USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

04 Aralık 2019 17:45

Nadir deneyimler, daha fazla değerli olacak

Demsa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Demet Sabancı Çetindoğan lüksün değişim kodlarını Platin Aralık sayısında açıkladı..

Nadir deneyimler, daha fazla değerli olacak

“Farklı, nadir görülen, herkeste olandan ziyade kimsenin bulamadığına sahip olmak, yapmak ve keşfetmek; işte yarının lüksünün bu yönde gelişmesini bekliyoruz. Bu; küçük bir markayı keşfetmek de olabilir, lokal bir markanın belli bir line’ını takip etmek de olabilir. Günümüzde pek çok alanda olduğu gibi hazır giyim sektöründe de özgün olmak oldukça kritik. Özgün olan marka, yarışa bir adım önden başlıyor. Çoğu marka, sezonun trendi ne ise o yönde üretim ve planlama yapıyor. 

Günümüz çağı, hızla popüler olup aynı hızla kaybolan markalarla dolu. Bu hataya düşmemek için yatırım yapacak markanın kısa, orta ve uzun vadeli planlarının hazır olması, sürekliliği için gerekenleri yolun başında planlaması oldukça önemli. Türkiye’nin yaklaşık 30 yılda gelişen hazır giyim perakende pazarı ve lüks segmentteki atılımları, gelecekte Türkiye’de ciddi potansiyele sahip olacak. 

LÜKS, KİŞİSEL BİR MESELEDİR

Aslında lüks benim için kişisel bir meseledir. Herkes kendisi için lüksün ne olduğuna karar verir. Lüksü karşılayabilmek ve keyif almak sadece bütçe konusu olmayıp bireysel durum ve tercihlere bağlıdır. 

Hayal kurma özgürlüğü ve karar alma yeteneği, lüksten keyif almanın temelidir. Ekonomi, moda, toplum ve zaman kısıtlamalarından arınmış bir kişi, hayallerini ve arzularını yansıtan kendi dünyasını inşa etmeye başlar. 

ZARURİ OLMAYAN VE ÖZEL OLAN LÜKSTÜR

Türkiye’de gelişen ve lüks pazarını tetikleyen trendlerle birlikte lüks kategorisinde inovatif stratejiler konusunda, yapılan tüm çalışmaların çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu inançla lüksü yaratma kavramı üzerinde durmak gerekirse lüks üretim, zamanda bir yatırımdır. Bu sadece bir nesne yapmak için harcanan zaman değil, aynı zamanda becerileri mükemmelleştirme işlemi için de geçerlidir.

Bu motivasyon, çoğu kez pazar taleplerinin üzerinde bulunurken risk kabulü gerektirebilir. Lüks yaratma; pratik çözümler değil, olağanüstü, zaruri olmayan ve özel ile ilgilidir. 

Lüks, başka bir yerde veya bir başkası olma hayalinin kilidini açma potansiyeline sahiptir. Lüks, 20’nci yüzyılın ikinci yarısında tüm insanlığı etkileyen bazı radikal, sosyal ve ekonomik değişikliklerden gelişmiştir. Dünün lüksü günümüz için artık sıradan bir şey.

İleri teknoloji, lüks misyonunu sarsıyor sanki. Artık benzeri olmayan deneyimler sunabilen ve aynı zamanda onları bu tür deneyimleri planlama zahmetinden kurtaran, paylaşılan deneyimlere değer katabilen hizmetler çok popüler. Yani dünyada nadir deneyimler daha fazla değerli hale gelecek.”

EN ÇOK OKUNANLAR