USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

12 Haziran 2019 16:18

"Z nesli geleceğin bankacılığını belirleyecek"

Geleceğin şirketleri ve geleceğin bankacılığında sayısal dönüşüm ve Z nesline uygun çözümlerin öne çıkması gerektiğini belirten Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Sinan Dumlu, Dijitali temsil eden Z nesli, hem bir müşteri hem de bir çalışan olarak yüksek teknoloji kullanımı beklentilerine sahip. Kullandığı dizüstü bilgisayar, tablet gibi donanımlarda ve uygulamalarda son teknolojik çözümler görmek istiyor dedi.

"Z nesli geleceğin bankacılığını belirleyecek"

Son dönemde yeni satın almalarla birlikte, şirket yapısındaki değişikliklerin de bu neslin beklentilerini uçtan uca karşılayacak bir yapı oluşturmak için hazırlandığını belirten Dumlu, “Dell Technologies’in altında yer alan tüm şirketlerin ürünlerini müşterilerimize uçtan uca sunar duruma geldik. Bu şirketler arasında Dell, Dell EMC, VMware, Pivotal, RSA, Virtustream ve SecureWork yer alıyor” dedi.

Günümüzün popüler konusu olan dijital dönüşüm hakkında görüşlerini paylaşan Dumlu, “Bu başlığın altında nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, yapay zeka gibi pek çok alt konu var. Ancak bunların hepsi birlikte çalıştığında bir anlam ifade ediyor. IoT ile anlık verileri toplayacaksınız, verileri depolayacaksınız, büyük veri olacak ve onun üzerinde bir analiz çalıştıracaksınız. Makine öğrenmesi ve yapay zeka uygulamalarıyla da güçlendireceksiniz. Muhtemelen bu veriyi bulutta tutuyor olacaksınız. Oradan çıkarttığınız sonucu bir yazılım tanımlı network altyapısıyla tekrar sensörlere ileteceksiniz” diye bilgi verdi.
Uygulamaların çevik bir şekilde DevOps’a ve bulut bilişime uyumlu geliştirilmesinin çok önemli olduğuna değinen Dumlu, bankaların yoğun rekabet karşısında yazılımı hızlı döndürmek, çok hızlı bir şekilde bir sonraki sürümü çıkarmak zorunda olduğunu söyleyerek, mikro servis mimarisi, konteyner mimarisinin bunu sağlayan teknolojileri içerdiğini vurguladı.

Dijital dönüşümün temeli BT altyapısı ve insan

Dijital dönüşümün temelinde BT altyapısını da buna uygun hale getirmenin yattığına değinen Sinan Dumlu, Ziraat Bankası’nın kurduğu yeni veri merkezindeki teknolojiler hakkında şunları söyledi: 

“Burada kullanılan flash disk teknolojileri, onun üzerinde kullandığımız yedekleme sistemleri, sanallaştırma katmanları, buluta hazır uygulamalar zaten BT dönüşümüne öncülük ediyor.”

Dönüşümde en önemli unsurun insan faktörü olduğunu belirten Dumlu, yeni nesil hakkında sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“2000’li yıllarda doğan Z nesli, çok yakında bizim müşterilerimiz ve çalışanlarımız olacak. Bu sebeple Z neslini anlamak adına Türkiye’yi de içeren 17 ülkede bir analiz araştırması yaptık. ‘Çalışmak için ne tür şirketleri tercih edersiniz?’ diye sorduğumuzda Türkiye’de yüzde 66 oranında kişi, teknolojisi en iyi şirkette çalışacağını beyan etti. Bu oran ABD’de yüzde 36. ‘Kendinizi teknolojide nasıl görüyorsunuz?’ sorusuna ise Türkiye’deki yanıtlayanların yüzde 77’si mükemmel yanıtını verdi. Dünya ortalaması ise yüzde 37. ‘İşte bir sorunla karşılaştınız ne yaparsınız?’ diye sorulduğunda da Türkiye’deki katılımcıların yanıtı; ‘önce çalışma arkadaşlarıma sorarım, sonra YouTube’a bakarım’ şeklinde.”

Büyük işletmelerin ilacı hibrit bulut

Bulut hizmetlerinin giderek geliştiğine işaret eden Dumlu, KOBİ’ler için genel bulutun iyi bir seçenek olabileceğini ama büyük şirketler için doğru yerin hibrit bulut olduğunu belirtti. Görev kritik uygulamaları genel buluttan almanın büyük işletmeler için risk oluşturabileceğini söyleyen Dumlu, yeni nesil teknolojilerle sözlerini sonlandırdı: “Derin öğrenme, makine öğrenmesi, yapay zeka gibi teknolojileri hepimiz öğrenmeli ve birtakım uygulamalara entegre etmeliyiz. Ayrıca Z neslini kucaklamak için sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) gibi uygulamaların da projelere dahil edilmesinde büyük yarar görüyoruz.”

EN ÇOK OKUNANLAR