu duruma hızlı adapte olması da bu hazırlığın bir göstergesi. Pandemi birçok noktada dijital çözümler getirirken, bu vesileyle iş yapış modeli ve müşteri deneyimi dijital kanala kaydı. Evden çalışma modelinin genel çerçevede başarıya ulaştığı görülüyor. Faaliyetlerin aksamadığı ve altyapıların da etkisiyle kesintisiz hizmetin devam ettiği bir durum göze çarpıyor. Bu durumda şirketler yeni normalde belli bir seviyede bu modele devam edecektir. Öte yandan insanların sosyalleşme ihtiyaçları ve ekipdaşlık, aynı hedefe odaklanma gibi motivasyon kaynakları olduğu için tam anlamıyla evden çalışma durumunun oluşmaması bekleniyor. Nitekim evden çalışanların önemli bir kısmı iş ortamına geri dönmek istiyor. Tüm bunları düşündüğümüzde önümüzdeki dönemde hibrit bir çalışma modeli beklemekteyiz.

Dijitalleşmenin istihdama olumlu veya olumsuz etkileri nelerdir?

Dijitalleşme yalnızca bugüne ait bir olgu değil. Aynı durum geçmişte de yaşanmıştı. Fabrikalar açıldığında, makineleşme arttığında bu tartışmalar gündeme gelmişti. Ancak insan her zaman değerini korudu. Yetenek ve iletişim bu alanda dijitalleşme olsa da öne çıkan özellikler. Bu anlamda standart işleri dijitalleşmeyle gerçekleştirebiliriz ama çalışkan, yetenekli, iletişimi yüksek insanların iş yapmasını dijitalleşme engelleyemez. İnsanların işlerine daha çok katma değer vermesi dijitalleşmeyle mümkün olur. Verimlilik artarak devam eder. Ayrıca istihdam noktasında dijitalleşme bazı sektörlerde gerilemeye yol açarken yeni sektörlerin ortaya çıkmasına da sebep oldu. Bu noktada insanların adaptasyon yeteneğine de güvenmek lazım. Yüksek adaptasyon yeteneği bu duruma alışmanın da önünü açacaktır.

Tüm dünyanın dijitalleşmeye hızlıca geçişi ile veri trafiği rekor seviyelere ulaştı. Veri güvenliği yeterince sağlanıyor mu?

Günümüz dünyasında veriler en kıymetli varlıklardan biri halinde. Verilere erişim de artık önemli bir güç kaynağı oluşturuyor. Bu durumda bigdata kullanan şirketlerin başarılarına da şahit oluyoruz. Bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemin de hikayesi big data olacaktır. Teknolojinin kitleselleşmesi ve gelişmesiyle insanlar veri trafiğine gün geçtikçe daha çok dahil oluyor. Bu da her türlü verinin peşinden koşan kurum ve şirketler için daha çok fırsat demek.  Bu noktada veri güvenliği biraz şüpheli ve karmaşık bir durum haline geldi. Son zamanlarda Whatsapp uygulamasındaki değişiklikle alakalı olarak da bu durum oldukça tartışıldı. Kişisel verilerin paylaşılması ve işlenmesi kullanıcılara bir ücret ödemeksizin çeşitli fırsatlar ve konfor alanı sunuyor. Bu durum şirketler açısından ise gelirlerini arttırmaları için büyük bir imkan. Hem müşteriler hem şirketler açısından kazançlı gözüken verilerin işlenmesi konusunda en önemli nokta şüphesiz verilerin gizliliği. Gerek verilerin işlenmesi konusunda insanların bilgilendirilmesi gerekse bu verilerin güvenliğinin sağlanması veri sahibi olan şirketler için önemli bir sorumluluk ve yük durumunda. Özellikle pandemi sürecinde de artan siber saldırılar şirketleri bu alana daha çok yatırım yapmaya yönlendirdi. Kişisel verilerin korunması kanunlar tarafından da güvence altına alınmıştır. Bu aşamada veri güvenliği için bireysel anlamda yapabilecekleri yapıp hukuka güvenmek önümüzdeki en makul seçenek gibi duruyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR