USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Aralık 2017 14:08

Lojistiğin yıldızları ile 2017'ye veda ediyoruz

Sektörün bu yıl başarılarıyla dikkat çeken oyuncuları DHL Express, Borusan, Sertrans, Arkas ve Reysaş’ın genel sektör değerlendirmelerini ve yeni dönem projeksiyonlarını sizler için öğrendik.

Lojistiğin yıldızları ile 2017'ye veda ediyoruz

Oya Yalıman / [email protected]

2017’ye Türkiye ekonomisinin gelişiminde çok önemli role sahip olan lojistik sektörünün yıldızları kapağı ile veda ediyoruz. Dünyada 7 trilyon dolarlık bir hacme ulaşan lojistik sektörü, Türkiye’de ise 100 milyar TL’lik bir büyüklüğe yaklaşmış durumda… 2017 yılını yaklaşık yüzde 8’lik bir büyümeyle kapatmaya hazırlanan Türkiye’deki lojistikçiler, 2018 yılında bu büyümeyi daha da yukarılara taşımayı hedefliyorlar. Gerçekleşmesi beklenen altyapı çalışmaları ve dijitalleşmeye yönelik yatırımlar ise bu büyümedeki en önemli itici güç olacak gibi gözüküyor.

Son iki yıldır mevcut konjonktürden etkilenen lojistik sektörü büyüme anlamında gerekli adımları atamasa da, 2017 yılında toparlanmaya başladı. Yıl sonunda yüzde 8’lik bir büyüme yakalayacak olan lojistik sektörü, 2018 yılına ise daha olumlu bakıyor. 
Türkiye başlı başına büyük bir pazar olmasının yanı sıra kıtalar arası jeopolitik konumuyla da bölgede stratejik bir merkez konumunda. Türkiye’deki mevcut ekonomik büyüme, bir yandan ithalat ve ihracat pazarını canlandırırken diğer yandan lojistik hizmetlere olan talebi de artırıyor. Dijitalleşme ve yeni İpek Yolu girişimleri, bu gelişimin çekirdek unsurları olarak dikkat çekiyor. Bu bağlamda sektörde ‘Lojistik 4.0’ kavramı konuşulurken, ekonomik dönüşümün hem köklü şirketler hem de pazarın yeni oyuncuları için yeni fırsatlar sunması bekleniyor.

Türkiye’nin yalnız kendi içinde mallarının A noktasından B noktasına taşındığı kapalı bir lojistik pazarı olmaması, bununla birlikte uluslararası şirketler için de bir köprü  vazifesi (hub) görmesi, lojistik sektörünün önümüzdeki dönemde de büyüme potansiyelini ortaya koyan bir başka done... Bu bağlamda 2017 yılını yaklaşık yüzde 8’lik bir büyüme ile kapatmaya hazırlanan lojistikçiler, 2018 yılında da bu grafiği devam ettirmek istiyor. Sektörün bu yıl başarılarıyla dikkat çeken oyuncuları DHL Express, Borusan, Sertrans, Arkas ve Reysaş’ın genel sektör değerlendirmelerini ve yeni dönem projeksiyonlarını sizler için öğrendik.
 
Kasım ayında 26’ncı Kalite Kongresi için İstanbul’a gelen; gururumuz olan Türk bilim insanı, MIT Media Lab Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Canan Dağdeviren röportajı, Platin farkıyla bu ayki sayımızda…  Özel röportaj için sadece Platin Yazı İşleri Müdürü Bahar Akgün ile bir araya gelen 32 yaşındaki fizik mühendisi Dağdeviren’in yeni rotası beyin hastalıkları ve meme kanseri!
 
Ocak 2018 sayımızda yepyeni konularla buluşmak ve daha başarılı bir geleceğe doğru birlikte ilerlemek ümidiyle, keyifli okumalar.

EN ÇOK OKUNANLAR