USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

08 Temmuz 2019 13:01

Yapay zekaya 1 milyar dolar yatırım

Önümüzdeki üç yıl içinde yapay zeka teknolojilerine 1 milyar dolar yatırım yapacak olan SAS Türkiye’nin Genel Müdürü Tayfun Topkoç ile yeni projeleri, iş birliktelikleri ve geleceğe yönelik projelerini konuşmak üzere bir araya geldik

Yapay zekaya 1 milyar dolar yatırım

>Önümüzdeki üç yıl içinde yenilikçi yazılımlar, eğitimler, uzman hizmetler ve daha fazlası ile yapay zeka teknolojilerine 1 milyar dolar yatırım yapacağınızı duyurdunuz. Plan ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?

SAS olarak kurulduğumuz günden itibaren ileri analitik ve yapay zeka alanında çalışmalar gerçekleştiriyor, analitiğin geleceğine yön veriyoruz. Önümüzdeki üç yıl içinde; yenilikçi yazılımlar, eğitimler, uzman hizmetler ve daha fazlasını sunmak amacıyla yapay zeka teknolojilerine yapacağımız 1 milyar dolar yatırım ile yeni gelişmiş yapay zeka teknolojileri ve çözümleri sunacağız. Aynı zamanda AI Accelerator Programı ile yapay zeka alanında eğitim ve desteklerimiz devam edecek. Kurumlardaki dijital dönüşümü sağlayacak olan liderler, veri uzmanları gerek yeni teknolojiye gerek kendilerine yeni yetenekler sağlayacak eğitimlere erişebilecek ve bu uzman hizmetlerle yapay zekanın geleceğine hazır olacak. Yatırımla birlikte sunacağımız çözümler, SAS’ın yapay zeka alanındaki ileri analitik, makine öğrenimi, derin öğrenme, doğal dil işleme (NLP) ve görüntü işleme gibi konuları içeren sağlam bir temelin üzerine kurulacak. Özetlemek gerekirse yatırımımız üç ana alana odaklanıyor: Yapay zeka konusundaki global başarımızın Ar-Ge bölümümüzdeki çalışmalar ile devam ettirilmesi, yapay zekanın daha iyi anlaşılmasını ve bu teknolojiden faydalanılmasını sağlayan güncel eğitimlerin tasarlanması ve kullanıma sunulması, yapay zeka projeleri ile kurumların dönüşümünü sağlayacak uzman kadronun müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak hizmet vermesi. Bu yatırımların odak noktası yapay zeka olmakla birlikte bu doğrultuda insan kaynağının da yetiştirilmesi programımızın en önemli parçalarından…

> Kısa bir süre önce Türkiye Bilişim Vakfı’nın kurumsal sponsoru oldunuz. Bu önemli iş birliği hakkında bilgi verebilir misiniz? 

İleri analitik, yapay zeka, veri bilimi alanında yıllardır gerçekleştirdiğimiz yoğun çalışmalar ve kazandığımız tecrübeyi, yaklaşık 25 yıldır bilgi toplumuna dönüşmüş bir Türkiye için çalışan ve önemli başarılar elde eden Türkiye Bilişim Vakfı’nın (TBV) destekleriyle ülkemizde de daha geniş kitlelere yaymak bizler için çok değerli. Bu yıl kurumsal sponsoru olduğumuz TBV’nin faaliyetlerinde önemli bir katkı sunabileceğimizi düşünüyoruz. Bu bağlamda, TBV ile Türkiye’nin dijitalleşme sürecini hızlandırmak ve geleceğin dijital ekonomisinde oyun kurucu olmasını sağlamak için bir araya geldik.  

> Yine TBV ile birlikte geliştirmiş olduğunuz Dijital Teknoloji Geliştiriciler projesi hakkında neler söylersiniz?

Hızlı bir dijital dönüşümün içerisindeyiz. Dünya, ekonomiler, kurumlar, ülkeler bu dönüşümden derinden etkileniyor. Bir yandan global olarak 2025 yılına kadar yapay zeka gelirinin 36.8 milyar dolara çıkması, nesnelerin internetinin oluşturacağı pazarın ise 75.4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dijital dönüşümün hızlanması ile veriye daha hızlı erişim, veriden değer yaratma ve veri temelli bir ekonomi oluşturma gittikçe daha da önem kazanıyor. Tüm teknolojik altyapı yatırımlarının yapılmasının yanı sıra bu teknolojilerden değer yaratacak insan kaynağının yetiştirilmesi, gençlerimizin geleceğin mesleklerine hazırlanmaları da bu sürecin en kritik bileşenleri. Biz de bu amaçla, Türkiye Bilişim Vakfı ile hem World Economic Forum tarafından gerçekleştirilen ‘The Future of Jobs Report 2018’ hem de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Dijital Türkiye Yol Haritası çalışmalarında belirtildiği üzere geleceğin meslekleri arasında yer alan endüstriyel veri bilimci, veri analisti, yapay zeka uzmanları yetiştirmek ve bu doğrultuda akademik programlar geliştirmek üzere bir araya geldik ve ‘Dijital Teknoloji Geliştiriciler’ projemizi başlattık. Amacımız yalnızca İstanbul’daki üniversitelerle sınırlı kalmayıp ülkemizin farklı şehirlerindeki gençlerimize de bu imkanı sunabilmek. Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’ndeki iş birliklerimizin örneklerini mümkün olan en geniş kitlelere yaymak. Üniversitelerdeki ders programlarının yanı sıra elektronik ortamda yer alan SAS Yazılımı Sertifikalı Genç Profesyoneller programımızı Türkiye’nin her yerinden tüm üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin kullanımına ücretsiz olarak açtık. Programın tüm aşamalarını tamamladıktan sonra sertifika sınavına girecek olan öğrenciler, sınavı başarıyla geçmeleri durumunda uluslararası geçerliliğe sahip sertifikamızı almaya hak kazanacaklar. Gençlerimiz SAS profesyoneli, veri bilimi uzmanı arayan şirketlerde çalışma fırsatı yakalayacak. 

> SAS, Türkiye’de kamunun çok kritik noktalarında var. Bu taraftaki projelerinizden bahsedebilir misiniz? Kamu tarafında başka hangi projelerde SAS’ı göreceğiz?

Hep söylediğimiz gibi, Türkiye analitik olgunluğun oldukça gelişmiş olduğu bir ülke. Dünyada en iyi uygulamalar arasında kabul edilen projeler geliştiriyoruz. Finans ve telekom sektörü bu alanda ve uygulamalarda önde yer alıyorlar. Ancak geçtiğimiz sene ileri analitiğin, yapay zeka uygulamalarının daha fazla sayıda sektöre yayıldığını ve dijital dönüşüm projelerinin parçası olduğunu gördük. Özellikle kamu kurumlarında bu konuda atılan adımları, artan önemi, değerli projelerin hayata geçtiğini gözlemlemek bizi mutlu etti. Kamunun dijital dönüşüm alanındaki yoğun çalışmaları ve planları bizim SAS Türkiye olarak 2019 yılında buradaki yatırımlarımızı artırmamıza neden oluyor. SAS, dünyanın pek çok ülkesinde sosyal sigorta sistemindeki düzenlemelerden vergi tahsilatındaki verimliliğe kadar farklı alanda tercih edilen analitik teknoloji. Türkiye’de de kamu kurumlarında ileri analitik, suiistimali önleme, büyük veri gibi oldukça önemli alanlarda SAS kullanılıyor. Önümüzdeki dönemde de global tecrübemizle yapay zeka teknolojileri, dijital dönüşüm alanlarında çalışmalar yapmak üzere iş birliklerimizi devam ettireceğiz. Aynı zamanda TBV ile birlikte hayata geçirdiğimiz Dijital Teknoloji Geliştiriciler projemiz ile gençlerimizin geleceğin meslekleri doğrultusunda yetiştirilmesi için çalışmalarımız devam edecek. 

> 2019 hangi yenilikçi teknolojilerin yılı olacak? Sizin bu yıla yönelik çalışmalarınız neler?

Bu yıl, uzun zamandır gündemimizde olan ve sıkça konuştuğumuz yapay zeka teknolojilerinin, nesnelerin internetinin yoğun olarak uygulamaya alındığını, kurumların, tüm sektörlerin dijital dönüşüm süreçlerinde giderek artan oranda kullanıldığını gözlemliyoruz. Blok zinciri de önemli bir gündem maddesi olmaya devam edecek. Bu uygulamaların farklı iş kollarında, farklı sektörlerde değişen yansımaları olacak. Bu üç teknolojinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan veri ile birlikte ileri analitiğin kullanımının daha da önem kazanacağını, kurumların, ekonomilerin dönüşümündeki hız ile sundukları değerin hızla artacağını düşünüyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR