USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

19 Şubat 2020 16:56

İş dünyası faiz kararından memnun

Merkez Bankası, politika faiz indirim döngüsünü sürdürerek son 6 toplantıda faizi 1325 baz puanlık düşüşle yüzde 10,75'e çekti. İş dünyası Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık faiz indirimi kararını değerlendirdi

İş dünyası faiz kararından memnun

İTO: Merkez Bankası'nın kararlı yürüyüşünden memnunuz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Merkez Bankası 2019 Temmuz'dan bugüne kadar yapılan son altı toplantıda aralıksız bir indirim süreciyle politika faizini 13,25 puan aşağıya çekti. Merkez Bankası'nın girişimcinin ve yatırımcının yolunu açan, finansmanda tek haneye doğru yaptığı bu kararlı yürüyüşünden memnunuz." ifadelerini kullandı.

Avdagiç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 50 baz puan düşürerek yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e çekmesine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Geçen hafta bankaların aldığı faiz ve komisyonlarla ilgili de önemli bir düzenleme yapıldığının altını çizen Avdagiç, şunları kaydetti:

"Hem faiz kaleminde hem de komisyon kaleminde önemli bir iyileşme yaşadık. Bunun iki sonucu olacak. Birincisi iş dünyasının hareket kabiliyetini sınırlayan geçmiş yüklerinin hafiflemesini sağlayacak. İkincisi de işletmelerin bütçesinde göz ardı edilemeyecek bir yer tutan finansman maliyetleri azalacak ve artık yatırımlara kanalize olacak. Bu da daha fazla üretim, daha fazla istihdam demek. Nitekim Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın koyduğu hedef doğrultusunda İstanbul Ticaret Odası olarak bizim de Yatırım Yılı ilan ettiğimiz 2020 yılı hedeflerine ulaşmamız kolaylaşacak. Finansman iklimi artık bunu destekleyecek makul düzeylere inmiştir."

Avdagiç, finansman koşullarında yaşanan iyileşmelerin, iç talepten enflasyona kadar pek çok alandaki olumlu yansımasının yılın ikinci çeyreği itibarıyla daha belirgin olacağına dikkati çekti.

Şekib Avdagiç, "Mesela geçen hafta açıklanan sanayi üretim rakamlarından da gördük ki üretimde güçlü ve istikrarlı bir toparlanma var. Ticari tarafta kredi kullanımı artıyor. Bu göstergeler iş dünyamızın azmini ve çabasını net şekilde ortaya koyuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve hükümetimizin desteğiyle, artık yatırımda vites büyütme zamanı gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

ATO: Merkez Bankası’nın art arda yaptığı faiz indirimleri yatırımcıya yeşil ışık yaktı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz yılın ortalarında başlayan, bu yılın Ocak ayındaki ilk toplantısında ve bugün devam eden faiz indirimi kararlarının piyasalara yansımalarının olumlu olduğunu belirterek “Merkez Bankası’nın art arda yaptığı faiz indirimleri yatırımcıya yeşil ışık yaktı. 2020 yılı Türkiye’de üretim ve yatırımın yılı olacak.” dedi

ATO Başkanı Baran, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz oranını 50 baz puan düşürerek 11,25’ten 10,75’e çekmesini yazılı bir açıklama yaparak değerlendirdi. Merkez Bankası’nın son altı toplantısında aralıksız olarak yaptığı faiz indirimlerinin piyasalardaki olumlu etkilerinin hissedilmeye başlandığını ifade eden Baran, üretim, yatırım ve istihdam verilerindeki toparlanma eğiliminin devam ettiğini kaydetti. Aralık 2019’da sanayi üretiminin yüzde 8.6 artışla 21 ayın rekor düzeyine ulaştığını hatırlatan Baran, “Türkiye yönünü yatırım, üretim ve büyümeye çevirdi” dedi.

DEİK: Ülkemizin ve ekonomimizin menfaati yönünde atacağı her adımı destekliyoruz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.

Olpak değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“TCMB Para Politikası Kurulu Şubat toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan indirerek %10,75 seviyesinde belirlemesini olumlu karşılıyoruz. Merkez Bankası’nın aralıksız olarak son 6 toplantıda, toplamda 13.25 puan indirime gitmesi, ülkemizin kalkınma stratejisini de destekler nitelikte. Faizlerin aşağıya çekilmesi, yatırımların ve istihdamın artması ve piyasanın canlanması noktasında önemli bir kaldıraç görevi görüyor. Özellikle ihracat yapan firmalarımızın kapasitelerini geliştirmek açısından da olanak oluşturuyor. DEİK olarak, Ekonomi Yönetimimizin,  iktisadi aktivitemizi güçlendirecek, ülkemizin ve ekonomimizin menfaati yönünde atacağı her adımı destekliyoruz.
Ekonomi yönetimimizin 2019’daki kararlı duruşu ve verilen sözlerin tutulması bizim 2020 yılının olumlu geçeceği yönelik sermayemiz. Yeniden büyüme patikasına giren ülkemiz için canla başla çalışmaya devam etmemiz gerekiyor.

Bu noktada; çok önemli bir görev de faiz indirimlerini aynı hızla yapması gereken finans sektörüne düşüyor.

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ile birlikte geçtiğimiz günlerde bankaların çeşitli isimler altında aldıkları ücret ve komisyonlarda yapılan düzenlemenin finansman koşullarını iyileştirdiğini kaydeden Baran, “Finansman koşullarındaki iyileşme yatırım, üretim ve ticarete olumlu yansıyor. Verilerdeki iyileşme kademe kademe istihdam başta olmak üzere tüm göstergelere sirayet edecektir. Türkiye önemli bir dönemeci tüccarın, sanayicinin, yatırımcının sesine kulak vererek, vaktinde alınan yerinde tedbirlerle atlatmış durumda. Bundan sonra yapısal dönüşümü tamamlayarak katma değeri yüksek üretimi hayata geçirme zamanıdır” dedi.

 

EN ÇOK OKUNANLAR