USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

21 Ağustos 2020 19:11

İş dünyası Karadeniz'deki tarihi doğal gaz keşfi için ne dedi?

İş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği, Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisinin, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İş dünyası Karadeniz'deki tarihi doğal gaz keşfi için ne dedi?

Umut Çelik / [email protected]

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Karadeniz’deki tarihin en büyük doğalgaz keşfine ilişkin olarak, “Bu tarihi adım, Türkiye’nin zengin kaynaklarını kullanma konusunda yıllardır estirilen spekülasyonlara son noktayı koymuştur. İş dünyası olarak inanıyoruz ki bulunan doğalgaz rezervi, ‘mavi vatan’ımızın yeni zenginliğinin ilk keşfidir” ifadesini kullandı.

Avdagiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu açıklamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, rezerv keşfini 21. yüzyılın Türk çağı olmasının işaret fişeği olarak niteleyerek “heyecan verici” diye tanımladı.

“Türkiye artık sadece bir enerji koridoru değil, enerji üreten ülkeler liginde hak ettiği yerdedir” diyen Avdagiç, “Güçlü Türkiye, zengin doğal kaynaklarını denizde ve karada, vatanın dört bir yanında sonuna kadar kullanma ve Türk Milletinin refahını artırmak için sunma kararlılığını göstermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde ortaya konulan bu başarı, Türkiye için ekonomik anlamda da yeni bir dönemin başlangıcıdır” diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'nin Karadeniz'de büyük doğalgaz rezervi keşfetmesinin ülke geleceği için çok önemli bir "müjde" olduğunu belirterek, "Türkiye geleceğini enerji bağımsızlığının verdiği dinamizmle şekillendirecek" dedi. 

ATO Başkanı Baran, doğalgaz keşfiyle ilgili yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz yatağı keşfinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ferasetli yönetimiyle yazılan bir başarı hikâyesi olduğunu söyledi. Baran, "Türkiye'nin kendi enerji kaynaklarını kendisinin aramasına yönelik politikasının ne kadar doğru bir yaklaşım olduğu bugün aldığımız müjdeyle daha iyi anlaşıldı" dedi.  Doğalgaz keşfinin ekonomik, sosyal ve siyasi sonuçları olacağına dikkat çeken Baran, "Doğalgaz rezervi keşfi Türkiye'nin 'Mavi Vatan' politikası konusundaki kararlılığının meyvesi olmuştur" diye konuştu. 

Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp olduğunu kaydeden Baran,ilk aramada keşfedilen 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin arama çalışmalarının devamında yükseleceğini söyledi. 

Baran, "Doğal kaynakları zengin bir coğrafyanın tam ortasında olmasına rağmen yıllarca bu kaynakları ithal ederek cari açık vermek zorunda bırakılan Türkiye, Cumhurbaşkanımızın başarılı yönetimiyle enerji konusundaki makûs talihini yendi. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u keşfiyle çağ başlatan milletimiz, Fatih Sondaj Gemisi'nin keşfettiği doğalgaz rezerviyle önümüzdeki yüzyıla da damgasını vuracak. Türkiye'nin 2023 yılında kendi doğalgazını üretip kullanan bir ülke haline gelmesiyle ithalat faturamız azalacak. Enerjide ithalata bağımlı konumda olan ülkemiz için bu rezervin varlığı, arz güvenliği ve müzakere gücü açısından da önem taşıyacak" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyük atılımlar gerçekleştiren Türkiye'nin, ülke tarihinin en büyük doğal gaz rezervini keşfettiğini vurguladı. Gülle, "Fatih gemisinin Karadeniz’de yaptığı sondaj çalışmaları neticesinde ilk kuyuda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervine ulaşıldı. Yeni keşiflerle birlikte inşallah ihracatını gerçekleştirmek bize nasip olur. Bundan önce de olduğu gibi, ihracatın saha neferleri olarak ülkemiz adına üzerimize düşen ne varsa bir vazife olarak kabul edip icra etmeye devam edeceğiz. Türkiye’mizin gücüne güç katacak bu yeni dönem ülkemize ve milletimize hayırlı olsun." açıklamasında bulundu. 

Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral da gelişmeyi, Türkiye için dönüm noktası olarak değerlendirdi.

Devletin bu girişimiyle her alanda güçlü ve lider ülke olma mücadelesinde dev bir adım attığını, iş dünyasına büyük bir güç ve motivasyon aşıladığını kaydeden Güral, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımızın liderliği ve yüksek vizyonuyla elde edilen bu göz kamaştırıcı zafer milli tarihimize altın harflerle yazılacaktır. Konfederasyon olarak Türk milletini gururlandıran bu tarihi başarının ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, ekonomik kalkınmamıza katkı sunmak adına, çalışmalarımızı her zamankinden çok daha güçlü ve inançlı şekilde sürdüreceğimizi ifade etmek istiyoruz. "

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan yaptığı yazılı açıklamada "320 milyar metre küplük bu rezervin öncelikle milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 

Bu durum aslında 2017 yılında başlatılan stratejinin aslında ne kadar doğru bir plan olduğunun da göstergesidir. Malumunuz biz gemileri kiralamayıp satın aldık ve keşif faaliyetlerimizden ödün vermedik. Bu konuda emeği geçenleri tebrik ediyorum. 

Bir diğer husus şudur ki;  seneye 18 milyar metreküplük Rusya ile olan gaz Kontratımızın da dolduğunu biliyoruz. Şimdi bu rezervin kullanıma hazır hale gelmesi için zamana ihtiyaç olduğunu söyleyenler olacaktır lakin bizim 2023-2025 kontratlarımızda elimizde büyük bir koz olarak bu rezerv artık masadadır ve biz bunun ekonomik yansımalarını yarından itibaren bile göreceğiz.

320 milyar metreküp rezerv ülkemizin yaklaşık 8 yıllık ihtiyacıdır. Bu da 80 ila 100 milyar dolarlık bir ekonomik değere işaret etmektedir.  Türkiye yaklaşık 40 milyar dolarlık bir miktarı petrol ve doğal gaz ithalatı yapıyor. Şu halde hem masada bir koz hem de ekonomik değer açısından bütçede önemli bir katkı diyebiliriz. 

Ancak buradan elde edilecek avantaj, yine ve ısrarla hem Doğu Akdeniz’de hem de diğer sondaj çalışmalarında kullanılmalı diye düşünmekteyim" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz rezervi keşfi için yazılı bir değerlendirmede bulundu.

Olpak açıklamasında şunları ifade etti:

“Bugün, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, ülke tarihimizin en büyük doğal gaz rezervi müjdesi, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı ve milli hedefleri noktasında yeni bir dönemin başlangıcı niteliği taşıyor. Yerli ve milli sondaj gemimiz Fatih’in, Karadeniz'de 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulması, ülkemizin cari açığını da önemli ölçüde azaltacak tarihi bir kazanım olacak. Ülkemizin en büyük cari açık kalemlerinden olan enerji alanında, her yıl ortalama 40 milyar dolar civarında bir enerji ithalatı bulunuyor. Bu rakamın yaklaşık 10-15 milyar dolarlık bölümünü ise doğal gaz ithalatımız oluşturuyor.

Dolayısıyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği üzere; 2023 yılında Karadeniz gazının milletimizin kullanımına sunulmasının ardından, enerji ithalatımızın faturası büyük ölçüde azalacak. Türkiye’nin döviz girdisi anlamında da elini oldukça kuvvetlendirecek bu keşif sayesinde, bölgemizde siyasi ve stratejik açıdan da çok güçlü bir sürece adım atıyoruz. Devletimiz ve hükümetimizin benimsediği yerli ve milli hamlelerin, ülkemize her alanda yeni kazanımlar getirdiğine gururla tanıklık ediyoruz. Bu bağlamda, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’e, Türk iş dünyası ve milletimiz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) olarak, ülkemizin milli enerji ve maden politikası çerçevesinde, hem Karadeniz hem de Doğu Akdeniz’de yapılacak sondaj faaliyetleriyle birlikte Türkiye ekonomisine değer katacak yeni doğal gaz keşiflerinin geleceğine gönülden inanıyoruz. DEİK Ailesi ve ülkesini seven iş insanları olarak, ülkemizle gurur duymaya ve üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin gerçekleşmesinin enerjide dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltarak ülke ekonomisinde yeni bir dönemi başlatacağını söyledi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Karadeniz’de keşfedilen 320 milyar metreküp doğalgaz rezervinin Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan müjdeli haberin Türkiye için tarihi bir öneme sahip olduğunu dile getiren Başkan Burkay, “Türkiye'nin son yıllarda ‘Enerjide Tam Bağımsızlık’ hedefiyle ortaya koyduğu politikaların bir neticesi olan bu keşif, ekonomide çarpan etkisi sağlayacak. Enerji ithalatı, yıllardır Türkiye ekonomisinin ayağındaki en büyük prangaydı. Karadeniz’de gerçekleşen keşifle bu prangaları kırma yolunda önemli bir adım atan Türkiye artık daha istikrarlı bir büyüme trendi yakalayacak.” dedi.

Rezervin üretimine başlanması ile enerji ithalatının azalmasının yanında üretim süreçlerinde enerji girdi maliyetlerinin de düşeceğini belirten Başkan Burkay, “İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde açıklanan bu müjde sanayicilerimize de önemli bir motivasyon sağlayacak. Bu tarihi başarıya liderlik eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanımız ve Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak ve tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Yakın dönemde yeni müjdelerin de gelmesi temennisiyle tekrar bu önemli keşfin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan doğalgaz rezervini, ülkemiz ekonomisinin güçlü hale gelmesi ve toplumumuzun gelecekteki refahı açısından büyük bir umut ve sevinçle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

İSO'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bahçıvan, yıllardır ekonominin en önemli gündem maddesi enerji kaynağı olduğunu belirtti.

Bahçıvan, "Cari açığımızın da en temel nedeninin büyük ölçüde dışa bağımlı olduğumuz enerjide ödenilen faturalar göz önüne alındığında, duyurusu yapılan doğalgaz rezervinin bu sorunumuza büyük ölçüde çözüm olacağı açıktır." ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu rezervin işletilmesi ile birlikte özellikle sanayimizin en önemli rekabet faktörü olan enerji maliyetlerine yapacağı katkı, bizleri önümüzdeki dönem adına çok daha umutlandırmaktadır. Bu kıymetli ekonomik değerin en kısa sürede ülkemizin kalkınması, milletimizin refahının arttırılması yolunda değerlendirileceğine inanıyoruz. Bu rezervin ortaya çıkarılmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum."

 

EN ÇOK OKUNANLAR