USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

30 Nisan 2021 16:07
Reuters

İcralar ve çek, senet ödemeleri ertelendi

İbraz günü 30 Nisan- 31 Mayıs arasında denk gelen çeklerde Mayıs ayı sonuna kadar "karşılıksızdır" işlemi yapılamayacak.

İcralar ve çek, senet ödemeleri ertelendi

Resmi Gazete'de yayımlanan vergi usul kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanuna ve daha sonra Ticaret Bakanlığı'nca yayımlanan uygulama tebliğine göre, bankaya ilgili tarihler arasında ibraz yapılması halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedeli ödenecek.

Yine aynı tarihler arasında bankaya ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde ise, 1/6/2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmayacak. 1 Haziran sonrasında ise söz konusu çeklerle ilgili gerekli işlemler yapılabilecek.

Düzenlemelerde gerekçe olarak tam kapanma ile birlikte "ticari hayatta meydana gelecek yavaşlamanın tacir ve esnaf bakımından olası olumsuz etkilerini azaltabilmek" gösterilen uygulamada çek ve bonodan ya da kamu idarelerine olan borçlardan kaynaklı "2021 yılı Mayıs ayı sonuna kadar yasal takip başlatılmamasının amaçlandığı" belirtildi.

Öte yandan yine koronavirüs kısıtlamalarına dikkat çekilerek "hak kayıplarının önlenmesi amacıyla ibraz süresinin son günü 30/4/2021 ila 31/5/2021 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasına isabet eden çeklerin bu tarihler arasında ibraz edilemeyeceği; 1/6/2021 tarihinden sonra, kalan ibraz süresi içinde ibraz edilebileceği hükme bağlanmıştır" denildi. Çekler ilgili vadeleri bu tarihler arasında gelip ibraz edilememesi durumunda 1 Haziran'da da ibraz edilebilir hale de gelmiş oldu.

Resmi gazete aynı bu düzenlemelerin de yer aldığı vergi usul kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına kanuna göre, bahsedilen tarihler arasında vadesi gelen kambiyo senetlerine dayalı alacaklar hakkında 30 Nisan ile 31 Mayıs arasında icra ve iflas takibi başlatılamayacak, ihtiyati haciz kararı verilemeyecek ve başlamış takipler duracak.

Kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu kapsamına giren kamu idarelerinin kamu hukukundan veya özel hukuktan doğan alacakları hakkında 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında icra ve iflas takibi de başlatılamayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR