USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

14 Eylül 2020 12:24

Katılım bankacılığını her kesime ulaştırmayı hedefliyor

Türkiye Finans önümüzdeki dönemde, müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını faizsiz bankacılık prensiplerinden ödün vermeden karşılamayı ve katılım bankacılığı hizmetlerini her kesime ulaştırmayı hedefliyor. 2019 yılı ilk iki çeyreğine göre dijital kanallarından edindiği başvuru sayısını 6 kat, dijital kanallarından edindiği yeni müşteri sayısını ise 4 kat artıran banka, Ar-Ge çalışmalarıyla öne çıkıyor

Katılım bankacılığını her kesime ulaştırmayı hedefliyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

2020 yılının ilk yarısını tüm zorlu koşullara rağmen müşterilerine, bankalarına, sektörüne ve Türkiye’ye katma değer sağlayarak tamamladıklarını dile getiren Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Vekili Murat Akşam, salgın döneminde olduğu gibi normalleşme döneminde de topkumun farklı kesimlerinden müşterilerine destek sağlamaya devam edeceklerini aktarıyor.

Geliştirdikleri yeni ve farklı ürünler, bankacılık trendlerini yakalayan özgün hizmetleriyle katılım bankacılığını Türkiye’de herkese ulaştırmayı hedeflediklerini aktaran Akşam, özellikle FinTech uygulamalarında hayata geçirdiğimiz yeniliklerle ve yenilikçi Ar-Ge çalışmaları ile merkeze müşterilerini koyan, üretim üzerinden kazanç sağlayan ve paylaşan katılım bankası olma çabası içerisinde olduklarının altını da çiziyor.

TÜM BANKACILIK ALANLARININ ÜZERİNDE BÜYÜME

Reel sektöre sundukları faydayı pandemi döneminde artırarak, gerek kullandırdıkları gerekse topladıkları fon miktarında sektör ortalamasının üzerinde bir performans gösterdiklerini dile getiren Akşam, 2019 yıl sonuna göre yüzde 25 artışla 50.1 milyar TL’lik fon elde ederken, nakdi ve gayri nakdi olmak üzere toplamda 54 milyar TL de fon aktarımında bulunduklarını belirtiyor. 

“Kullandırdığımız nakdi fonlarda yüzde 36’lık artışla reel sektöre 45.2 milyar TL tutarında kaynak sağlarken; gayri nakdi fonlarda da sektör ortalamasının üzerine çıkarak geçen yıl sonuna göre yüzde 15 artışla 8.4 milyar TL’lik hacme ulaştık. Türkiye Finans olarak şirket finansmanı tarafında yaklaşık yüzde 40, ihtiyaç finansmanı tarafında ise yaklaşık yüzde 60 artış kaydettik” diyen Akşam, finansman büyüme oranlarının; katılım, özel mevduat ve kamu mevduat bankacılık gruplarının tamamından daha yüksek oranda gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

KATILIMIN BÜYÜMESİ DAHA FAZLAYDI

Katılım bankalarının pandemi sürecindeki güncel verilerini incelediğimizde; yılın ilk çeyreğinde katılım bankalarının aktif büyüklüklerini 2019 yıl sonuna kıyasla yüzde 12 büyütürken, konvansiyonel bankacılığın büyümesi ise yüzde 8 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Haziran ayına kadar geçen sürede makas daha fazla açılırken katılım bankacılığında pazar payı artmaya devam etti. Akşam, bu noktada yılın geri kalan döneminde de aktif büyüklüğün konvansiyonel bankalara göre daha fazla artacağını ve 2019 yıl sonuna kıyasla yüzde 30’un üzerinde bir büyüme kaydedileceğini öngördüklerini anlatıyor. 

“Türkiye Finans Katılım Bankası olarak biz de kamu çalışanları, 65 yaş ve üzeri bireyler ve sağlık çalışanları için hazırladığımız özel destek paketlerimizi pandemi sürecinde zor şartlar altında kalan tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Salgın döneminden olumsuz etkilenen ve işlerine kaldığı yerden devam etmesi gereken tüm esnaf ve KOBİ’lerimiz için Kaldığınız Yerden Devam Edin isimli yeni bir finansman kampanyasını hayat geçirdik” diyen Akşam, salgın normalleşme dönemiyle birlikte de tüm müşterileri için üç ay ödemesiz, rekabetçi kâr payı oranlarıyla İyi Kararlar Destek Paketi’ni devreye aldıklarını ifade ediyor.

MÜŞTERİ TABANINI GENİŞLETTİ

Geliştirdikleri yeni ürün ve süreçlerdeki iyileştirme çalışmaları sonucunda müşteri tabanlarında hızlı bir artış gözlemediklerini söyleyen Akşam, dijitalleşmenin artması ve özellikle pandemi sonrası dijital kanallara gerçekleşen göçün hızlanması sonucunda, bu kanallar üzerinden verilen hizmetin müşteri memnuniyeti açısından eskiye nazaran daha önemli hale geldiğini belirtiyor. “Türkiye Finans olarak biz de sürekli gelişim felsefesiyle dijital kanallara yaptığımız yatırımları artırırken, geleneksel bankacılık uygulamalarındaki süreçlerimizi de müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşıyacak şekilde revize ediyoruz” diyen Akşam, müşterilerinin tasarruflarını reel ekonomiye kazandırırken, konvansiyonel bankacılık sistemine dahil olan kitlelere de katılım bankacılığı prensiplerine uygun geniş ürün yelpazesi ile kaliteli hizmet sunduklarını aktarıyor.

DİJİTALDEN 5/24 HİZMET

Pandemi sürecinde finansal hizmetlerin en önemli konularından bir tanesi de müşterilere sunulan hizmetlerin dijitalleşmesi oldu. TFX Target platformunun bu dönüşüm kapsamında, yatırımcılarına haftanın 5 günü 24 saat boyunca dünya döviz ve kıymetli maden emtia piyasalarını eş zamanlı izleme ve işlem yapma imkanı verdiğini söyleyen Akşam, 35 döviz çiftinde belirledikleri kurlarda emir verebilmeleri ya da piyasa kurları ile anında kolayca işlem gerçekleştirebilmeleri nedeni ile pandemi döneminde müşterileri tarafından tercih edildiğini dile getiriyor. “Bununla birlikte pandemi sürecinin getirmiş olduğu ve piyasalarda belirsizliği artırıcı etkenler, kıymetli madenlere yönelik talebin artmasına ve yurt dışı/yurt içi piyasalarda fiyatlarda da aynı minvalde hareketliliğe sebep oldu” diyen Akşam, TFX Target üzerindeki işlem yoğunluğunun da eş zamanlı olarak artış gösterdiğini anlatıyor.

TFX Target uygulamasında, faizsiz bankacılık prensiplerine uygun şekilde geliştirilen bir dijital katılma hesabı olan E-Katılma; QR kodla temassız para çekme gibi pek çok ürün ve hizmet yer alıyor.

GELİŞİM 2005’LE BAŞLADI

Katılım bankacılığının Türkiye’deki geçmişi her ne kadar 1980’li yıllara kadar uzansa da 2005 öncesi bazı regülasyonların eksik olmasının da etkisiyle, katılım bankacılığında hızlı bir gelişme kaydedilemediğini söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla Türkiye’de katılım bankacılığının asıl geliştiği dönemin 2005 yılı sonrası olduğunu söyleyen Akşam, geçtiğimiz 15 yıllık süre içerisinde katılım bankacılığı pazar payının yüzde 2’li seviyelerden yüzde 7’lere geldiğini belirtiyor. “Bu gelişim, ilk dönemlerde konvansiyonel bankacılık sistemi ile olan ürün çeşitliliği, hizmet ağı yetersizliği gibi açıklarının kapatılması ile sağlandı. 

Öte yandan katılım bankacılığı, konvansiyonel sisteme dahil olmak istemeyen vatandaşlarımızın da tasarruflarını reel ekonomiye katkı sağlayacak şekilde sisteme dahil etti” diyen Akşam, önümüzdeki süreçte dijitalleşmenin önemi artarken, ürün çeşitliliğinin artırılmasının da katılım bankacılığı pazar payının artması için önemli unsurlar olacağını aktarıyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR