USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

17 Eylül 2020 11:28

Küresel finansın kalbi İstanbul'da atacak

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan eşsiz konumu ile İstanbul, yüzyıllardır Ticaret ve kültür merkezi oldu. İstanbul finans merkezi projesi ile şehir, bu kez küresel bir güç olmaya hazırlanıyor

Küresel finansın kalbi İstanbul'da atacak

Ataşehir’de yapımı süren İstanbul Finans Merkezi, toplamda 3.5 milyon metrekare inşaat alanına sahip. Aynı anda 50 bin kişinin çalışacağı önemli bir merkez olması planlanan projede; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TAO Gayrimenkul ve İŞ GYO gibi en önemli kurumların genel merkezleri de bulunacak. 

HEDEF: İSTANBUL’U, KÜRESEL VE BÖLGESEL MERKEZ HALİNE GETİRMEK

Kenti, 2023 yılına kadar küresel bir finans merkezi olarak geliştirmeyi hedefleyen İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesi; gerekli yasal çerçevenin, vergi düzenlemelerinin, teknolojik altyapının, eğitimin ve beşeri sermayenin geliştirilmesini içeriyor. İstanbul’un bölgesel ve küresel bir finans merkezi olması hedefiyle hayata geçirilen proje kapsamında; kamunun finansal hiyerarşisi İstanbul’da konsolide edilerek uluslararası finans sistemiyle entegre edilecek. 

STRATEJİK BİR PROJE

İFM içinde; ofis, alışveriş merkezi, otel, rezidans ve kongre merkezi alanlarının bulunacağı, ülkemize önemli katkılar sağlayacak stratejik bir proje. İstanbul’un küresel finans şirketlerince tercih edilen bir finans şehri olması hedefiyle başlatılan çalışmalar kapsamında; uluslararası şirketlerin tercih etmesini ve faaliyet göstermesini kolaylaştıracak özel bir yasal altyapı ile sermaye piyasaları ve finansal hizmetler sektörünü bir araya getiren etkin bir ekosistem kurulması sağlanacak. 

MUADİLLERİNDEN DAHA BÜYÜK BİR FİNANS MERKEZİ OLMASI AMAÇLANIYOR

1.5 milyon metrekare kiralanabilir alana sahip olan projenin New York, Londra ve Dubai’deki muadillerinden daha büyük bir finans merkezi olması amaçlanıyor. Günde yaklaşık 50-75 bin kişiyi misafir edecek projenin inşaatının, 2022 yılı başında tamamlanması için birçok kurumun iş birliği ile yoğun çalışmalar yürütülüyor. Finansın yeni rotası Doğu’ya kaymaya başlarken, İstanbul boşluğu doldurmak için önemli bir alternatif sunuyor. Yapılan tüm çalışmaların ışığında İstanbul özelinde Türkiye’yi dünyanın önde gelen finansal merkezlerinden birine çevirmek hedefleniyor. Böylece; Türkiye’nin finansal rekabet gücü; sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde artacak. Yabancı yatırımcı ve nitelikli uluslararası iş gücünün, ülkemize duyduğu ilgi de artacak.

“EKOSİSTEMİN EKSİKSİZ ŞEKİLDE KURULMASI SÜREÇLERİNE KATKIDA BULUNUYORUZ”

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez “Türkiye Varlık Fonu olarak Türkiye’nin stratejik projelerine yatırım yapma misyonumuz doğrultusunda, İstanbul Finans Merkezi projesine 2019 yılında yatırımcı olarak dahil olduk. Ekonomi ve finans sektörüne derinlik katacak bir çekim merkezi olarak konumlandırdığımız projede inşaat sürecini yeniden başlatarak hızla ilerleme kaydettik. Diğer yandan İstanbul Finans Merkezi’ne özel mevzuat ve regülasyonların oluşturulması ile ekosistemin eksiksiz şekilde kurulması süreçlerine de katkıda bulunuyoruz. Bütüncül bir yaklaşımla küresel ve ulusal finans sektörü oyuncularının İstanbul Finans Merkezi’ni tercih etmelerini teknolojik altyapılardan avantajlar sağlayacak teşvik veya muafiyetlerin sunulmasına, uluslararası kabul görmüş yargı süreçlerinden iş yapış biçiminin kolaylaştırılmasına ve yetenekli işgücü için cazibe oluşturulmasına kadar pek çok konudaki çalışmalarımızı eş zamanlı şekilde yürütüyoruz.” dedi

EN ÇOK OKUNANLAR