USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

04 Ağustos 2015 10:57

Saldırının Kuzey Irak‘a maliyeti 250 milyon $

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Ceyhan'a petrol taşıyan boru hatlarına yönelik saldırıların 'akışın neredeyse tamamen durmasına' neden olduğunu duyururken, zararlarını 250 milyon dolar olarak açıkladı.

Saldırının Kuzey Irak‘a maliyeti 250 milyon $

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı, terör örgütü PKK'nın, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına düzenlediği saldırı nedeniyle IKBY'nin 250 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, saldırı nedeniyle bölge ekonomisinin uğradığı zarara değinilirken şunlar ifade edildi: "Söz konusu zararın yüzde 99'u Kürdistan bölgesinedir. Kürdistan'a verilen zarar ise 250 milyon dolardır. Bu rakam, Peşmerge, asayiş güçleri ve İçişleri Bakanlığı çalışanlarının bir aylık maaşına tekabül ediyor. Kürdistan boru hattına yapılan bu anlamsız saldırılar durmalıdır. Bunun Kürdistan halkının yaşamına ve güvenliğine ciddi bir etkisi olmaktadır."

ONARIM ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, sabotaj sonucu geçen hafta akışı kesintiye uğrayan hatta akışın yeniden başladığını belirterek, "Azerbaycan'dan gelen doğalgaz hattında akış yarından itibaren bakım nedeniyle duracak" dedi. Yine geçen hafta sabotaj sonucu kesintiye uğrayan Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattında zarara uğrayan hattın onarım çalışmalarının devam ettiğini bildiren Yıldız, "Diğer hattan akış sürüyor" diye konuştu.

KYB'den PKK'ya kınama

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına saldıran PKK'yı kınadığını duyurdu. KYB Politbüro Sözcüsü İmad Ahmet tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bu doğru bir eylem değil. Halkın ekonominin kaynağına yönelik saldırılar tekrarlanmamalıdır" denildi.

Üretim sahasına saldırdılar

Fransız Perenco firmasının Türkiye Petrolleri ile ortak olduğu petrol üretim sahasına da saldırı olduğunu belirten Yıldız, "Can kaybı yok ama ciddi hasar oluşturuldu. Bunlardan Kürt kardeşlerimiz zarar görüyor" dedi.

Getirisi 1 milyar dolar

Yıldız, Rusya'dan doğalgazda alınacak yüzde 10,25'lik indirime ilişkin, "1 Ocak 2015'ten itibaren söz konusu indirimlerin geriye dönük olarak sağlanması, Türkiye için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir rakama denk geliyor" ifadelerini kullandı.

EN ÇOK OKUNANLAR