USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

27 Ocak 2023 14:34
AA

Bakan Nebati: Türkiye, enflasyonu üretimle yeniyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den Türkiye'nin enflasyonla olan mücadelesine ilişkin önemli açıklamalar geldi.

Bakan Nebati: Türkiye, enflasyonu üretimle yeniyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Avrupa'da yayın yapan EU Reporter'a verdiği röportajda, Türkiye Ekonomi Modeli'nin Türk ekonomisinin dinamiklerini ve ülkeye özgü faktörleri dikkate alan heterodoks bir yaklaşım sergilediğine dikkati çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile enflasyonla mücadelede insan odaklı bir yaklaşımı hayata geçirdiklerini ve Türkiye'nin enflasyonu üretimle yenmeye çalıştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İşsizliği artıracak, ekonomik faaliyetleri yavaşlatacak adımları sıkılaştırmak yerine yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı politikalar uyguluyoruz.. Tüm olumsuz küresel koşullara rağmen modelimizin meyvelerini vermeye başladığını görüyoruz. Böylece ekonomimiz art arda 9 çeyrektir gösterdiği büyüme performansı ile diğer ekonomilerden pozitif ayrışmıştır. Makine-teçhizat yatırımları 12 çeyrektir artmaya ve ihracat her ay rekor kırmaya devam ediyor.

Aldığımız tedbirlerle enflasyonla mücadeleye devam ediyoruz. Küresel emtia fiyatlarındaki normalleşme ve döviz kurunda sağlanan istikrarın kur korumalı mevduatın katkısıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında kasım ayında gerileyerek yıl sonunda yüzde 64,3 olmuştur. 2023'te enflasyondaki düşüş eğilimi hızlanacaktır."

DÜNYA İHRACATINDA TÜRKİYE'NİN PAYI YÜZDE 1'İ GEÇTİ

Bakan Nebati, AB gibi Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarının yavaşlayan büyümesinin Türkiye'nin ihracatını doğrudan etkileyebileceğini ifade ederek, "Ancak son yirmi yılda yakaladığımız pazar ve ürün çeşitliliği sayesinde bu etkinin sınırlı kalması bekleniyor. Ayrıca Türkiye'nin avantajlı yönlerini ve salgın sonrası yeniden şekillenen tedarik zincirlerini kullanarak, Orta Vadeli Program'da öngördüğümüz gibi ihracatımızı 2022'de 254,2 milyar dolar ile rekor seviyeye çıkardık. Ayrıca Türkiye'nin dünya ihracatındaki payı yüzde 1'i geçti." yorumunu yaptı.

EN ÇOK OKUNANLAR