USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

20 Haziran 2020 18:21

Mikrobiyoloji ile hastalıklarla mücadele mümkün

İstanbul Üniversitesi Teknokent Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Kara, AR-GE'nin geleceği ile ilgili öngörülerini Platin'e açıkladı

Mikrobiyoloji ile hastalıklarla mücadele mümkün

Öncelikle iki hayalime vurgu yapmak isterim; beyin kayıtları ve frekans analizleri ile çocuğun yatkınlıklarını bilebilirsek başarılı bir toplum yetiştirebiliriz. Öte yandan, beynin yaşlanmasını yavaşlatabilirsek var olan deneyim ve serveti koruyabiliriz. Mevcut check-up’lar var olan rahatsızlığın tespitinde kullanılıyor. Geleceği gösterecek bir check-up’a ihtiyacımız var. Metabolomik verileri tespit edecek giyilebilir aksesuar ve giysilerle; kalp, akciğer, tansiyon ve böbrek problemlerinin önüne önceden geçilebilir. Bunlar sadece hayal değil. Prototip çalışmalarını yapıyoruz.

MİKROBİYOLOJİK ÜRÜNLER; ÜLKEMİZİN VE İNSANLIĞIN TEMEL SORUNUNA ÇÖZÜM OLACAK

Ar-Ge ve yüksek teknoloji çalışmaları ülkemizde özellikle mikrobiyoloji alanında çeşitlenmeli ve hızlanmalı. Kurduğumuz 10 laboratuvar ile bu doğrultuda çalışıyoruz. Amacımız; kaderimiz olmayan kronik hastalıklarla mücadele etmek...

Mikrobiyolojik ürünler; ülkemizin ve insanlığın temel sorununa çözüm olacak. Bağışıklık sistemini geliştirecek Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veriyoruz. İlk olarak zeytinyağının içindeki biyobileşenleri (oleuropein) saflaştırmak istedik. Türkiye’nin 46 farklı bölgesinden zeytin yaprağı, dalı ve kökü topladık. DNA analizi yaptık. Kaz Dağları’nda Derice denen ağacın yapraklarında bulduk. Orman İdaresi’nden izin alarak elde ettiğimiz bu oleuropein’leri yüksek teknoloji ile saflaştırıp zeytinyağının içine kattık. Alzheimer ve kalp damar hastalıkları gibi problemleri önleyen, gerileten bu biyobileşenleri BTA ile iş birliği çerçevesinde havalimanlarında tüketicilerle buluşturduk, Almanya ve İsveç gibi ülkelere ihracını gerçekleştirdik. 

AMACIMIZ, BULAŞICI OLMAYAN KRONİK HASTALIKLARI ORTADAN KALDIRMAK

Yine nar kabuğundan iki molekül saflaştırdık. Prostat kanseri tedavisinde kullanılacak. Üçüncü olarak diyabet ve hipertansiyon hastalarının tüm hamur ve süt ürünleri ile kullanabileceği ‘Sankara Mormiks’ ürününü geliştirdik. Kan şekerini dengeleyen bu ürün; ekşi siyah dut, nar, yaban mersini ve siyah havuç böğürtlen gibi ürünlerin saflaştırılması ile oluştu. Toroslar’ın güney bölgesindeki ardıç türünden özler geliştirdik. Bu ürün ile Koah hastalarının sorunlarını çözeceğiz.

Tüm bu ruhsatlı ve onaylı keşiflerimizle amacımız, bulaşıcı olmayan kronik hastalıkları ortadan kaldırmak ve üniversite-sanayi iş birliği adına tüm Türkiye'ye örnek olmak... Diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan dünyada 3.5 milyar insanın muzdarip olduğu unutulmamalı. Ancak, bu hastalıkları ortadan kaldırmak mümkün. Bulaşıcı kronik hastalıkları tetikleyen, dijital yaşama bağlı olarak gençlerin tükettiği yüksek kalorili yiyecekler ve kafein gibi uyarıcılar da üzerinde çalıştığımız önemli konular arasında bulunuyor.

Bu durum özellikle gençlerde; kilo problemleri ve uyku bozukluklarına neden oluyor. Bu da kalp, akciğer, böbrek ve bağışıklık problemlerini beraberinde getiriyor. 

Bilişsel konsantrasyonu artıran ve beslenmeyi düzenleyen mikrobiyolojik ürünlerin bu anlamda hayati öneme sahip olduğu dikkat çekiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR