USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

09 Ekim 2018 15:57

İş dünyasından enflasyonla mücadeleye tam destek

İş dünyasının temsilcileri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 'Enflasyonla Topyekun Mücadele' programına tam destek verdi. İşte o açıklamalar;

İş dünyasından enflasyonla mücadeleye tam destek

TÜSİAD Başkanı Bilecik: İki adım önemli; sıkı para ve maliye politikası

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik "Enflasyonla Mücadele Programı, zorlu dönemden çıkışın en önemli hamlesidir. İş dünyası olarak bu programın başarısı için fazlasıyla sorumluluk almaya, görevimizi yerine getirmeye hazırız. Enflasyonun düşürülmesi için en önemli iki adım, sıkı para politikası ve bunu destekleyecek tasarruf tedbirlerini içeren maliye politikasının sürdürülmesidir. Sürdürülebilir güven ortamının dış ilişkilerde değeri bir hayli yüksektir, etkili bir dış politika ekonomimizi fazlasıyla güçlendirecektir" dedi

MÜSİAD Başkanı Kaan: Üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın öncülüğünde gerçekleştirilen “Enflasyonla Topyekûn Mücadele” programında, enflasyon konusuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kaan "Enflasyonla Topyekûn Mücadele programı, bizim zaviyemizde bir destek çağrısıdır. Bu topraklar ve bu millet, memleketimizdir. Bizler, iş insanları olarak memleketimize varlığımızı borçluyuz. Şimdi kendi varlığımızdan fedakârlık etme vaktidir. Türkiye’nin büyük sermaye güçlerinden biri olan MÜSİAD, üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır. Ekonomi yönetimimizin enflasyonla topyekûn mücadele kararlılığını sonuna kadar desteklediğimizi, verimli üreterek, israfı önleyerek ekonomideki kısa süreli dalgalanmalara karşı sürdürülebilir, etkili bir mücadele için bugünkü ekonomik şartları dikkate alarak, 2018 yılı sonuna kadar devamında üyelerimizle elimizden gelen çabayı göstereceğimizi ifade etmek istiyorum. Türk milleti olarak bizler, hepimiz dava adamlarıyızdır. Çılgın denmesinin bir sebebi de budur. Bizler inanırız ve harekete geçeriz. Sonra önümüze setler çekilemez ama zarafeti de elden bırakmayız" dedi

TİM Başkanı Gülle:  Açıklanan programın ihracat odaklı olmasını da bizleri ziyadesiyle mutlu etti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan enflasyonla mücadele programıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gülle, “Enflasyonla mücadele sürdürülebilir ekonomik büyüme bakımından büyük önem taşıyor. Fiyat istikrarının sağlanması üretimin sağlıklı ve öngörülebilir bir şekilde sürmesi için vazgeçilmez bir durum.Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan önlemlerin enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı konusunda ekonominin beklediği güçlü etkiyi yaratacağına inanıyorum.

Bu durum, Türk Lirası’nda da istikrarın oluşmasını ve biz ihracatçılar açısından rekabet gücü sağlayan en önemli faktörlerden biri olmaya devam edecek. Açıklanan programın ihracat odaklı olmasını da bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Programın başarıya ulaşması için tüm sektörlere ve hatta toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşüyor. Bunun bilincinde olan ihracatçılar olarak, biz de bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da üzerimize düşen sorumluluğu büyük bir azimle yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.

DEİK Başkanı Olpak: Enflasyona karşı birlik olma zamanı

Dış Ekonomik Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bugün açıklanan “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı” ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı. Olpak değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Enflasyonla mücadele sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme için büyük öneme sahip. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, Ekonomi Yönetimimiz, reel sektör ve finans sektörümüzün bu sürecin en başından beri koordinasyon içinde olması, makroekonomik göstergelerimizle bağdaşmayan atak dönemini hep birlikte geride bırakmamızı sağlayacaktır. Gösterilen kararlı duruş ve atılan hızlı adımlar, finansal piyasalarda oynaklığın sona ermesini için önemliydi. Geldiğimiz nokta, sistematik bir mücadeleyle, normalleşme sürecine başladığımızı ve daha öngörülebilir bir şekilde işimize odaklanabileceğimizi işaret ediyor. Üretime hız kazandıracak, vatandaşımıza moral verecek bu çağrı karşısında, elbette ülkesini seven iş insanları olarak elimizi taşın altına koyacağız ve bu zorlu günleri birlikte atlatacağız. Şimdi dayanışma, paylaşma ve birlik olma zamanı. Biz birlik olduğumuzda üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. Tarihimiz bunun örnekleriyle dolu.DEİK olarak, programın başarıya ulaşması için ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda üyelerimizle birlikte üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz" dedi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: 81 il ve 160 ilçedeki odalarımız ve borsalarımızla birlikte enflasyonla mücadeleyi sahipleneceğiz ve firmalarımızın en geniş katılımı için çalışacağız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak koordinesinde açıklanan "Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı"nı desteklediklerini belirterek, "81 il ve 160 ilçedeki odalarımız ve borsalarımızla birlikte enflasyonla mücadeleyi sahipleneceğiz ve firmalarımızın en geniş katılımı için çalışacağız." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'de bir defa daha devlet-millet birlikteliğiyle topyekun bir iktisadi mücadele başladığını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve Bakan Albayrak öncülüğünde başlatılan "Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı"nı makroekonomik istikrar için son derece önemli bulduklarını ve desteklediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Artan enflasyon, girdi ve finansman maliyetlerimizi yükseltmekte, firmalarımızı olumsuz etkilemektedir. Enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kamu ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadeledir." değerlendirmesinde bulundu.

ASKON Başkanı Cesur: Toplumun tüm kesimleri, bilinçli bir şekilde topyekûn bu kampanyaya destek vermelidir

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’na ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye’de maliyet kökenli bir enflasyon yaşandığını belirten Cesur, bunun da sebeplerinin açık olduğunu belirterek, kurdaki oynaklığın mümkün olduğunca sabitlenmesi ve maliyet oranlarındaki artışların da dizginlenmesi gerektiğini belirtti. Başkan Cesur ayrıca, Enflasyonla Topyekûn Eylem Planını piyasanın gerçekleri ile örtüşür bulduklarını belirterek, ‘bundan sonrası için çok hızlı ve kararlı bir şekilde planın uygulanması gerekmektedir. Toplumun tüm kesimleri, bilinçli bir şekilde topyekûn bu kampanyaya destek vermelidir.  Enflasyon karşısında dar, orta gelir halkını ve küçük işletmeci grubunu ezdirmeyecek uygulamalara öncelik verilerek, dar, orta gelir sahipleri ve küçük işletmeci grubu desteklenmelidir’ dedi.

İTO Başkanı Avdagiç: Program reel sektörün artan maliyet enflasyonuna karşı kalıcı çözümler getiriyor

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıkladığı Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı ile ilgili olarak, “Alınan önlemleri, fiyatlar üzerindeki spekülatif ataklara karşı güven çıpası olarak görüyorum. Program reel sektörün artan maliyet enflasyonuna karşı kalıcı çözümler getiriyor.” dedi.

Programın özellikle gıda enflasyonu ve KDV iadeleri gibi ekonomideki kronik sıkıntılara karşı kalıcı çözümler getirdiğini belirten Avdagiç; “Bunu memnuniyet verici buluyoruz. Bu program ile piyasadaki çarpıtılmış algı ve yükseliş beklentisinin önüne set çekilmiş oldu. Öngörülebilirlik arttı. Gündemimizi faiz, döviz ve enflasyon üçlüsünden çıkarıp üretim, ihracat ve istihdama doğru değiştirmemizde bu adımlar çok önemli.” diye konuştu.

ATO Başkanı Baran: Elimizi taşın altına koymaya hazırız

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan “Enflasyonla Mücadele Programı”nı desteklediklerini belirterek, programda kısa vadede enflasyonu aşağı ivmeye çevirecek uzun vadede de kalıcı çözüm üretebilecek adımların yer aldığını söyledi.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, “Enflasyonla Mücadele Programı”nı değerlendirdi. Baran, enflasyonun kısa dönemde kaynak ve gelir dağılımını bozduğu, uzun dönemde de büyümeyi engellediğini hatırlatarak, “Enflasyonla mücadele sadece bugünü değil çocuklarımızın geleceğini etkileyeceği için çok önemli. Bu nedenle biz de Ankara Ticaret Odası olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.

Baran, enflasyonla mücadele için yüzde 10 indirim kampanyası uygulamasının tüketimin devamı açısından önemli olduğunu kaydetti. Baran,  50 üründe yüzde 10’luk indirimin yapılmasının, enflasyon sepetinde ağırlığı yüzde 21 olan gıdada enflasyonun düşmesine yol açacağını söyledi. Baran, gıda ürünlerindeki fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için uzun dönemli sonuçlar doğuracak gözetim mekanizması ile Hal Yasası’nın çıkartılmasının da enflasyonla mücadele açısından önemli olduğunu kaydetti.

İSO Başkanı Bahçıvan: Enflasyonun ekonomiye tekrar musallat olmasının hep birlikte önüne geçilmeli

Bahçıvan "Maliyet kaynaklı bir takım kabul edilebilir artışların fiyatlara yansıması bir gerçek. Fakat bu dönemlerde görüyoruz ki bu izah edilebilir fiyat artışlarının çok ötesinde puslu havayı fırsat olarak gören fiyat artışları da ekonominin farklı aktörleri tarafından sahaya sürülebiliyor. Bugün sanayiden tarıma, hizmetten, bankacılığa tüm sektörlerin bir araya gelip buna karşı duruş sergilemesinin güven aşılamak açısından önemli görev üstleneceğini düşünüyorum.

Bugün 'taşın altında elimiz olacak' diyen birçok kuruluş tüketiciye güveni tekrar oluşturmak adına önemli hizmet verecek. Tüketicimiz kafalarındaki tereddütü aşarak tekrar ekonomik güven endeksine olumlu katkı sağlayacak duruma gelecek" diye konuştu

Platin

 

EN ÇOK OKUNANLAR