USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

19 Temmuz 2019 14:04

Şaşırtan havaalanları

Kimisi denizin üstünde, kimisi yerin altında...Dünyada eşi benzeri olmayan havaalanları, farklı özellikleriyle tarihe geçiyor

Şaşırtan havaalanları

KARAYİPLER / SABA ADASI Juancjo E. YurausquIn Havaalanı

En kısa pist

İki ucunda deniz bulunan, dünyanın ticari kullanıma açık en kısa uçak pistine sahip Juancjo E. Yurausquin Havaalanı’nı, sadece zor şartlarda uçuş yapan pilotlar kullanabiliyor. Karayipler’de bulunan 13 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Saba Adası’nın tek havalimanı, 1963'te kullanıma açıldı. Saba Adası’nın bu zorlu pistine günde 4 sefer düzenleniyor.

İSPANYA, MADRİD / CIudad Real Havaalanı

Hayalet havaalanı

Yapımı 1.1 milyar Euro’ya mal olan Ciudad Real Havalimanı ya da önceden bilinen adıyla Don Kişot Havalimanı, İspanya’daki ilk özel havaalanı olma unvanını taşıyor. Ama onu ilgi çekici hale getiren tabii ki de bu değil! İnşaatı 2018 yılında biten Ciudad Real Havalimanı, 2012 yılından beri tamamen atıl halde bulunuyor. İflas eden havaalanı için ilk önce 100 milyon Euro’luk bir ihale açıldı. Kimse teklif vermeyince havaalanının satış fiyatı önce 80 milyon Euro’ya daha sonra 40 milyon Euro’ya düşürüldü. Ancak yine teklif veren olmadı. Son olarak 1.1 milyar Euro’ya mal olan havaalanına, Çinli yatırım grubu Tzaneen tarafından 10 bin Euro’luk teklif verildi. Tzaneen Grubu, an itibariyle havaalanı arazisi ve binalarını satın almaya hak kazanmış durumda.

NEPAL, LUKLA / TenzIng-HIllary Havaalanı

Pilotların korkulu rüyası

Nepal’in Lukla kentindeki Tenzing-Hillary Havaalanı, The History Channel’ın yaptığı araştırmada dünya genelinde son 20 yılın en tehlikeli pisti seçildi. Everest Dağı’na tırmanış yapan sporcuların başlangıç noktası olarak kabul edilen Lukla kentinde bulunan havaalanı, Everest Tepesi’ne ilk çıkan dağcı olan Yeni Zelandalı Sir Edmund Hillary süpervizörlüğünde 1964 yılında inşa edildi. Tenzing-Hillary havaalanının pisti, 20 metre genişliğinde ve 527 metre uzunluğunda.

BOSNA HERSEK, BJEC / Zeljava Havaalanı

Nükleer tehditlere karşı yer altında

Yugoslavya döneminde en gelişmiş teknolojiyle yapılan ve 1968 yılında tamamlanan, Avrupa’nın en büyük yer altı havaalanı Zeljava, bugün kaderine terk edilmiş halde. Yapımı; Sırbistan ve Hırvatistan’ın bugünkü toplam yıllık askeri harcamalarının yaklaşık üç katına, yani 6 milyar dolara mal olan askeri hava üssü Zeljava; radar uyarı sistemi, güvenli iletişim hatları ve enerji tesisatlarıyla döneminin en gelişmiş teknolojisiyle donatıldı. 3 bin 500 metre uzunluğunda korunaklı yer altı tünelleri bulunan havaalanı, atom bombasıyla gerçekleştirilebilecek saldırılara dahi dayanabilecek şekilde inşa edildi.

OSAKA KÖRFEZİ / Japonya KansaI Havalimanı

Bu havalimanı yüzüyor

Depremleriyle ünlü Osaka Körfezi’nde iki yapay ada üzerine inşa edilen Kansai Uluslararası Havalimanı, dünyanın denizüstü ilk havalimanı... 10 bin işçi tarafından, 80 gemi ile 3 farklı tepeden 21 milyon metre küp toprak dökülerek oluşturulan yapay adalar üzerine konumlanan Kansai Havalimanı, 4 kilometre uzunluğa ve 2.5 kilometre genişliğe sahip… American Society of Civil Engineers, (ASCE-Amerikan İnşaat Mühendisleri Topluluğu) 2001 yılında verdiği ödüllerde, inşaat mühendisliğinde 20’nci yüzyıla damgasını vuran 10 milenyum yapısı arasında, ikinci sıraya Kansai Havalimanı’nı koydu.

KUZEY BUZ DENİZİ, Longyearbyen / Svalbard Havaalanı

Yapay kar ve buzdan yapıldı

Kutuplara en yakın ticari havaalanı olan Svalbard Havaalanı, 1975 yılında yapay kar ve buz kullanılarak inşa edildi. Permafrost adı verilen donmuş topraktan yapılan havaalanında, küresel ısınma sebebiyle erimenin önlenmesi için özel soğutma sistemi kullanılıyor. Kuzey Buz Deniz’inde, Longyearbyen’e bağlı olan bir takımada olan Svalbard’da bulunan bu havaalanı, dünyanın en kuzeyine yolculuk yapmak isteyenleri bekliyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR