USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

06 Temmuz 2022 21:02

ABD doları, Euro ile eşitleniyor

Avrupa'yı saran resesyon endişeleri Euro'yu eritirken doları güçlendiriyor. Doların değeri Euro'ya yaklaştı.

ABD doları, Euro ile eşitleniyor

Artan enerji fiyatlarının ekonomiler üzerinde kara bulutlar oluşturması ve dolara artan taleple Euro, dolar karşısında düşüşünü sürdürüyor. Uluslararası piyasalarda Euro, dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesine inerken dolar endeksi de 2002'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Euro dün dolar karşısında yüzde 0.6 düşerek Aralık 2002'den beri ilk kez 1.02'nin altına geriledi. İç piyasada ise dolar dün yüzde 1.3 yükselişle 17.22 lira seviyesine çıkarken 1 dolar 0.98 Euro oldu. Bu rakam 1 ay önce 0.8 idi. 1 doların Euro karşısındaki değeri Nisan 2008'de ise 0.63 idi.

6 AYLIK KAYIP % 13

Euro'nun uluslararası piyasalarda dolar karşısında yılbaşından bu yana yaşadığı kayıp ise yüzde 13'ü aştı. Rusya'dan doğalgaz tedarikinde yaşanan sıkıntıların, yüksek enerji fiyatlarının ve Ukrayna'da devam eden savaşın Euro Bölgesi ekonomilerini resesyona sokacağı endişeleri, yatırımcıları Euro'dan güvenli liman olarak görülün dolar ve İsviçre Frangı'na yönlendirirken uzmanlar dövizdeki dalgalı seyrin bir müddet daha sürebileceği görüşünde.

PETROL 70 DOLARIN ALTINA İNEBİLİR

Citigroup'un yayınlanan küresel emtia raporuna göre eğer somut bir durgunluk ortaya çıkarsa, 105 dolar seviyesinde olan petrol fiyatları 70 doların altına düşecek. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre petrolde 10 dolarlık değişim, Türkiye'nin yıllık enerji ithalatına 4.5-6 milyar dolar etki yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR