USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

14 Haziran 2019 16:20

Yücel: Dönüşen dünyanın temeli eğitim

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, eğitimde teknolojinin önemini Platin için yorumladı

Yücel: Dönüşen dünyanın temeli eğitim

Eğitim, sürekli değişen ve dönüşen dünyanın en temel sektörü... İleriye doğru arzu edilen tüm değişimlerin insan kaynağını oluşturan ve var olan insan kaynağını geliştiren yine eğitimdir. Robotlar, nesnelerin interneti, yapay zeka ve Blockchain gibi teknolojiler işleri, meslekleri ve yaşamımızı dönüştürmeye başladı bile. Eğitim, teknoloji ve araştırma birbirinden ayrılamaz. Bu anlamda bütünleşik düşünmek gerekiyor. Bunlar bir ülkenin gelişmişliğini belirleyen en önemli bileşenlerdir ve birinin çıktısı diğerinin girdisi halindedir. Bu teknoloji, üniversitelerde Ar-Ge desteği almadan üretilemez. Eğitim nitelikli yapılmazsa, yeni teknolojiler uygun şekilde kullanılmazsa, sektör ve üniversite iş birliği olmazsa ekonomide gelişim de sağlanamaz. O yüzden eğitimde yenilikçi teknolojileri, doğru ve akılcı kullanmadan, gelecek nesilleri yetiştiremezsiniz.  

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ, EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR?

Öncelikle, eğitim yolu ile ülkem ve dünya için en iyisini üretmek, tüm çocuklar için nitelikli eğitimi erişilir kılmak, en büyük motivasyonum. Benim işim aslında geleceği inşa etmek. Bunun için, “Geleceğin teknolojisi, eğitimi nasıl olmalıdır?” diye sürekli kendime soruyorum. Dünyadaki okul ve üniversiteleri ziyaret ediyorum. Uluslararası iş birlikleri geliştiriyorum. Derdim, bu sorunun cevabını sürekli olarak güncelleyerek hem ülkem hem de dünya adına cevap vermek, üretmek ve yaygınlaştırmak.  

AMACIM, BİLİMİN IŞIĞIYLA AYDINLANAN BİR GELECEĞİ TASARLAMAK

Felsefem; araştırmak, öğrenmek, yeniliği keşfetmek ve bunu girişime dönüştürerek erişilebilir kılmak. Bu girişimin kalitesini ise sürekli yükseltmek… 
Bunu yaparken de kendi kültür ve değerlerimizi temel alarak yerel bir çağdaşlıkla global trendleri bir harmanda buluşturup ülkeme kalıcı eserler bırakmak. Eğitim benim işim değil, hayatım. Hayatımı adadığım eğitim için amacım, bilimin ışığıyla aydınlanan bir geleceği tasarlamak. 

İNSANLARIN KAPASİTESİNİ ARTIRACAK OLAN EĞİTİMDİR

Eğitimin sürekli gelişmesi ve dönüşmesi gerekir. Şimdi Endüstri 4.0 diyoruz, eğer Sanayi 4.0 döneminde var olmak istiyorsak, eğitimde bunun bir adım ötesinde olmalıyız. Çünkü; ilerlemenin insan kaynağını yetiştiren ve var olan ihtiyaçlara çözüm bulacak halihazırdaki insanın, tüm yönleriyle kapasitesini artıracak olan eğitimdir. Eğitimde özellikle global anlayışın ve iş birliklerinin olması önemli. Örneğin; uluslararası öğrencilerin, akademisyenlerin üniversitelerimizde olmasının desteklenmesi, ülkemize ekonomik açıdan ve bilim üretimi açısından yarar sağlıyor. Eğitimde özgün örneklerin ortaya çıkması ve bunların desteklenmesi sistemin iyileştirilmesi için de önemli bir veri sunuyor.

Öğrenci adaylarımız için geliştirdiğimiz üniversiteye kabul sistemi olan ApplyBAU ile 6 yıldır çok güzel ve başarılı hikayeler oluşturduk. Bu tür uygulamaların yaygınlaşmasının ülkemiz adına fayda getireceğine inanıyorum. Önemli olan hem özgün ve orijinal fikirlerin yeşermesi için gerekli ekosistemin sağlanması hem de bu fikirlerin herkes için erişebilir olması. Bu nedenle eğitim denildiğinde bu işin uzmanlığını yapan kurumların ürettiklerini yaygınlaştırma ve hayata geçirmede destek olan diğer devlet veya özel kurumların bir arada aynı hedefe, 2023 vizyonuna doğru gidebilmek için imece yapması gerekiyor. Birlikte çalışma, birlikte üretme ve birlikte yaygınlaştırma kültürümüz zaten kimliğimizin bir parçası. Artık eğitimde de bu anlayış ve birliktelik ile hareket etmeliyiz. 

EN ÇOK OKUNANLAR